烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

民房

想整日式芝士波

請問大家知唔知"日式芝士波"點整呢??

要用乜材料?? 材料的分量多少??

製作方法又係點呢??

真係好想整到呀~~!! 煩請大家幫幫忙丫!!

Thanks a lot !!
Sandy B :-D :-D :-D :-o :-) :fighting1:

大宅

Re: 想整日式芝士波

.材料.

A: 糯米粉110g  〔超級市場有售〕
   生粉(粟粉)15g〔超級市場有售〕
   芝士粉50g   〔百佳or惠康〕
   鹽 1茶匙    〔應該係人都知係邊到買〕

B:已溶牛油3湯匙〔做法:先把牛油放進一個碗,然後於煮食用具上加上3碗生水�熟水〕
  蛋1隻

C:牛奶70ml

做法:
1*先將A放於碗內混合均勻〔建議使用打蛋機∼千色店及各大電器公司有售〕
2*將B加入A內攪勻
3*攪勻之後加入C
4*預熱焗爐200℃
5*將攪勻好的粉團(3)搓成湯丸大小放於牛油紙(百貨公司及士多有售)上
6*用200℃焗約15分鐘 即可∼

大宅

係唔係Panash個隻?我跟過呢個網整,同街買既一模一樣.好食到唔停得口.

芝士麻糬波波

大宅

請問"木薯粉" 是否即是"蕃薯粉" (煎蠔餅用) ?

大宅

唔肯定,我淨係知木薯粉又叫泰國生粉.東南亞雜貨鋪有得賣,再唔係大間既超市會有機會有.

民房

Miu Miu & Blythemia :

非常感激呀!!!!!!!!

你地post出來o個個芝士波好靚呀, 好似好好味咁......

希望我都成功la!!!

Thanks o lot......
Sandy B :-D :-D :-D :-o :-) :fighting1:

別墅

Blythemia,

請問:
1. 牛油紙在哪裡買?
2. 牛油紙可放入焗爐嗎?
3. dough可放至第二日先焗嗎?

謝謝!

大宅

其實我地一般會用焗爐紙,比較少人用牛油紙,因為牛油紙要係書局買,一來唔方便,二來好似咁衛生,又唔容易收藏.

大超市放保鮮紙既架都有得賣焗爐紙,都係佳x牌.再唔係吉x島大既十蚊店(銅鑼灣)都會有.

我冇試隔日至焗,我估都得,不過由雪櫃攞出黎相信會比較乾,或者可以酌量加番少少牛奶等佢濕少少,焗出來可能會軟熟d冇咁易裂開.

首頁

尾頁

跳至