基督家庭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 hkgalcarrie 的帖子

我無事, 我無事, 唔洗擔心, 呢兩個月, 有同事辭職, 新同事又未到職, 又有同事放假, 每天不停邊學邊做, 很刺激; 今晚, 老闆問我放得工未.....嘻嘻, 史無前例; 終於過累, 陪完仔, 衫都未換, 倒在床上便睡

所以失約了

2011年11月16日禱文
"主呀, 我們只是瓦器, 卻有袮住在裡面, 我知我即使有能力,也是出於神,不是出於我自己; 求袮在我軟弱的地方, 使我堅強, 叫我看見神袮自己向我發出的慈愛; 奉耶穌名字, 阿門"

*我們有這寶貝放在瓦器裡,要顯明這莫大的能力,是出於神,不是出於我們。(林後四7)

唔知點解, 今日唸起你時, 總覺得你覺得自己不配被人愛; 耶穌說: "你要盡心,盡性,盡意愛主你的 神. 這是誡命中的第一,且是最大的. 其次也相倣, 就是要愛人如己"; 但若你不懂神是如何愛你, 不去接受神愛你, 你又怎會學識"愛神, 愛人如己"呢? 又如何教兒子這個道理呢?

hkgalcarrie  你從未失約,知道你事忙,不用掛心,少一日禱文不緊要  發表於 11-11-16 20:26
hkgalcarrie  亞們  發表於 11-11-16 16:56
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

,

,
http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

大宅

發生在今朝帶兩位小朋友返學, 兩小兄妹的對話...

妹妹 : 哥哥, 我高左好多丫...
哥哥 : 係丫, 食多d野就高快d架啦...
妹妹 : 咁全世界最高係爸爸啦...

正當我想出聲時哥哥突然好快咁答...

哥哥 : 妹妹, 你知唔知丫, 全世界最高果個唔係爸爸係, 係天父丫.
妹妹 : 係天父牙??!!
哥哥 : 係丫, 天父係最高架.

這一刻, 很安慰, 很感謝親愛的天父給這兩小兄妹來到我家.

pyjess    發表於 11-11-19 01:43
ndw  我也感謝天父!我讀到笑左出來啊。謝謝分享。  發表於 11-11-17 06:15
hkgalcarrie    發表於 11-11-16 20:22

大宅

前天晚上全家一起禱告完了, 睡時(我是和妹妹一張床睡的)和妹妹在床上...妹妹突然企到窗台上好像想找什麼似的, 原來是...

妹妹 : 媽媽, 天父係邊牙? 係唔係在出面牙?
媽媽 : 丫妹丫, 快些回來丫, 危險丫... 天父會去看看一些乖既小朋友架, 所以你不用找了, 只要你乖, 天父便會時時看你.
妹妹 : 如果唔乖呢?
媽媽 : 如果唔乖天父就不會保守我們了...更不會去看不乖的人
妹妹 : 咁我好乖架? 係唔係我訓左天父就會黎睇我架
媽媽 : 會的

pyjess  So sweet~  發表於 11-11-19 01:44
ndw  Keeping up your good work!  發表於 11-11-17 06:13
hkgalcarrie    發表於 11-11-16 20:23

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

.
http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

大宅

hi hkgalcarrie,
我是一個初哥. 我想, 將事情不要想得太複雜, 愛是很簡單的, 在我心中的愛是沒有條件的, 不用去左想想右想想的, 亦覺得很多事只是一個階段, 有時天父給我們一些我們覺得不好的安排, 但笑笑正面一點便過去了, 我想親愛的天父總會教我們去接受和處理的.

hkgalcarrie  我也是初哥, 多多指教  發表於 11-11-16 22:27

侯爵府

內歛的感覺是不同的, 但從字裡行間, 我見到"逃避"的感覺....原來是第二次說嗎? 我倒忘記了有這樣說過

2011年11月17日禱文
"主耶穌基督, 我們應當彼此相愛.因為愛是從 神來的(約一4:7); 既承受神的愛, 我們當愛其他人; 但我知我未懂袮的愛, 求袮把袮自己顯明, 讓我學會愛袮, 愛人如己; 奉耶穌名求, 阿門"

hkgalcarrie  是嗎 ?這個我也不知道  發表於 11-11-16 23:54
hkgalcarrie  阿 們  發表於 11-11-16 23:53
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

不是覺得你不配被愛; 而是覺得你拒絕被愛

我絕對覺得你應該被愛的, 但當別人願意付出時, 你總會說不好意思打搞人呀, 不想要人擔心....
但, 另一方面, 你很想被人關心, 一句問候也可以....但你沒給別人機會呀

所以, 我說, 我感到你覺得自己不配被愛, 在別人關心你時, 你便會退縮
為甚麼呢? 因為自卑感? 因為怕對人寄望過高會換來傷害? 我不知道, 但你要好好想一想, 因為你一言一行, 你的內心, 都是身教

你願意孩子將來會大大方方接受別人的關愛, 然後在有能力是關愛別人; 還是, 有事時, 不肯求助, 自己獨力支撐?

當初給你回文時, 我看到的, 令我心疼的是你的孩子; 但今天, 我關心的是你

hkgalcarrie  謝謝關心  發表於 11-11-17 00:03

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

.

侯爵府

首先, 當然不能用這種方法教兒子; 另一方面, 也要公平的看待自己
我們只是普通人, 哪會一學便懂, 而且熟練精準?

