自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如題

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

補習社可以跟埋功課bor

大宅

回覆 bobo620 的帖子

緊係私人, 1-1, 會針對小朋友唔識去教.

961123  agree  發表於 11-10-31 11:21

水晶宮

好媽媽勳章

要睇小朋友程度,.....有d小朋友點極都唔明,去私人會好d.,,
有d小朋友,聽完書只係差小小,去補習社都ok
無論私人定補習社,家長都唔可以100%依靠.

apple_lee  agree!  發表於 11-10-31 15:29
180  agree  發表於 11-10-31 14:03
rkk88  totally agree  發表於 11-10-31 11:21

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

引用:要睇小朋友程度,.....有d小朋友點極都唔明,

原帖由 patpat234 於 11-10-31 發表
要睇小朋友程度,.....有d小朋友點極都唔明,去私人會好d.,,
有d小朋友,聽完書只係差小小,去補習社都ok
無論 ...
眀白~不過我真係晤係好識教

子爵府

BK Milk勳章

我個仔今年都係小一, 但我唔會俾佢補習住,因為始終小一程度都唔係深嘅課程, 我會要求佢上堂留心d,唔想佢咁倚賴, 就算上堂遊魂都有補習老師包底,唔靠自己學嘢,上到高年級仲大鑊,培養佢良好學習態度緊要過攞高分,呢個係過程,咁當然,自我學習好,成績都唔會差得去邊.

同埋, 小朋友上完一日堂, 仲要去補習社, 好辛苦

個人意見, 大家一齊努力!!

180  agree. 小一, 真係未須要補習班住  發表於 11-10-31 14:04
vvwinky  同意  發表於 11-10-31 12:20
rain^v^  我同意  發表於 11-10-31 10:54

伯爵府

我都無諗住比小朋友上補習班, 因為我見補習班老師一個對成八至十個學生, 見果d學生係度坐幾個鐘但老師對佢都無一個鐘, 我覺得好泿費時間, 不如自己教仲好啦, 小一程度唔深架, 個仔返小一咁耐, 我發覺有好多野都要家長係屋企教同埋train 佢, 老師教得都唔多, 要自己係屋企再教得深入d架~ 所以我會去找d教材返屋企教佢, 同佢一齊做練習仲好啦~

大宅

snoopyiu 發表於 11-10-31 09:57
我都無諗住比小朋友上補習班, 因為我見補習班老師一個對成八至十個學生, 見果d學生係度坐幾個鐘但老師對佢 ...

你講得好岩, 老師真係教得唔深入, 應該連冇教過或功課都未做過既題目都考埋. 而家呢個制度超奇型, 個個都O係出面補哂先返學, 學校到底返黎做咩? 不如個個小朋友返補習班 ,唔駛返學, 然後各自各去考公開試啦.

珍珠宮

小一既補習社 (五六個人以上個種) 往往只能用四個字嚟形容

-------------> 嘈 luen bar 閉

Pui_Pui  agreed~  發表於 11-10-31 11:12
心傷  講得冇錯呀  發表於 11-10-31 11:11
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我教書既, 唔好去補習社呀!! 好多學生都係識死做, 唔識解, 唔識讀!
同埋好多時都要去"坐"好耐, 不如要個老師, 一對一啦. 又可以真係問到佢唔明既野. 又唔洗成日去

伯爵府

BBTWIN 發表於 11-10-31 10:50
你講得好岩, 老師真係教得唔深入, 應該連冇教過或功課都未做過既題目都考埋. 而家呢個制度超奇型, 個個都O ...

你間學校都係咁架? 我個仔果間都係, 見個仔係學校做果d咩評估卷, 見佢功課都無做過無教過都出埋, 一開始要做d咩中文/英文 listening 之前幼稚園都未試過, 返來張卷唔合格因為個仔唔知題目叫佢做咩~

其實返左幾個月小一, 係學校果d 工作紙呀評估卷, 我都知學校咩要求架啦~ 如果返補習社, 唔好去睇功課果d, 要針對一d例如數學班英文班仲要細分果隻, 一係就私人補習~ 不過做家長都要知道小朋友邊辦唔掂就攻果樣, 好似我個仔最唔掂數學, 就要做多數學題~ 中文ok但有d地方知佢唔得又係做果樣~ 英文掂但要 keep住佢比佢讀深d~ 咁找私人補習話比老師聽主要幫佢邊度至有用, 唔可以咩都比哂私人補習老師教, 自己都要跟下, 唔係無用架~

不過都係果句, 如果可以自己教就自己教, 只有自己最清楚小朋友, 講真依家返小學, 你要陪埋小朋友讀書架~

依家d小學課程好似比我地個年代學多左好多野咁, 好似係想佢地由小到大適應左到時上中學咁~ 佢地d課程模式有d似中學咁架, 係咪依家係小學中學化呢? 你地有無咁樣的感覺?

rkk88  中學大學化  發表於 11-10-31 11:26

男爵府

冬日勳章

我覺得如你真係自己教唔到, 最好請私人, 因小一未識自學同睇題目, 佢地攞住張工作紙會無從入手, 要人係側邊解釋題目, 如去補習班太多人, 補習老師唔可以慢慢解釋, 好快講完就走去第二個小朋友度, 所以小朋友好多時都係座係度, 因佢跟本唔明題目問咩而唔識做, 浪費時間.

伯爵府

bobonico 發表於 11-10-31 11:13
我教書既, 唔好去補習社呀!! 好多學生都係識死做, 唔識解, 唔識讀!
同埋好多時都要去"坐"好耐, 不如要個老 ...
咁我想問你認為應該點樣幫小一生? 自己教可以嗎? 應該教咩好呀 in general?

子爵府

回覆:小一學生, 去補習社定私人補習好

我教到想打佢點算

伯爵府

bobo620 發表於 11-10-31 11:23
我教到想打佢點算

連你都係咁諗, 你諗下請補習老師教時老師又係咪咁諗?

子爵府

我諗

子爵府

我諗會唔會我方法用錯,所以佢唔入䐉

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我都好想幫我讀小一嘅囡囡搵補習班/補習老師....
雖然佢d功課唔係深, but我地唔係老師, 真係唔識點教, 唔知用咩way去教....
我地家長睇落以謂好easy嘅嘢, 對小朋友嚟講唔識就係唔識, 講十幾次都唔明嘅時候真係會好"萌", 會發脾4話個小朋友, 攪到大家嘅關係仲差咗潻!
唔想咁樣落去, 所以我覺得呢個都算係一個辦法!

象牙宮

學乜都係私人好d la,好似swimming,drawing,,,,,仲洗問?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

1:1幾時都緊係好過GROUP啦, 錢作怪呢!
我個仔而家去C9式功課班, 小一$1150日日有人攪掂晒D功課, 當然講明C9式, 有時要求不能太高, 例如D高層次英文真係要自己跟......不過我每晚放工返去, 功課已經做好晒, 我再開始跟, 壓力就少好多
剩返D時間做補充又得, 跟學校書/備課又得, 做其他練習(捉棋練琴玩遊戲)又得, FREE好多!

首頁

尾頁

跳至