懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我生左差唔多20日了
想餵全人奶,但之前一直都好少,後黎醫生話補少啲奶粉,餵密啲,甘試左兩日,的確上左少少奶,但一直都唔多,回奶都好慢。我有飲好多魚湯,阿B成日都好餓甘。望住好心痛。想放棄轉用奶粉了。但又唸反,堅持左甘耐,由俾佢啜到出血到而家唔痛。總算有啲成績。就甘放棄又好似唔甘好。但佢又唔夠飽!!唔知點算

別墅

唔好食豬肝,肉內臟,白鴿,豆豉,韭菜,麥芽,人參,小心麥類制品. 飲多D水,係暖水可加代茶. 吸收鈣質芝麻,銀魚乾,排骨,乳制品,雞蛋,黃豆,豆制品,魚. 仲有應該唔好補奶,你補兩安奶,你身體就會制造小兩安奶,你越補得多奶,就越唔上奶.你嘗試吓,因為餵人奶你唔知BB食左幾多,留意吓D片濕唔濕,一日換幾多條片. 唔好担心咁多,加油.

別墅

回覆:點先可以多啲奶

我朋友仔仔現在兩個多月,他由晚上補奶粉變成現在可全人奶,他說最初阿仔都好似食極唔飽,後來朋友建議佢要多食飯,咁d奶會冇咁稀,阿仔當堂飽些。你不妨試下。

男爵府

唔好補奶, 要埋身餵, 比bb啜多d, 相信自己係有奶嘅, 我呢個窮(胸細, 成日驚bb唔夠食)媽媽都得, 你一定得, 我當初就係唔太識餵, bb又啜得唔好又成日食食下訓着, 弄到好瘦, 想返當時補奶後阿b嗰面直頭肥過豬頭至知 feeding too much, bb六個月starting solid food後, 我便把心一橫,唔補奶, 唔pump奶, 只係埋身, 個人輕鬆d, 一切都會順利d, 中途我也經歷乳頭塞了有白點嘅痛, 比阿b出牙時咬倒嘅痛, etc...... 很多難題都一一破解, 最終餵到今年4月到阿女三歲, 好有成功感, touchwood阿女真係好小生病, 我就歸功於人奶, 你唔洗特別戒 or 多食些什麼, keep a balance diet and drink more water/soup and right eat more rice, during my breastfeeding period, I always feel hungry and want/eat more rice

Sausauyeung  想請教一下, 點解唔好PUMP奶要直接比佢吸既? 有咩分別?  發表於 11-11-18 17:45

男爵府

畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

試下煲桑寄生紅早茶當水飲, 我上胎試過, 好正, 餵緊一邊, 另一邊係噴出來

seaweedz  您好勁呀!您個bb真係好幸福呀!~  發表於 11-11-18 15:23

大宅

請問邊度買到?

男爵府

陪月勳章

引用:唔好食豬肝,肉內臟,白鴿,豆豉,韭菜,麥芽,人

原帖由 Ann_ee 於 11-11-17 發表
唔好食豬肝,肉內臟,白鴿,豆豉,韭菜,麥芽,人參,小心麥類制品. 飲多D水,係暖水可加代茶. 吸收鈣質 ...
我出院返屋企,頭一星期都係全人奶,BB屎尿都正常,去健康院checking,先知體重重得唔夠。好灰,好沮喪。

029892  no worry我上一胎都係咁,頭一兩個月係辛苦d,奶餵順咗會好d,堅持埋身比bb啜多d  發表於 11-11-18 11:08

男爵府

畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

引用:請問邊度買到?

原帖由 SharonChengSW 於 11-11-18 發表
請問邊度買到?
你指桑寄生?藥材鋪就有,$20有找一大盒,夠煲半個月日日煲

大宅

029892 發表於 11-11-18 02:46
唔好補奶, 要埋身餵, 比bb啜多d, 相信自己係有奶嘅, 我呢個窮(胸細, 成日驚bb唔夠食)媽媽都得, 你一定得, ...

您好偉大啊! 我都希望可以學您咁堅持到底, 令bb健康d! 我會加油的!

樓主, 有兩條偏方可以俾您參考吓:
1. 唔好食花膠住, 膠質太重會令d奶好"杰"難d上奶;
2. 有無食五更飯? (即每朝05:00前要食一碗飯), 試吓食啦, 用薑米同雞肉炒就得, 仲有好多煮法goolge吓就搵到...

029892  thankyou thankyou 有聽過但係無試過  發表於 11-11-18 15:14

複式洋房

我無補奶粉差唔多一星期,佢啜得好左,而且都多奶左。可惜停滯不前,佢真係成日都要扭要食。老公幾日無見佢,一見話佢瘦左好多,佢即刻話如果回唔切奶就補少少奶粉,等我可以休息下,回奶快啲,個陪月就教,如果唔夠可以補少少粥水,補奶粉佢慢慢就唔飲人奶。我又係去健康院,話佢唔夠重,真係好灰。好想啲奶可以baba聲,多謝甘多位媽媽,我會試下食多啲飯同埋食五更飯。再飲桑寄生水。。睇下得唔得啦。。

大宅

但醫生都說唔夠要補奶粉,而自己要多休息.
我現在每日補2次奶粉,90-120每次.
自己不停飲湯.我其中一邊真系不多奶.
用PUMP要15MINS只有20ML,另一邊10MINS有60ML.
星期日會試開奶茶,睇下WORK唔WORK

029892  pump倒咁多已經好叻,我唔再pump全埋身怕pump得小嚇親自己,你要努力減小補奶  發表於 11-11-19 00:01

大宅

我通常是他人奶完1-1.5小時要再吃才補奶粉.因我的奶未上返.

複式洋房

我阿b六日大,每日都係好呵索,可能佢响e院慣食得多,第三日姑娘話佢已經食3-4oz奶。返咗屋企2日,阿b每次都食成個鐘,食極都唔飽,食食下就好似瞓著咗,但又會啜啜下喎!我見佢唔飽,有時都會補1-1.5oz奶俾佢,諗住佢可以慢慢細食啲。而佢每晩都係1-2小時就扭食,但只係返咗屋企2日,我已經俾佢啜到好痛,好想喊,好似喪C。e生又叫我唔好餵多過半小時。我都好迷茫。

別墅

大家打算喂幾耐人奶

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

點先可以多啲奶

如果你飲左好多次魚湯都唔多奶你就試下其他,我自己飲魚湯d奶都冇咩多到,反而雞腳湯,通草奶就有效

男爵府

你的情況好normal, 我之前都是一样, bb似永遠食不停食不飽, 因為佢食得慢又成日訓着, 要掃風又要 pump 得嚟, 下餐時間又到, 記住不要理他人點講要feed on demand, bb要食就比佢, 最好埋身, 喪C你形容得很貼切, 我當時都係殘爆, 日日攰到死, 好像無咗個靈魂一樣, 最後我都餵到阿女3歲至收工, 我得你一定掂, right, you need more rest, bb睡你又盡量一齊睡, 我當時就係唔識又要做其他家務, 弄到個人好易攰又唔夠奶

ngrock 發表於 11-11-18 18:31
我阿b六日大,每日都係好呵索,可能佢响e院慣食得多,第三日姑娘話佢已經食3-4oz奶。返咗屋企2日,阿b每次 ...

男爵府

玩具勳章

黑豆炒米焗水~當水飲~助上奶~

首頁

尾頁

跳至