在天父眼中, 你是珍貴的, 所以絕不可以話自己蠢, 否則便是傷害神所貴重的
再者, 每個人有自己的長處, 人幫你, 你幫人

我聽過這樣的故事:
你知道天堂和地獄的分別嗎? 原來環境上是沒分別的, 那裡有一張長桌, 每人手上有一對很長的筷子
在地獄, 人們想用筷子夾食物給自己, 但筷子太長了, 所以縱然食物美味, 他們也享受不到
在天堂, 人們不是夾給自己的, 而是夾給對面桌子的人, 所以, 大家都吃得飽飽

hkgalcarrie  聽過  發表於 11-11-17 00:21

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

.

侯爵府

我們一起祈禱:

"主呀, 你知到我身體上的痛苦, 我的皮膚炎讓我很難受, 袮若願意, 求袮親自醫治; 奉耶穌名求, 阿門"

ndw  啊們!  發表於 11-11-17 05:57
hkgalcarrie  亞們  發表於 11-11-17 00:35

子爵府

hkgalcarrie 發表於 11-11-17 00:23
你可吾可以幫我祈禱

我好似約伯咁, 得了皮膚炎 唉

周身癢,有可能皮膚太干燥。試試唔好日日用枧液或枧來潔淨皮膚,要用就用一些含簡單天然用料的枧液來洗澡,淨皮膚。洗完後試試用俄羅納英藥用雪花膏來護膚。希望你有好轉吧!

侯爵府

2011年11月18日禱文

"主呀, 當以賽亞先知教訓人說: "你們得力在乎平靜安穩"時, 之後便指出以色列人"竟自不肯, 你們卻說、不然、我們要騎馬奔走.所以你們必然奔走" (賽30:15下-16上); 神呀, 願袮叫我認清自己和孩子所真正需要的, 不要陷於無謂的不安中; 奉耶穌名字, 阿門"

hkgalcarrie  亞們  發表於 11-11-18 05:40

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

.

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

.

侯爵府

濕疹, 我都係咁

hkgalcarrie  濕疹點醫,痕得好難受~寧願抓破流血都吾要痕~~  發表於 11-11-18 14:53

侯爵府

真係痕到唔抓好似對自己唔住咁
但抓完穿左個水泡先唔痕...不過會痛, 仲會流血

皮膚唔乾都用潤膚
少用布傢俱
地方保持清潔
心境平靜開朗, 減少壓力

hkgalcarrie  打個 到 字  發表於 11-11-18 22:45
hkgalcarrie  真係誇張,想入要打做到字,你就覆左  發表於 11-11-18 22:41

侯爵府

我另一篇分享:

"我不是完全不讚成體罰, 但, 問題有3個

1. 何謂曳?
打人係曳, 講大話係曳, 叫極唔聽做危險野係曳, 偷野係曳....但係, 會唔有左第二個BB
, 忽略左大O個個, 佢以為大人唔再愛佢, 所以打人吸引大人注意; 大人點都唔聽小朋友講, 唔信小朋友, 小朋友講大話掩飾小錯, 卻變成大錯; 太細過想試摸/跳/聞/食某D野, 根本唔明危險; 大人同小朋友價值觀不同, 正常小朋友想要O既都不被滿足, 所以要偷?
調轉, 唔做功課, 唔練琴, 唔返學係曳...但係功課有幾多, 有無時間每日同大人獨處下, 傾下計; 小朋友鐘意音樂, 定係大人想小朋友入某學校, 所以被迫學18般武藝; 學校有無人對小朋友唔好, 所以唔願意返學?

打小朋友易, 學了解他們難

2. 愈打愈心痛, 愈痛愈不能自制
打幾多, 點打, 用咩野打? 打過小朋友O既都知, 愈打愈心痛; 打得有效還好, 打完都唔知錯, 再犯, 係唔係再打? 重要打重手D?

打小朋友易, 要停手難

3. 打的原因
有無試過另一半在外受了氣, 不覺便發洩在自己身上嗎?
小朋友可能唔係好曳, 只因自己在外受了氣, 甚至因為夫婦感情出問題, 便覺得小朋友"教極都唔聽", 小朋友督眼督鼻, 以至於用打, 將自己不滿發洩在他身上

打小朋友易, 要了解自己的情緒難

我一向係乖女, 如果係男仔, 恐怕都係"裙腳仔"; 細個阿媽打過我一次, 因為一星期之內, 中英文默書都唔合格, 打左半個鐘, 跪左一個鐘...其實到而家, 我都唔知點解明明勤力溫晒書都唔合格, 更加唔明點解默書唔合格要被罰...打, 根本教唔到我呢個道理

又有一次, 學校唔知有咩FUNCTION, 一早講左唔著體育服, 偏偏我大意, 著錯衫, 被校長用間尺打手板3下; 同年, 英文老師好嚴, 唔合格/功課錯得太多/欠交都要打手板, O個年, 我真係好驚
驚到, 唔知係幻想定發夢, 該老師家訪, 媽咪O係廚房接見, 我甚至"聽到"老師叫我寫某一課書O既生字
事實上, 老師無黎過我屋企, 媽咪亦一早出左去
我唔記得點解老師要打我, 但我就好記得, O個排, 我唔小心留左一本功課O係屋企; 從始, 我無再交O個本簿返去 (說謊的一種), 因為我好怕被打

最近, 我識左D朋友, 佢地就係俾人打, 吊起黎打都有...同你分享O既呢個時候, 我有D心痛, 為佢地心痛, 也為佢地父母心痛

我唔係完全否定體罰有用, 不過打之前, 要想清楚以上問題...不過有咁理智, 想清楚, 就未必落到手
可能我唔識教, 又可能我未識做人, 我驚我唔了解小朋友, 驚自己只係發洩, 所以從來未敢用體罰"

另外, 想學教仔, 可以睇下呢個網 (有埋錄影片段), 雖然未必識聽, 但睇下人地動作, 估下都好
www.supernanny.co.uk

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

.

首頁

尾頁

跳至