論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位sis,
想借個平台呻下個衰工人,賓賓,請咗半年,頭幾個月超好(在家務方面勤力,妥當),係好到個個親戚朋友都讚佢好,我當時都覺得自己好好運!!!點知,最近呢個月就開始變質,黑口黑面,駁咀,做錯野推三推四,勁無禮貌(但佢話唔係想唔做喎)!

我本身有個三歲仔仔,但個工人自己話我聽在得x的資料是虛報的,(她報稱在菲律賓打住家工,照顧個4歲女仔)實情她是做office的,只是租住城市的單位,所以在不用交租的情況下每晚放工便幫人洗衫煮飯!!對照顧小朋友是完全沒有經驗的!!咁都算數,唔識我就教佢啦,但佢都無用心學,我已經同佢講過好多次照顧小朋友係首要的!
但係佢真係聽完就算囉,好多基本嘢都做唔到,好似叫佢半夜check一次阿仔熱唔熱,凍唔凍,意思只係用手摸下姐,佢都唔會幫你做!!有次半夜突然喊(平時唔會咁),我覺得有問題,即刻過去睇吓咩事,見到阿仔個樣好辛苦咁,用手一摸係燙手的,原來燒到39度佢都唔知!!條友仔見到阿仔喊,就企响隔離,邊講sleep la, are u want vivi....邊自己恰眼訓!!我問佢你唔覺得有問題咩?無端端喊成咁?佢既答覆係:佢隻手啱啱浪完衫,摸唔到阿仔咁熱(但當時半夜三更喎).....一陣又話啱啱想摸時我已經過嚟摸咗,所以佢未摸(咁頭先又話摸咗)......一陣又話自己都好眼訓,因為而家係訓覺既時間(無責任感)

我而家有咗5weeks,有流啡!好慘,明明唔係想話佢既,只係叫佢做番姐,佢都會用好差既態度答你,搞到你嬲!!我一激氣就流啡!!!所以唯有隻眼開隻眼閉!好似尋晚我先知原來佢幫阿仔手洗既校服,半年嚟落完柔順劑係唔用水過清的!!咁我就好客氣話next time must use water,佢黑哂面答我philippine no need water!! 跟著我同老公一齊話but hong kong need water, next time ....ok? 但佢真係全程黑面同埋覺得自己無做錯,唔想跟我哋意思去做囉!!!最後好悔氣講咗句"yes!!"就行開咗!!!!

唉.....真係好長篇.....多謝收看.....係咪應該要換人呢!!!真係煩!!!

Small_i  fire her la  發表於 11-11-3 16:43
familyking  柔順劑係最後程序,的確吾洗過水, 不過其他野佢都好吾得, 千奇吾好勳氣  發表於 11-11-1 17:50
leechansandy  換人啦!!  發表於 11-11-1 17:01
grace318  一早都要換人, 炒 !  發表於 11-11-1 14:40

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢個工人真係唔要得架喇, 妳快些換過個喇, 妳亦都唔好勞氣了, 繼續動到個胎, 妳同bb 都唔好的.... take care!!

別墅

有時候請人都幾麻煩的.......請的不好自己找氣受呀

別墅

有時候請人都幾麻煩的.......請的不好自己找氣受呀

子爵府

BK Milk勳章

首先,你有咗唔好咁勞氣先!

你話佢初初嚟係好ok嘅,咁即係佢有能力做得好好, 只係願唔願做嘅問題!你同佢傾下啦,可能你有bb,即會增加工作量, 扭加人工, 我以前果個都係咁, 我唔就範,再加上其他原因,就同佢bye bye

到而家再請工人, 都有調節一下自己對佢哋嘅期望, 提醒自己佢哋只係為打份工, 我個仔唔係佢果仔, 唔會好似自己係阿媽咁照顧周到,當然,如果工人姐姐會錫自己個仔係bonus. 再講,你個仔半夜發燒, 而大家都係訓覺時間, 你又好難怪佢...

到柔順劑事件, 咁啱我昨日同阿媽講開, 佢話落完柔順劑係唔使過水, 我聽到話:吓?係咩?佢仲叫我自己睇番張紙tim (即instruction),所以佢咁答你唔係挑戰你

你使唔使返工?工人自己一個人湊o唔ok?

複式洋房

carolization,

多謝你既意見先~

我係教書既,不過上年開始轉咗做代課,即係間中先要去學校番工,我媽咪好鍚我個仔,所以佢成日都過嚟幫手看住阿仔,我哋全家對個工人都好無信心!哈哈!而我媽咪對個工人好客氣既,因為佢唔想工人對個仔唔好!今朝又有事發生咗......連我媽咪都話佢真係好唔掂,起哂"鋼",無禮貌,咁小事都唔去做番好,反而喺度黑面同駁咀!叫我不如換人!!

