自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cotychan 發表於 11-11-14 11:34
點解小朋友一星期七日都排滿補習、奧數、珠心算、拼音、鋼琴、游水...?

呢個係父母問題~~同教育制度無關. ...

早前阿女(小一)考試,考完哂,問佢覺得辛唔辛苦,佢話唔辛苦呀!我問典解,佢話考試係用嚟睇下自己識左幾多之MA!我話點解你會咁諗,佢就答我:係你同我講架MA....!!!
原來平日不時講下,佢地係放左响心度嘅!所以多D講正面野,佢地其實係接收到架!
不過佢話佢唔鐘意考試.因為只返半日,佢話想返全日,激C...!

drizzle  我覺得要睇小朋友性格
我女都係咁....仲要放假既日子,佢都要叫住返學@@  發表於 11-11-19 12:25
dongnut  你個女好掂呀  發表於 11-11-18 17:50

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

燁燁媽 發表於 11-11-16 15:36
咁我又覺得學校唔可以話怕殺校黎做借口,
而家雖然學生小左,但唔係小到大部份都要被殺,都係殺幾間姐。
都係殺幾間姐...但係就幾間,可以令到幾多人失業?為保飯碗,真係好難講~就一間學校被殺,就已經幾十人失業
好多好既建議,諗到要實行都幾難,例如將本來單性學校,變成男女校合法嚟收多啲學生,單係厠所就係一個問題.小班教學,班房要改動,亦要投放資源,政府資助唔夠,就變咗只講,唔做....想穩定收生,保住飯碗,唯有各各出各謀.升呢去吸引"家長",係一個比較快既方法,而且投放資源比較少.

講HEART?!商業社會.....有錢就有HEART!!

其實同樣有好多唔駛咁谷既學校揀既~~只不過係家長認為,讀到呢啲"名校",子女將來入讀中學可以好啲,前景可能會好啲~~我寧願我個仔,做小塘大魚,都唔去做大塘小魚,因為佢程度去到邊,我心裡有數.過兩年讀中學,我都只會揀啲學風好既學校,只求讀書氣氛好就夠.

ricohui  我自己個仔又唔系咩資優生...無得迫囉..  發表於 11-11-16 16:18

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

cotychan 發表於 11-11-15 13:31
點會間間都一樣?!我個仔學校,除咗精英班之後,普通班功課根本就唔多,我個仔讀P.5.學校從來無強逼過要專修 ...
我仔嗰間都唔會咁癲........
如果真系要揀...出面大把無咁大壓力既小學....

ms.aeroplane  YES!我所認識MAMI中,本來話唔諗基X,最後佢地都會揀,名氣確實係吸引佢地!  發表於 11-11-16 22:35
cotychan  其實無咁大壓力既學校真係唔少,只不過有啲家長既着眼點唔係呢啲.  發表於 11-11-16 16:14
重新起步,為未來努力

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

cotychan 發表於 11-11-15 13:31
點會間間都一樣?!我個仔學校,除咗精英班之後,普通班功課根本就唔多,我個仔讀P.5.學校從來無強逼過要專修 ..

重新起步,為未來努力

男爵府

咁又真係好多家長(包括我)都有一個心態,人地小朋友學咩,自己小朋友又學咩?
亦有一部份家長(包括我),以為比左錢,個仔就會學識。

其實係味真係咁需要而去學呢?

如果有家長,細個都有好多野學,如彈琴,跳舞。。。

到今天,你們有幾多個可以做跳舞老師和彈琴老師?

或者到今天,依然可以用上。

我唔係話唔可以去學,係有無需要,學音樂都要學二樣?一樣琴,一樣另一樂器。

如果今天,你做回小學生的身份,你除了上班外或在家做家務外,你老公希望你和其他c9一樣,除了廚藝了得,仲要識游水,仲要識茶道,還需要學幾國語言。當然還有最喜愛既美容。

那你會怎樣? 你唔想學?但你老公說,如果你要住在我們這區,就要學上這些東西,不然,我們需要搬去其區住。

男爵府

無論點樣都好, 我會講俾我個小朋友知, 父母永遠係佢堅強的後盾. 未成年時, 父母會幫佢抵抗一些不必要的壓力.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

男爵府

咁我都希望一些比較正路既學校,唔好為左可以自己學校可以升呢,而苦左一些學生。 作為家長亦唔好人有我有心態。其實只有得不賞失。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

