跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

男爵府

回覆:siuki 的帖子

安基司我所知係比較新派幼稚園, 寶兒係一間傳統幼稚園,課程較深

子爵府

我小朋友兩間都讀過.

視乎你想小朋友升讀哪類型小學, 如果你prefer傳統小學, 寶兒會較適合.

Hildatong  hihi...  發表於 11-11-3 17:42

別墅

GLG 發表於 11-11-3 15:56
我小朋友兩間都讀過.

視乎你想小朋友升讀哪類型小學, 如果你prefer傳統小學, 寶兒會較適合. ...

媽媽, 你最後為小朋友選擇那一間? 可否分享一下給我們參考? 謝謝你!

子爵府

我小朋友在安基司讀N1和K1, K2轉了去寶兒.

轉校有幾個主要原因, 其中一個係派位結果, 我想小朋友响大埔升讀傳統小學... 另外既原因就唔方便响呢度講嘞.

如果要比較兩間學校, 個人認為寶兒校舍較舊, 工友亦較少(但相對可以訓練小朋友獨立d); 老師平均年紀比較大但經驗豐富, 流動率亦較低, 派位都算穩定. 而安基司老師較年輕但經驗較淺, 但比較有活力. 如果小朋友比較"活潑", 適合讀安基司多d.

Pigbaby  派位結果?派位係計分唔關幼稚園事架?你讀係邊安基司?  發表於 11-11-9 16:59

別墅

請PM我那"唔方便响呢度講的原因"~ 謝謝~

男爵府

回覆:安基司vs寶兒,大家有咩意見?

可否告知我原因?我本身都prefer 安基司,19號仲要去interview
Thanks

大宅

可以都pm我嗎?我都想知原因呀?Thanks!

別墅

可否pm我原因?我本身都報了 安基司,19號仲要去interview.
Thx

複式洋房

回覆:GLG 的帖子

可否PM我原因,因為小朋友2月會插班讀N1,但我苦惱K1會唔會轉其它學校,Thanks!

別墅

回覆:tracy37 的帖子

可否也pm給我呢?我也很想了解該校多點。thx!

子爵府

Pigbaby,

我都知升小係計分"唔關"幼稚園事, 但到你要去敲門或考私校時, 你就會發現係"關"事, 至少兩間學校既程度已經唔同.

你有冇比較過兩間學校派位結果呢? 有冇發現大部分安基司學生都升讀直資小學? (而家我唔知, 但我小朋友就讀果2年就係囉)

又或者咁講, 可能大部分該校既學生家長都比較喜歡選擇直資小學啩 (不過有一樣野好得意, 就係我小朋友在讀時, 個派位結果係要我地家長再三向校方要求方登出來, 到底係佢行政慢定唔想公布就不得而知). 所以我响我上一個post都提過, 我想小朋友响大埔升讀傳統小學而轉校, 至少我認為寶兒可以幫我小朋友打好個底. 至於我小朋友讀邊一間, 我覺得冇需要响呢度公開.

至於其他媽咪, 唔好意思, 我唔pm大家嘞, 因為我唔想好似唱人地學校咁, 每一間學校都有自己賣點同缺點, 睇大家buy邊樣啫, 我唔想令到該校在讀學生/家長唔高興.

男爵府

醒目開學勳章

講得arm讀得安基司都係想考直資或私小,因學校有英普班其語文基礎好!而且訓練小朋友思考自信和表達能力。呢d正正係直資或私小面試不可缺的。而校長跟某直資學校關係良好!所以安基司小朋友一直都受某直資歡迎!

另外我識身邊有二個安基司小朋友,第二輪大抽獎後都能成功叩門入到沙呂架!!

所以樓主要清楚自己要咩野,人人個目標都唔同!

幼稚園階段好快過,2年幾後又要為升小選校而努力!!

目標要清楚!!唔好簡錯!!

別墅

回覆 回覆:Pigbaby的帖子

男爵府

回覆 Pigbaby 的帖子

其實某直資小學已轉了校長,即使就讀安基司亦不會增加入此直資小學之機會,小女現就讀此直資小學2年級,當年連校長推薦信也沒要求校方寫,考入全靠小朋友自己。但安基司提供的語言環境(就國際班而言)的確對升讀直資小學有很大幫助,至少會較易聽懂老師的教學內容。

男爵府

回覆:Joycemom 的帖子

介意講你小朋友讀既直資校是否CKY?

伯爵府

想當年我同亞囡報KG,我都只報左安基司n寶兒,兩間各有強項,兩間既老師嬸嬸都有愛心,兩間都係好學校。最後揀左安基司因為我實在like佢既學習環境/校舍。去年亞囡K3我都無參加大抽獎,自己考直資,吾想打無把握既仗,幸運地考4間3間收。到最後又走去叩下心儀津小既門,心儀津小收左,安樂晒。同屆亞囡既同學好多都叩門成功。我諗寶兒課程深受小學歡迎/易適應小學係事實,如你覺得呢點好重要就應該揀寶兒。但安基司課程適中,活動教學,愉快學習,只要父母有栽培,也不太擔心課程不是最深那一間這一點!

GLG  同意, 其實每個小朋友特質不同, 家長應為子女選擇最適合他們的學校.  發表於 11-11-14 11:33

大宅

好多謝大家既意見!我而家仲15/16呀^^

男爵府

回覆 momotam168 的帖子

我的小朋友是讀培僑的。培僑收取就讀安基司小朋友的比例真的比較大,我小朋友那一屆就有9個考入培僑,但真的沒有靠人事關係,校長亦一早明言,不可能打關係入讀。而且培僑亦越來越難考入,我亦親自問過現任培僑校長,如果有兄姊正在就讀,會否必收取,而得到的答復是保証可入第二輪面試,但不一定收取,同樣要靠小朋友自己的能力。
順帶一提CKY是私校,不是直資學校,如果考入留位後,仍可參加派位,但培僑就不可以,一旦接受學位,就不可參加派位。我囡囡那年亦有1位小朋友考入。

男爵府

回覆:Joycemom 的帖子

多謝你咁暢盡既解釋呀

首頁

尾頁

跳至