自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Mmmmm

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 親子達人勳章

問下屋企附近街坊有冇中醫介紹?
阿囡有冇胃口食野?

禁止訪問

畀面勳章

回覆:呀囡咳左成個月都未好...><

珍珠宮

畀面勳章

引用:好煩呀...呀囡已經咳左成個月D痰聲仲好勁..

原帖由 全人奶B 於 11-11-02 發表
好煩呀...呀囡已經咳左成個月D痰聲仲好勁...睇左幾次西醫..中醫又睇過~抗生素都食埋..都仲未好有冇 ...
呀女幾大?

見你一獲打你一獲

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

lamyungyu 發表於 11-11-2 08:18
呀女幾大?

係囉...阿囡幾大先?

有d咳要食返d甜野
有d咳要食返d辛辣野

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會睇中醫,清清個底...

大宅

回覆:呀囡咳左成個月都未好...><

枇杷葉(三錢),龍利葉(三錢),川貝(兩錢),甘草(錢半),南杏(四錢),北杏(四錢),雪梨(半個),薑(一片)!3碗水煲至3/5碗!

呢個止咳化啖既藥方係註冊中醫開既,我細女咳左好耐,飲完2劑已好!同埋味道甘甜小朋友比較容易接受!

大宅

燉川貝, 我個女都咳左成個月, 就咁燉川貝, 唔洗加其他野, 快靚正

男爵府

我個女差不多4歲,同樣氣管好弱,一個月最小睇一兩次醫生,總知一轉天氣就咳,又有啖聲,話說上兩個星期又係咁,我同佢食左成個星期西藥,完全無乜起色,咁啱有朋友叫我們去行山,咁咪照去吧!!!大約行左兩個鐘,我個女嗰晚開始無咳咳,仲睡得好好,可能好累吧!!!其後呢個星期都無事喎!!!唔知係西藥的關係還是行山吸新鮮空氣的關係呢??總知下次佢再咳咳,我會再帶佢行山看看究竟是否真的有幫助先,下次試完再報告!!!

大宅

我個女 4歲....佢由細到大都未試過咳咁耐...中醫我都係睇位元堂..今日唸住去買猴祖末,但又話冇貨,最後去左買猴祖散...我好無助我個人又過份緊張唔知點算好....我住馬鞍山架,有冇好d既中醫師?我又唔咁亂煲野比佢飲

珍珠宮

畀面勳章

引用:我個女+4歲....佢由細到大都未試過咳咁耐..

原帖由 全人奶B 於 11-11-03 發表
我個女 4歲....佢由細到大都未試過咳咁耐...中醫我都係睇位元堂..今日唸住去買猴祖末,但又話冇貨,最後去 ...
佢咳起離有冇痰聲?
如果是㾗咳,欠之滋。

見你一獲打你一獲

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+全人奶B+於+11-11-03+發表我

原帖由 lamyungyu 於 11-11-03 發表
佢咳起離有冇痰聲?
如果是㾗咳,欠之滋。
欠滋潤。

見你一獲打你一獲

珍珠宮

畀面勳章

引用:我個女+4歲....佢由細到大都未試過咳咁耐..

原帖由 全人奶B 於 11-11-03 發表
我個女 4歲....佢由細到大都未試過咳咁耐...中醫我都係睇位元堂..今日唸住去買猴祖末,但又話冇貨,最後去 ...
你或者試下比食魚油丸。 我個女2歲嗰陣又係好易病,我同事叫我買比佢試,確係幾好touch wood 病少咗。

見你一獲打你一獲

首頁

尾頁

跳至