網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本貼手機二維碼

註:
████████ 你的回應是對我最大的獎勵 ████████
本貼大部份都係大家o既心得,唔係我自己一個人o既,有部份轉貼內容可能無指明出處
希望閣下體諒 , 謝謝

目錄

1. 淘寶-----開戶11.淘小二機械人客服
2. 支付寶--開戶 12.留位
3. 淘點-----開戶 充值法13. 確定收貨/評價系統
4. 選貨14.買完野點分享上黎BabyKingdom?
5. 信用度15.其他技巧
6. 付款 [信用卡 現金]
16.淘金幣 / VIP系統 / 試用中心
7. 運輸方法 [直運] / 退運保險
17.不應該淘的東西
8. 運輸方法 [集運]18.有用連結
9. 廷長交易時間/維權/投訴19.我的心水淘寶店 [1]
10.退款/退貨20.我的心水淘寶店 [2]

==========================
==========================
1. 淘寶網 www.taobao.com

註:
1.要 Email 認証
2.香港用戶要用香港手機電話認証 [每號只能認証一次]
3.淘寶 賬/密 記得不要跟支付寶的賬/密 一樣 [特別是登入付款密碼

[其他人寫o既,易明]

淘寶香港客服
TEL:(852) 2215-5300
FAX:(852) 2215-5311
ADD:香港湾仔分域街18号捷利中心24楼

星期六 -星期日及公眾假期休息

===============================================
感謝wongarma提點

阿里旺旺 DOWNLOAD 買家版 [淘寶通信軟件 , 似 MSN 果d]

分成 買家版 / 賣家版 / MAC 版 / Android / iphone 手機版

Download 完用 淘寶賬/密 login 就ok

男爵府

2. 支付寶 www.alipay.com [先有淘寶a/c]

註:
支付寶賬號
支付寶登入密碼 <<<<<<<<<<<<<< 登入淘點/支付寶用
支付寶付款密碼 <<<<<<<<<<<<<< 支付寶付款用

建議,身份證號 寫真實賌料 後期有用o既

網匯e - 支付寶充值 特別方法

============
支付寶實名認証說明

男爵府

3. 淘點
www.taodot.com [原文,轉自另一blog]

新手黎講---最簡單可以係 OK / 7-11 買淘點劵黎充值

1. 淘點戶口 [Rate 1.27]
幫香港人充值買野, 開左A/C後, 你去求其一間OK/7-11/淘點.now.com 及 ePayLinks 買淘點充值劵,
- 可供購買的充值券金額為 $200HKD 、$500HKD、$1000HKD 及 $2000HKD。

然後登入淘點, 入番個CODE, 正常15分鐘內就幫你充到值~

- 要注意淘點充值券限期為七天,逾期充值編碼則失效

到便利店購買的券,其實是收銀機單, 上面有一組22位數字密碼,

到淘點網登入後,左選充值券, 輸入該組密碼便可

2. 仿間淘寶代充 [Rate 1.24]

匯率係會抵少少既 , 但緊記要安全 , 由於版規所限,不作提供 [唔好PM問我]

3. 上大陸開銀行賬號 [Rate 1.235] / 上大陸銀行入數 或 在 香港找換店 滙款 銀行名 最低結餘 手續費 ----------是否要大陸電話
交行-----------------
招商
中行
工行
農行
建設 找賌料中

男爵府

4. 選貨

戶外用品 天鵞絨 日單秒殺
戒煙GAP
加大碼
巅峰品质
原單 包郵

NISSEN

出口 清貨

外貿

正品

心得分享 -- 我最喜愛的 搜 尋 關 鍵 詞

=============================

活用淘寶搜尋功能

留意: 其實好多時, 你search 完野 , 係價格果到你可以set 佢做 1-50 蚊

系統好多時會自動設成 45元開始 , 意思係你唔按 , 就睇唔到44元以下item

男爵府

5. 信用度

第1張 是好的信用圖 [描述/服務/發貨]

========================================
第二張是不好的信用圖 [描述/服務/發貨]

賣家信用度分為以下20级

心/鑽/藍冠/皇冠 當然有分等級 , 我自己都會係心級買野 , 新店其實都可以試下佢d野o既

男爵府

6. 付款

現金付款 [淘點]

