烹飪搵食

跳至

首頁
45678...89

尾頁

子爵府

回覆 boobecky 的帖子

NO 呀 , 要高筋才OK. 你要去D 大型超市才有, 不過比較貴, 去焙烘店買會平D .
酵母都系呀 , 超市個隻唔得的. !

子爵府

回覆:KENWOOD BM366 麵包機 ~ 新手分享

請問如果用機搓粉自已再造型做包,份量係咪同用手搓一樣?係咪用程式7?

***南無阿彌陀佛***

子爵府

酵母:
橙色是在citysuper 買現在用緊幾好用!
廚師個包系整開麵包d媽媽話好用!是整甜麵包!去焙烘店買!同埋記得開了一定要包好放冰箱呀!鹽要用幼鹽!放落麵包機時遠離酵母!

子爵府

回覆 家庭主婦 的帖子

通常D 書教用..130G 高粉FOR 4個包. 所以我這2次都用了雙份. 即是 260G 粉.
BM 366 最小都要有250G 粉才OK。 ! 打得靚 。! 

以下買了本新書教整做型包的常用份量 : 

高筋粉 : 130G 
快速酵母 : 2G
水 或牛奶 : 70G
鹽 : 2G
糖 : 15G 
雞蛋 :12G
牛油10G 
以上食譜可做普通SIZE 4個。 

但大家記得, 我地部BM366 最小要用250G 粉, 所以以上材料請 X 2 

做8 個。 

用程式 7  便OK 。 

完成程式7 , 可拿麵團出來排氣 , 再分開8 份。 
滾圓, 再用保鮮紙蓋好, 等10-15分鐘 。 

再按一下麵團。 加入餡料/做出形狀。 再等最後發酵。 放系溫暖地方 約1-1。5小時 (冬天 ) 
我放在微波爐入面加2杯熱水。 做成密室。 會發得好D , 

完成發酵。 包面掃蛋漿, 預熱焗爐 180度 10 分鐘, 

再入爐 180 度 12-15分鐘 。 完成 。 

大家試下啦。 ! 整出來D 包好好味, 我2個小朋友食到LAM LAM 利。 

子爵府

引用:回覆+家庭主婦+的帖子 通常D+書教用..130G

原帖由 yanyvonne 於 11-11-11 發表
回覆 家庭主婦 的帖子

通常D 書教用..130G 高粉FOR 4個包. 所以我這2次都用了雙份. 即是 260G 粉.
晤該你呀,等我試下先,如果成功就好喇,之前用手搓粉搓到身水身汗呀!

***南無阿彌陀佛***

子爵府

回覆 家庭主婦 的帖子

我之前都系用手搓。 但隻手唔聽話, 搓完痛了幾日。 
所以才決心買麵包機。 ! 

子爵府

酵母

伯爵府

畀面勳章

引用:回覆+boobecky+的帖子 NO+呀 , 要高筋

原帖由 yanyvonne 於 11-11-11 發表
回覆 boobecky 的帖子

NO 呀 , 要高筋才OK. 你要去D 大型超市才有, 不過比較貴, 去焙烘店買會平D .
Thanks, 買錯咗,又要遲一日先整啦

伯爵府

畀面勳章

仲想問呢部機整唔整到曲奇?

子爵府

回覆:boobecky 的帖子

曲奇焗爐焗先好味!

男爵府

just make French bread again. this time use Japan high-gen powder. the bread is higher.

男爵府

eat all la

子爵府

買了新書&買埋材料下星期可整新野!

男爵府

個機還左比人啦,好失落!快D買返部!

男爵府

回覆 yanyvonne 的帖子

個中SELF-INSTANT YEAST有兩種, 你用邊隻?

子爵府

2隻都好用!現在用緊橙色個包用完用另一包!

子爵府

呢部機係吾係可以預較時間呀? 您地可吾可以教教我呀? 謝謝。

複式洋房

可唔可以比"北海道牛奶芝士包"既做法同份量比我呀?
我都買左部BM250呀!

子爵府

回覆:向晴 的帖子

前d有我blog條link 你入去look !

子爵府

回覆:向晴 的帖子

http://blog.yahoo.com/_HTLLLES5W4TYXQY6P5FW6XWYBM/articles/146937/index?bb=0
My blog 有食譜!

向晴    發表於 11-11-13 16:44

首頁
45678...89

尾頁

跳至