跳至

首頁

尾頁

大宅

請問該校如何?
老師有愛心嗎?
課程適中嗎?
有沒有課外活動?

謝謝

大宅

好媽媽勳章

bignose 發表於 11-11-10 14:51
請問該校如何?
老師有愛心嗎?
課程適中嗎?
學校d老師好有愛心架..我大仔今年k3..細女明年9月就讀k1了..由k1開始到宜家k3..阿仔係學校都好開心..
同埋老師會經常同家長溝通..

課程都ok的..如果同無學卷既學校比..就一定係淺d囉..
k2開始會有d所謂既記憶遊戲工作紙..係堂上做的..其實=默書..串字..

學校有好多課外活動架..仲有好多比賽俾小朋友參加..
但k1就得舞蹈班..因為小朋友都仲係細個.

大宅

回覆:misspigshop 的帖子

請問你囡囡是否明年9月讀u2? Am or pm?

你仔仔會讀邊間小學?聽講陸慶濤多數會收易澤峰學生,真的嗎?

大宅

好媽媽勳章

回覆 bignose 的帖子

囡囡出年2012年9月入讀K1..AM囝囝就好好彩..係自行15份抽到入馮晴..

大宅

引用:回覆+bignose+的帖子 囡囡出年2012年9月入

原帖由 misspigshop 於 11-12-01 發表
回覆 bignose 的帖子

囡囡出年2012年9月入讀K1..AM囝囝就好好彩..係自行15份抽到入馮晴..
請問多數會派那些小學呢?升上馮晴or黃永樹的比率高嗎?

大宅

回覆 回覆:misspigshop的帖子

我都想知係唔係多數入返保良局小學呢?

大宅

2018復活節勳章

請問有冇PLK易澤峰的家長?

津校/官校派位,首輪係計分+運氣,第二輪係大抽獎全靠運氣,除非係叩門,否則讀邊間幼稚園都一樣!!

大宅

回覆:請問有冇PLK易澤峰的家長?

會唔會考PLK陸慶濤易入些?

大宅

好媽媽勳章

其實如果擔心運氣唔好首輪及第二輪都入唔到的話..
那叩門方面無可口非都會睇吓小朋友之餘同埋係咩幼稚園..

另外老實說..陸慶濤係偏愛易澤峯D學生多D..
但要考慮既係陸慶濤近年好似已經無以前咁好...
加上唔100%可以結龍升上羅氐基金了..

至於馮晴或黃永樹的比率..兩者都好多..係TKO來說兩間都係好多人想入既學校..再加上世襲生..兩者放出來既位係首輪都係得25個左右..

如果係專注學術成績..中、英文能力強的就選 馮晴
(哩間係校本課程,學校每年都會跟隨中學既走勢,係課程上作出一定既修改,因為要打到式個底好FIT..升中學就更易掌握課程,中英文能力操到好FIT..中文小一開始已經有D古文..英文係有拼音..等等..紀律要求好嚴..)

如果係讀書都OK..活躍D..多課外活動既就選 黃永樹
(哩間唔係校本課程..宜家先開始緊,運動較出色..校舍大..設備新..但對於比較內向或被動既小朋友,就好似唔太多耐性了..)

大宅

回覆:misspigshop 的帖子

謝謝你的資料,真的非常有用,我想請問你方王換娣和易澤峰在教學方面或老師方面有沒有資料提供呢?

首頁

尾頁

跳至