===================

信用卡付款

暫時只支援 IE 瀏覽器 作信用卡付款
暫時接受以下銀行發卡付款

中國銀行
恆生銀行
HSBC
東亞銀行
星展銀行
渣打銀行
中國工商銀行亞洲

開通信用卡網上付款教學 感謝genie1000提供

註1: 運費保險 可能不支援
註2: 不支援合併訂單付款
註3: 有時沒出現visa 付款可用 CTRL + F5 reload 版面
註4: 有時用信用卡比完錢,佢出9999error ,
你番去 我己買到的寶貝 頁面 reload 睇下係咪比左

按付款

選下邊visa

有時出唔到要按 CTRL+F5

入賌料

留意 網址係 xxx.95599.cn

DBx 會收到電話 code , 下一頁入code , 完成

========================

註5: 如使用支付寶/信用卡付款 使支付寶被系統凍結 [佢話發生安全問題]

你會突然比唔到錢,會收到 alipay o既 email
解凍方法要3樣野
1.你身份證copy
2.你信用卡網上購物記錄 [有你被凍個條數]
3.信用卡正面copy [千其唔好copy 有3位code o既
有齊呢3樣野 , email 番比佢就ok ,
唔明打去香港客服問
香港服务热线:(852) 2215-5300

男爵府

7. 運輸方法 [直運] / 退運保險

直接香港

一般有直接寄送香港的快递 以下為人民幣價 直送住宅要收附加費約30元

全國

價格-大約-首重

續重[大約]

時間

住宅有附加費--約30

電話

順豐

24小時

快件運費查詢
可7-11收件,暫時不用收附加

限制30cmx25cmx20cm and 5kg內

273 00 273

圓通

2天

荔枝角倉可自取

中通

10天

唔想害人,唔講

EMS

各地區不同
大約20

4天

[送住宅沒付加] 運單註明"經邮局派送"

+862011185

申通

2天

香港有7個倉

沙田2246-9034

廣東省

深圳寄-首重

續重

東莞寄-首重

續重

聯絡電話

龍邦快递[1-2天] / 京廣

鑫飞鸿快递

港中能達

========================

退運保險 雖用香港地址寄貨登記 2元 感謝LEDxx 提供

男爵府

8.運輸方法 [集運]
呢個我12年 5月份o既

我用呢間 時尚雅居_2009
唔明可以睇佢寫o既

心得: 點樣可以張運輸化算d

1 . 其實好睇賣家位置 [江浙沪 , 廣東省]
2. 賣家有否包郵 [只包江浙沪] [包全國]
3. 集運公司是否有住宅附加費 , EMS 可免收附加
4. 總重量 等 , 無話邊個最平最好
5. 集運公司配唔配合到你 , 呢點其實最重要~~!!

首先你揀定用邊間集運公司先

1.集運 Link大集合

2.浙江沪-集運

然後將佢個地址電話登記入你淘寶個''账号管理''>''收貨地址''道

跟住你買乜野都寄晒去呢個地址道

1. 當所有賣家發貨後,你要留意''查看物流''

2. 見所有貨都有人簽收了,你就可以聯繫集運公司

3. 比晒D運單號碼佢,叫佢幫你轉運落黎架喇

上海 速爾 京廣彪記 運通 EMS 順豐
時尚雅居
順達7
三太
火箭快递
廣州
波仔
舒小姐
四葉草
梧桐e
李明
周小平
happxiao
水域家園
午夜吧
朱仁
趙鵬
a648559038
天下女人
angle之戀
天涯情深深
天生一對
丁波濤
xiaoli850
舒小姐
彭小姐
丁玲
何生
黃小杉

集運一般用o既快递公司大約有以下
1京廣

2彪記

3速爾 35719268
4EMS
5運通 邊個有賌料,唔該比料

=========================
淘點物流 [集運]

[size=1em]好"求其"嘅集運

好處: 可於 OK便利店收貨 [有體積限制] [淘點物流條文]
可於 淘點 旺角/觀塘門市 收貨

壞處: 我無用過 , 但成日比人炳到九彩
集運一次最多5單
手續煩 , 限制多 , 寄件慢 等等 無速度,唔夠快,跑得慢

呢d 叫包裝

男爵府

9. 廷長交易時間/維權/投訴

廷長交易時間

A:通知賣家

直接用旺旺跟他說 , 由於貨物還在運輸路上 , 請賣家廷長交易時間 10天

B:買家自選

當賣家按了己發貨,但快10天還沒收到 , 就用廷長交易時間 [+3天]

按 賣家己發貨

按 廷長收貨時間

==================

維權/投訴

後話補充:

老實講,淘寶o既維權無乜用,

各位可以用"平常心" 試下

唔好太大期望

網購,人地唔洗交租,人工同香港水平唔同,所以總成本比香港平

你買件商品,佢賺你可能好有限 , 包容好重要!!