我之前都請過菲傭,都做咗2年半,後來因為我自己打算做全職媽媽所以transfer比我同事!後來自己想出番嚟做代課,所以又再請工人囉!

其實我估佢既轉變係自從我9月-10月間中出咗去做代課開始,不過間中既意思係差不多一星期都要去3,4日。佢就係果個月開始啲家務做到亂哂龍,其實係好小事,做番好就得啦,但係佢既態度係令你好火的....唉!都唔知點講好!

我唔記得講一樣好重要既事,就係佢第一次來香港,但佢有好多親戚喺度(甚至有個aunt住隔離屋苑),佢自己話逢星期日佢哋gathering會有十幾二十個親戚!!所以我諗唔多唔少都會教吓佢啲嘢!!!

其實我都有同佢傾過,因為唔想搞到大家關係咁差,自己身體又唔好!有次仲好感性咁同佢握手,話:"we are friends,don't be like this, if u have any problem u can tell me......."然後仲請佢飲咖啡添!可惜佢都無珍惜!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔愛小朋友的工人 ,
不會配合你的將來 ,
無期望佢會變卦 !

不如你早點嗰個 !
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

禁止訪問

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

....YOUR MAID IS NOT TAKE CARE YOUR SON...., IF BORN THE NEW BORN BABY.......SHE IS BLACK FACE FOR ALL DAY IN THE FUTURE, PLS CHANGE THE MAID ON EARLY

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

樓主, 講真, 照顧細路, 我唔會期望個工人會好似我地做父母咁, 咩叫佢時不時睇下熱唔熱,凍唔凍? 呢D只係父母或至親先會做既關心, 你唔駛期望其他外傭會咁, 我覺得佢既行為冇咩surprise, 因為已經大部份外傭都係咁.

你而家有咗身孕, 唔駛同佢講咁多啦, 如果佢基本功OK既, 咪做錯咩漏咩咪叫佢做番/做過, 唔好俾呢D氣自己受, BB係目前最緊要既野. 如果頂唔順, 就暗地裡搵定人, 新人到就炒. 唔好俾hard time自己.

複式洋房

好多謝大家意見~~thanks!!
我同老公再商量吓

複式洋房

回覆 noproblemom 的帖子

係啦,我都知好多工人都會係咁,佢就唔係做咗d好惡劣既行為,只係態度差姐!我而家對佢笑仲多過佢對我笑!仲有成日教個仔姐姐幫你攞野,你要講thank you或者please,要有禮貌!但阿姐姐對囝囝講完thank you之後係目口目面,無反應囉!

另外,我唔係叫佢時不時要摸下熱唔熱,凍唔凍,(可能我寫得唔清楚),只係叫佢摸一次,因為囝囝果晚啱啱開始作病!所以叫佢要留意吓!半夜病咗會訓到成個枕頭都係汗~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Take Care,
及早掃把.

複式洋房

如果我唔係有咗BB加上仲要照顧個大仔,我一早就"掃巴星"佢啦,唔使顧慮咁多!!

大宅

有時對住個工人,真係要有好大容忍力, 話晒大家唔同環境生長, 文化背景唔同, 叫佢地細心d, 乾淨d都叫到嘔血, 對小朋友我盡量會自已做, 姐姐角色只係協助我做家務, 佢地唔會以父母既愛心睇我地既仔女, 最重要係你而家有咗, 唔好咁激動, 上bk分享, 發洩吓啦

男爵府

find the replacement ASAP~~

男爵府

find the replacement ASAP~~
3歲仔都搞唔掂, 第日點take care 你個細~~

子爵府

BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

換人喇, 遲d仲有初生bb要照顧, 一個咁既工人, 邊放心比bb佢湊呀

別墅

趁仲有時間, 未生, 部署換人. 唔好勞氣, 動胎氣就麻煩. 什至即掃佢走換鍾點先.
多謝我那"超級聰明"的工人姐姐鞭策我加速換人的決心!  更使我懷念舊工人姐姐和我們多年建立的信心與默契!  請工人真的是看你有沒有運氣喔!

大宅

佢一個都湊成咁, 两個實攪唔掂; 你最好快啲揾過個人.唔係講少, 揾得黎, train 得黎bb就啱啱出世嘞.

首頁

尾頁

跳至