時政擂台

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

回覆:贊成葉劉提議外傭設試用期

葉太我愛你

子爵府

全力支持~~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都覺得呢個提議好!

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

大宅

背熟佢,被罵者一定比你罵到目定口呆!
講 你 又 唔 聽 , 聽 你 又 唔 明, 明 你 又 唔 做 , 做 你 又 做 錯 , 錯 你 又 唔 認 , 認 你 又 唔 改 ,改 你 又 唔 服 , 唔 服 又 唔 講 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

女人諗嘢真係啱channel啲,可能佢都係職業女性,都有俾個工人激到啤一聲。

男爵府

回覆 回覆:goodgoodluck的帖子

支持。還要加多樣,自己resign 自己買機票唔係僱主比

alicialee1210  agree  發表於 11-11-17 09:23
RJCmother  Agree!  發表於 11-11-17 09:04
純恩  agree  發表於 11-11-17 08:10

男爵府

禁止訪問

大宅

回覆:波波寶寶 的帖子

200%十卜

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

嘩..個條友好攪笑low...知道個工人有左唔好比咁多粗重野佢做,我飲緊水都嘖出來呀...又要機票又要保險又要個個月出糧,又食又住仲要唔好比粗重野佢做請佢來安胎咩...葉劉今日雙眼超左佢兩野擺明想'超"佢.

<br><br>

伯爵府

請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

男爵府

公爵府

畀面勳章

試用期

大宅

彼此都要試用架

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

子爵府

贊成

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

zoe_yiu 發表於 11-11-16 19:20
葉劉!我支持你做特首!

晨早見到你真開心!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

引用:+本帖最後由+娃娃菜+於+11-11-16+19:21+編

原帖由 娃娃菜 於 11-11-16 發表

me too~~~

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chinatea 發表於 11-11-17 02:04
嘩..個條友好攪笑low...知道個工人有左唔好比咁多粗重野佢做,我飲緊水都嘖出來呀...又要機票又要保險又要個個月出糧,又食又住仲要唔好比粗重野佢做請佢來安胎咩...葉劉今日雙眼超左佢兩野擺明想'超"佢.
chinatea 發表於 11-11-17 02:04 

咪就係囉,家庭又點可以同商業機構比擬? 根本就要將外傭條例獨立於現行適用喺商業機構上的勞工法,試問本來想請個外傭照顧懷孕僱主,結果請咗個外傭返嚟懷孕(唔係講笑,真係有發生過),本來請個外傭返嚟照顧家中病者,結果請咗個身懷重病的外傭(現行身體檢查唔會check到危疾)請外傭本來係要減輕家庭壓力,幫輕家務,結果~就無端端出錢請多個人返嚟被照顧,哩個已經違背咗僱主請外傭的原意,但政府對哩啲清況視若無睹,任得僱主被外傭苛索。哩點,星加坡及台灣政府比香港政府做得好(有錯請指正)對國民保障大得多,就係當佢哋外傭懷孕或重病,就可以斷約,外傭必須離開當地,返回自己國家,僱主唔需要負上責任,唔似得香港,對外傭就講人權,但對僱主呢?俾咗錢出咗糧反倒照顧多一個外人,香港僱主的人權又喺邊度?

喺家庭崗位上,好多時全倚賴單一個外傭,喺以上情況下,根據現行勞工法,僱主就處於捱打狀態,任得外傭開價,試過有僱主賠償餘下年期合約糧款俾懷孕外傭(係以年計,唔係幾個月),賠足前四後六,大假,機票錢,路費,外傭簽收一切後再去勞署告僱主,就連個官都問外傭,乜都賠足,你仲想僱主賠咩俾你? 外傭嘅貪婪表露無遺。

最好笑有賣港賊出賣居港權時,將外傭比擬當年被賣豬仔去美國嘅中國人,乜當年中國人有受到美國咁高的保障嗎?李卓人話外傭低薪,應跟本地最低工資睇齊,佢唔知當年引入外傭,係因着兩地生活水平差異,香港的工資,已等同外傭當地上倍甚至幾倍的人工,足以吸引佢哋嚟香港賺錢回國,而香港小家庭亦可以喺能力以內聘請外傭,締結雙贏局面,婦女勞動力亦得以釋放投入社會,哩個係互利,當中不存在任何剥削,香港僱主對外傭喺食住行以及醫療上的提供,足以令外傭可以將大部份工資寄返佢哋國家,就係哩個原因,李卓人妄顧哩一切因素,妄顧事實,就話香港僱主歧視外傭,仲走去日內瓦人權公約度投訴香港外傭僱主,譁眾取竉,踐踏香港外傭僱主以賺取個人名聲,哩啲係賤格。

MagicQoo    發表於 11-11-17 09:59
alicialee1210  agree  發表於 11-11-17 09:24
RJCmother  200% Agree!  發表於 11-11-17 09:06

伯爵府

Suppots

首頁
34567...8

尾頁

跳至