比差評或維權之前, 睡個覺 , 第日都係著著地火 先出手都唔遲o既

男爵府

10.退款/退貨

退款
-- 信用卡

條數如果退款 , 正常係退去你信用卡賬號 , 你去ebank check [24-96小時]

匯率風險"由買家自付"

如賣家退款 , 你可以係支付寶首頁不可用結余睇到

[TO:馬雲,我好希望你可以改善一下 匯率風險呢一部份 1000元 匯率來回就40元左右了]

退貨

價錢

順豐深圳
上深圳 7-11 寄 省內11 外19

順豐香港

$40/1KG 左右
2730-0273
圓通
可上門收件
$25 起
優速物流
$30-40
2338-8777
宅急便 可於OK便利店
恒隆白洋舍代理店
$28-45 [體積計]
2829-2222
全日通

淘點曾使用淘點服務才能寄退貨
25-35蚊左右 1kg2780 2611

退運保險 雖用香港地址寄貨登記 2元 感謝LEDxx 提供

男爵府

11.淘小二機械人客服

淘小二機械人客服 [智能回答]

<<直上YouT 放大看

男爵府

留位

男爵府

13. 確定收貨/評價系統

評價分以下3種 [我講我自己點用法]

1. 好評 ---- 成功交收
2. 中評 ----
3. 差評 ----

打分系統 [影響賣家平均分值]
1-5星

未完....................

男爵府

14.買完野點分享上黎BabyKingdom?

包邮LED 圆形 现代简约 水晶灯 吸顶灯 客厅灯卧室灯饰灯具AN1004

淘金币【百搭】加厚加档保暖天鹅绒内拉绒踩脚裤打底裤/踏脚裤

出口日本.秋冬款 高品质绗棉男士马甲

買完野想好似其他媽咪咁 POST 上黎 , 但又唔識貼 ?

去呢條links 學

男爵府

15.其他技巧

A:買家申請退款超時的規則與解讀
http://a.taobao.com/detail/2011/01/17/437533/1.php

B:什麼是「無貨舉報」?
http://service.taobao.com/support/knowledge-1109443.htm

C:「延遲發貨」的認定和處罰的規則與解讀
http://a.taobao.com/detail/2011/01/18/437642/1.php

男爵府

16.淘金幣 / VIP系統 / 試用中心

淘金幣--點先有??

1.每日打卡 (40幣/天)
2.每日交易 (50幣/天)
3.幫朋友領幣(15幣/天) 註: 幫LING 淘金幣上限一日係3人 , 咪手多啦 , 衰鬼
4.任務等

淘金幣--有咩用
抽獎用
我用淘金幣抽中左奬呀!!!!
或你唔抽獎,存左好多[2-3萬幣],可以直換物品 (大約 100幣=1蚊)

11月15日开始,有5个好友的用户才能天天领金币 [未有好友入呢到ADD]

===============

VIP系統 [好似要做實名認証]

其實無乜大用 , 除左呢樣 " 極速退款"

集分寶
特权与等级[td]

特权等级

购物特权

购物折扣

良速购

试用中心特权

聚划算专供

VIP专供

拍卖特权

服务特权

极速退款

专属会员报

生日祝福

在线客服专席

VIP维权专家

生活特权

淘花影视书城

支付宝特权

订酒店

看电影

租车

音乐

网游

美容护肤

保险

===============

淘寶試用中心 http://try.taobao.com/

edutm  請問做VIP jetso多晤多?  發表於 11-12-2 09:51

男爵府

17.不應該淘的東西

心得分享 ....我唔敢係淘寶買o既item 一齊黎講下丫

男爵府

18.有用連結

自動打折系統

單位轉轉換器

快速快递查詢1號[我用]

快速快递查詢2號[還有這個]

淘東西的時候 , 不想給賣家看到繁體字的方法

其他

提提大家農曆新年集運事宜

如何上載圖片給賣家睇

淘寶交易騙例 主要因為被賣家引渡直接去支付寶付款,而無經淘寶網交易做成

BK 相冊使用教學

快递整唔見左我份件

旺旺"群" 發牙痕o既黎啦 XD 109/250 人數

男爵府

19.BK 大家的心水淘寶店

女裝鞋- 店鋪名
女裝 雜貨
男鞋
男裝童裝

男爵府

首頁