燁燁媽 發表於 11-11-16 16:19
咁又真係好多家長(包括我)都有一個心態,人地小朋友學咩,自己小朋友又學咩?
亦有一部份家長(包括我),以為 ...
如果只求一張證書,而呢張證書,係出來出路唔大既興趣班,只不過係想喺IN學校既時候,履歷厚啲~~咁我寧願比周圍既人話我唔比個仔學課外嘢好過LU~~
我一直學校無年比學生既興趣班,都係由佢自己選~佢選咗幾年"我係科學家"人地個個整啲模型返屋企都好靚,佢.....次次拎返嚟都話失敗咗,一舊嘢咁拎返嚟比我睇不過佢鐘意呢樣嘢,我就由得佢去學囉~~同讀書一樣,唔鐘意讀,逼佢日日拎本書溫10個鐘,都係唔會學到啲乜,只會遊雲,用個心嚟幻想自己打梗機....睇梗電視....

大人都一樣,你唔鐘意學嗰樣嘢,或者返嗰份工,你日日返去都係HEA~朝朝起身就想睇番落床~~不過大人經歷比小朋友多,知道有啲嘢,唔可以話唔鐘意,就走咗去唔做/唔學.而且大人會識去做啲嘢嚟減壓,但係小朋友唔鐘意做,大人就只會用自己角度去諗,學咗如何好,根住逼個小朋友去做,佢地想減壓,玩下遊戲,睇下電視都未必比~~好似我62咁,成日話唔好比個仔打機,唔好比佢睇電視...咁我唔知佢做完功課,應該比佢做乜好啦?叫佢一日返8個鐘頭學,瞓8個鐘頭,另外嗰8個鐘用晒嚟返興趣班?定還是叫佢用埋嚟溫書好?

大宅

我相信每個人或多或少都曾有過自殺的想法,但基於人性天生怕死的因素,成功例子不太多。
新一代的孩子經常受到保護,法律保障下家內家外不能體罰,很多朋友,甚至因家中每增添多一個小寶寶成員,也相對地增添多一個工人姐姐貼身服侍。以本人為例,我是一個雙生兒母親,過去每當有人得悉當我上班時家中只有一個工人照顧孩子時,無不驚訝的認為單以一人之力是沒可能同時照顧兩名一歲小孩。但兒子們現時兩歲了,他們比同齡的孩子不同的地方是,他們吃飯都能以半小時內完成; 拿湯匙的能力一般孩子高; 弄污的地方會自行拿毛巾清理; 每當玩完一款玩具會先收拾好才玩另一款 及 自己的垃圾會自行掉進垃圾筒(但仍未完全懂分何為垃圾,每次清堙垃圾筒的我都要像拾荒者般搜查一番。) 如果 K1 的面試班以以上種種自理能力為考試項目,相信我再不用張羅了。
本人認為從小便要讓小孩培養面對困難和解決困難習慣。我們的年代,作弊者比自殺念頭者多出很多倍。當然,作弊行為不宜提倡,但也可算是一個面對/ 解決困難的行為,比以自殺去逃避困難,總算得上是一個辦法。自問我未試過作弊,但原因只是因為我從小未有過讀書壓力,但眼見作弊的同學還有很多呢。作弊同學當然要受記過受駡之苦,但記一個過失所受之責並不能與賠命看齊。時代不同,是人格進步了,還是我們在校品格守得太緊、分數看得太重。
以上言論也許有很多地方並恰當,但希望各位家長就是次事件,好好跟孩子們討論和研究一下。這是一個很好的親子溝通題材呢﹗

男爵府

cotychan 發表於 11-11-15 13:20
如果我係你,而小朋友係低年級,我一定同佢轉校!如果都已經5,6年級,無奈只有讀埋佢!
小朋友既生活,你係可以幫 ...
未必架,我家姐識得個朋友,佢小朋友小五,但真係跟唔上,同好大壓力,最終轉校,反而成績好左好多,有D精英學校,淨係識教精英.能力稍遜,D老C未必會HANDLE到,反而轉D普通學校,D老C面對能力普通的學生反而更有心得同技巧...!唔係頂級學校先至好,最緊要配唔配合...!

ricohui    發表於 11-11-16 17:00

大宅

ms.aeroplane 發表於 11-11-16 16:58
未必架,我家姐識得個朋友,佢小朋友小五,但真係跟唔上,同好大壓力,最終轉校,反而成績好左好多,有D精英學校, ...
我都好認同,唔係名校一定好。最緊要係小朋友配唔配合這間學校的教學模式、教學理念、教學方法‥‥等因素。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

陪月勳章

首頁

尾頁

跳至