在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有無做Purchaser既媽咪???

請問bk有無做purchaser既媽咪呀? 唔知你地宜家既公司忙唔忙, 多唔多野做呢? 我以前做過好多唔同類型既廠, 想看下大家有咩可以分享同幫忙.

珍珠宮

Re: 有無做Purchaser既媽咪???

咦, 你而家做緊廠? 邊類型????
我做左好多年purchaser架啦,
不過係建築公司做

子爵府

minmin,

你係建築公司做? 買建建築材料呀? 都幾好玩喎, 係咪大公司來架? 我好多野問呢
係呀, 我做廠都做左好多年啦, 宜家係玩具廠, 不過唔係做毛公仔, 係電子琴個類, 玩具廠我都係第一間做, 反斗城都有得賣個o的.
以前做過印刷, 紙箱, 音響, 家電咁囉, 加加埋埋都有20年囉, 係咪好老呢? 不過識我既人完全看唔出, 因為個樣好後生.
該用戶已被刪除

子爵府

suki_ng_doraemon,

幫人加工? 係加工咩呀? 要唔要你買料番來架? 以前既公司比人加工都會包料, 淨係叫加工廠加工.

珍珠宮

咦,你地係未要識普通話及英文都要好流利?

我之前做個間建築公司係間world wide公司,
最初有成800多人, 做左十幾年,
近幾年生意越黎越差, 員工越宿越少, 宿剩30-40人,
但最終都係結束香港生意.
跟住入左而家呢間建築公司(係本地一間地產發展商)
但係人工少左好多(30%), 因為而家既title只係文員,
之前係舊公司係主任,
我本身學歷唔太好, 我諗都好難有番以前既人工作!!!

你地人工有無2字頭架????

子爵府

minmin,

做purchaser正常係英文同普通話要好掂, 但係我英文就真係唔得, 普通話都ok, 起碼同o的大陸vendor溝通到, 傾到條件咁啦.
咁你以前間建築公司你負責咩架? 宜家呢間你又負責咩架? 我title比以前高左添, 但係人工就差唔多, 我宜家既工作量好多, 一個人起碼做三個人既野, 就算無都有兩個半人既工作, 我既人工大約係高級文員咁上下啦, 我老公成日都鬧我, 有咩理由咁少? 無法啦, 最近幾年既人工都無加過, 我做左6年都係加左兩次, 仲係好少好少個隻, 好似無加咁.
該用戶已被刪除

子爵府

你公司咁奇怪, 咩電器都會做?
你負責邊o的電子零件呀? 如果有野想問既, 可唔可以pm問你呀? 因為我以前就做家電同音響, 但係都6-7年前囉, 音響更耐添, 宜家做玩具都做左6年幾囉, 所以有好多電子零件既要求都唔同, 玩具用既cheap好多, 係呢, 你有無買過Ceramic Band Pass Filter呀? 我搵左o的廠係得呢隻話無咩人做, 仲未搵到.
ot我基本都唔駛, 有時間都要上大陸, 你公司都好大喎, 但係我唔鐘意係咁大間公司做, 我怕人士問題. 我人工唔多, 只有13個月亦都無花紅, 你都叫每年有3-4%加, 我係得好少好少個隻, 收vendor既利是有時都會多過佢, 不過勝在穩定.
該用戶已被刪除

大宅

hi
我都係電子產品 kei purchaser
我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

子爵府

iris_yu_him,

咁你做邊行既電子產品呀? 負責買咩料呀?

iris_yu_him 寫道:
hi
我都係電子產品 kei purchaser

子爵府

好彩你老頂唔會因為你唔加理而炒你, 因為有o的公司係咁架, 唔鐘意就會搵個理由唔要你.
多謝你先, 個filter已經搵到啦, 我公司通常用既野都唔會規定牌子既, 如果係就無得做, 我地係看價錢架, 如果看牌子出來既價一定唔會平.
準時出糧對我地來講真係最重要.
該用戶已被刪除

子爵府

我看今年我都會好辛苦, 尋日我先好唔開心, 個o的死大陸QC講來講去唔夠我講就話總之相關既資料太多, 都係面談先可得, 都發神經架, 連e-mail都唔識點講, 面對面咪比我鬧.
06年實施既RoHS真係累到我死, 一邊要搞咁多新既, 一邊又要報價, 一邊又要出e-mail追vendor拎Report, 填form, 打字慢o的都死得, 尋日我總共出左100封e-mail, 真係做死人.

大宅

hi~
我之前都係做purchaser (電子公司入面的膠料), 今年轉左做merchandiser, 但覺得勁唔適合我, 打算出埋商量後轉返做purchaser。請問各位你地覺得purchaser or merchandiser發展好d??

珍珠宮

gigiso,

其實PURCHASER & MERCHANDIZER 有咩分別??

子爵府

gigiso,

你宜家做merchandizer係邊類呀? 因為範圍都好大喎, 你以前買膠料咪好容易囉, 仲有無其他料要買呀? 我雖然唔係樣樣都好熟, 但係以前既經驗同做既工作唔同, 所以電子/五金/包裝/塑膠我都做過, 我發覺無做兩三年個類野就好唔同, 我宜家間公司話大唔大, 話細唔細, 只有我老闆負責訂三類物料, 其他全部都係我買, 所以好辛苦, 無咩時間淨, 但係淡季真係好得閒個隻.

minmin,

purchaser & merchandizer好大分別架, 因為purchaser只係按marketing接左既訂單, 按engineer比既bom(bill on material)資料去買料番來生產, 而merchandizer係要由頭做到尾, 即係由接單, 搵廠生產, 生產程序, 品質, 到安排出貨, book船期之類都要負責, 當中會有其他人幫手做, 但係要看既野好廣泛, 所以會更加唔得閒, 會成日要上大陸架.

大宅

rclamlam,
我以前除左買膠料之外, 亦負責啤塑, 要落單, 搵廠, 上大陸睇廠.....等等.... 公司o個時都算中型, 亦發展中, 其實都好忙, 周身唔得閒咁, 而且我個位從冇淡旺貴之分, 我見d marketing 好得閒冇野做時, 我亦都係做到死死下!
而家merchandiser呢, 都ok既, 而家o係trading公司做, 係electronic field (以前都係, 所以老闆才請我), 可能benefit冇廠咁好, 兩份工都係咁忙, 不過我覺得purchaser易d handle咁囉, 所以想轉返purchaser, 你有冇知道邊度請人?

子爵府

gigiso,

咁你既工作即係專負責塑膠部份, 但係你又唔係做開電子, 你宜家個老闆又會請你做?
點會trading公司既benefit差過廠呀? 我宜家公司反而係咩benefit都無呀, 連看醫生都無我claim.

首頁

尾頁

跳至