自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好日都唔見嘅姑姐嫁女, 一家三口去飲,做幾多人情 ??
唔去飲,做幾多人情?
張帖好誠意BY HAND

P.S. My father passed away on this Feb. My mother got not very good relationship with them for years.
What should I do ?? Go or not go ??

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

其實樓主......你係咪本身都吾多想去呀 ?
應當一無掛慮,只要凡事藉着禱告、祈求和感謝,將你們所要的告訴上帝。
上帝所賜那超越人所能了解的平安(註),必在基督耶穌裏,保守你們的心懷意念。

男爵府

eqqiqq 發表於 11-11-16 14:12
唔去飲,做幾多人情?

Your father passed away this Feb, then did u ever attend any banquets in between?

It's not a reason or excuse anyway.

梓軒媽咪    發表於 11-11-16 14:22

男爵府

回覆 yfceo 的帖子

In fact, my husband, my daughter and I wanted to go but we don't want to go with my mother
because she is quite dislikeful. Besides, my father passed away on this Feb. I don't know whether
we can go to this function or not. My aunt said they don't mind.

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

eqqiqq 發表於 11-11-16 14:12
唔去飲,做幾多人情?
樓主, 如果你係唔想去, 就最好提早通知佢地少計三個座位,
至於人情, 我諗都要1000, 主婚人始終你你姑姐

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁親係咪最小2000呢.....

子爵府

親戚一家三口去$2000
其實咁親請到好難唔去

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

eqqiqq 發表於 11-11-16 14:23
回覆 yfceo 的帖子

In fact, my husband, my daughter and I wanted to go but we don't want to go with ...

咁你 mama 去吾去先 ?

如果佢去..你又想去既..咪照去 law...都係一晚姐...

如果佢吾去...咁你地一家直情吾駛理...開開心心去睇住個老表結婚...
應當一無掛慮,只要凡事藉着禱告、祈求和感謝,將你們所要的告訴上帝。
上帝所賜那超越人所能了解的平安(註),必在基督耶穌裏,保守你們的心懷意念。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

As I think the relationship is close, no matter how well you are going with, I think should pay $2000 for 3 lor!

男爵府

uhtcl2006 發表於 11-11-16 14:25
咁親係咪最小2000呢.....

agree....最少$2000

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你媽媽同姑姐關係唔好係佢地上一代既事
你同你姑姐同姓又如果你同姑姐老表關係好的話
咪照去囉
做得好好睇睇tim

同你媽媽講
你地一家三口去賀人地
係為你爭面子咋
證明你父母好家教吖嘛
咁講.....你媽咪會唔會條氣順d ?

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

咁你爸爸走時, 姑姐一家有咩表示先?

咁你媽有無叫你都唔好去飲? 佢又有無諗住唔去但人情做唔做?

咁你同表妹/姐(即新娘)既關係又如何?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

禁止訪問

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆:姑姐嫁女, 一家三口去飲,做幾多人情 ?? (更新)

男爵府

回覆 sampcy 的帖子

Dear all,

Tks for all your advice. Although I seldom contact with my aunt, our relationship is not bad.
When my father passed away, this aunt attended the funeral and paid HK$500.00 for 帛金.
I don't know my mother will go or not. I seldom talk to her.

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 eqqiqq 的帖子

咁你姑姐都算係咁, 先唔好講你媽媽去唔去姑姐嫁女呢個喜宴, 如你一家3口去, 無2千都千5(我唔知你小朋友幾大啦), 如唔去飲人情都要1千

禁止訪問

禁止發言

有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

最小$2000(一定走唔甩, 如果唔係會比人話架)

首頁

尾頁

跳至