跳至

首頁

尾頁

別墅

聽集多方面!決定一定要遲一年入讀小學!但多數人也建議repeat K2 ,but 我反對想重讀K3 . 有無人同我想法一樣?原因我想第四年幼稚園是擺脫K1-K3課程,因為已讀了!我會選擇讀國際班!起碼不會白白浪費一年光陰及金錢。

大宅

回覆:yukiko906 的帖子

但轉插國際班小朋友可能不適應新課程而一樣有機會浪費時間。個人認為如小朋友學習進度良好可不用重讀。如需重讀,可轉校上本地課為升小一打好基礎。

別墅

引用:聽集多方面!決定一定要遲一年入讀小學!但

原帖由 yukiko906 於 11-10-31 發表
聽集多方面!決定一定要遲一年入讀小學!但多數人也建議repeat K2 ,but 我反對想重讀K3 . 有無人同我想法一 ...
我就已經幫我的仔仔Repeat K2, 因為他原先在有學卷幼稚園讀K1,2, 可能他是細仔,他在校的表現不太出色,加上學校又麻麻地,詢問過老師,但老師都說仔仔是可以跟得上。但始終覚得仔仔讀得唔開心。有專家話,小朋友在學校表現出色,對佢自己的自信心會強D。我最後決定了幫仔仔轉校repeat K2, 事實証明了做大仔真的會好D,宜家個仔返學返得好開心,經常有老師讚償,很愛返學。

複式洋房

回覆:會唔會比年尾出世孩子讀多年幼稚園?

我仔是0612,在他兩歲零八個月時我已下定決心讓他做大仔,他一歲零八個月時讓他返Woodland英文班,一年後讓他讀K1當PN班咁上,再一年後幫他轉校重讀K1,一直到而家上到K3,佢一直嘅表現都好好,好有自信,返學都好開心,所以我覺得自己嘅選擇係無錯嘅

複式洋房

回覆:會唔會比年尾出世孩子讀多年幼稚園?

K1時已重讀左,今年k3

首頁

尾頁

跳至