家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企好多蚊呀!

每日返到屋企都要捉蚊, 平均每日打c2隻 :-(

聽聞有隻香薰可以驅蚊, 得唔得呢? 請問大家有冇好方法介紹下呢, 已經有點蚊香, 用蚊帳...
~ Kayee & KK ~

大宅

Re: 屋企好多蚊呀!

尋日屋企人夾埋打c6隻蚊

大宅

唔係講笑, 尋日又打c10隻

大宅

你住乜野地方?村屋?或者屋苑附近有地盤?

如果而家咁既天氣都咁多蚊,應該考慮裝蚊網。

別墅

你試下用臭水清潔屋企

民房

ilovehazel 寫道:
你試下用臭水清潔屋企

咩係臭水?o係邊度買架??
Thanks!

大宅

Mimikayee 寫道:
每日返到屋企都要捉蚊, 平均每日打c2隻 :-(

聽聞有隻香薰可以驅蚊, 得唔得呢? 請問大家有冇好方法介紹下呢, 已經有點蚊香, 用蚊帳...
我記得好似係薰衣草,我家都好多蚊,因我住一樓,我訓之前係房點薰衣草香薰,個日就冇咬我個用仔

子爵府

我住村屋嫁, 屋企外面都試過有好蚊, 首先正如政府廣告話, 積水嘅地方清理咗先, 再睇下啲蚊嘅來源, 如果發現啲蚊多數响啲未乾嘅衫度, 咁下次洗衫落1樽盍嘅樟腦油(杜頭蝨果啲, 藥房有得賣), 以似過柔順劑咁, 最後先落, 咁啲蚊就唔會响啲衫度, 我試過好駛得, 我又試過用啲開"希"咗嘅樟腦油噴响啲圍柵度, 都可以駒蚊, 不過維持嘅時間比較短, 但係比蚊香環保, 我朋友就種"蚊怕草"(好似花墟有), 都幾駛得, 不過佢種咗好多喎, 蚊香我都有用, 我個人覺得欖菊牌嘅黑蚊香比其他牌子有效, 我又有用off 果種蚊香蠟燭都好好, 不過記住要隔開嚟用, 頭2-3個月用呢種, 另2-3個月用另1 種, 因為啲蚊慣咗就無效, 好似殺虫水咁, 另外想屋入面無蚊, 就要記住盡量避免下午4-5點之後開窗開門, 如果要開窗開門就要落蚊網, 因為蚊通常下午4-5點之後覓食, 希望可以幫到你啦

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

唔該哂,等我試下先。

首頁

尾頁

跳至