論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 工人打我個女,應該點做?

ccakpsk 寫道:
其實我係full time mama

Full time mama = Jobless = unemployment= full time housewife????? If so, why not fired her at once?
ccakpsk 寫道:
佢都

大宅

點解唔報警?有什麼更重要?還要俾時間個工人stay?

侯爵府

好媽媽勳章

今次就打心口,下次就用滾水淋完你個女之後又話唔小心o架喇

複式洋房

好多人問我點解唔報警,有好多原因

洋房

All agree to KKParent.
You just think about yourself and don't want to do the house chores. You want to let your daughter get hurt again?
[quote]
KKParent 寫道:
ccakpsk 寫道:
其實我係full time mama

Full time mama = Jobless = unemployment= full time housewife????? If so, why not fired her at once?
ccakpsk 寫道:
佢都

複式洋房

3kidsmama,
我想重申一次,我唔係為自己同埋唔想做家務,佢依家根本唔會再有機會埋身,我24小時湊住,同埋你估佢唔驚,有乜依郁我報警佢都幾麻煩,佢係single mother,佢有事佢個女同呀媽都幾慘,你估佢唔識諗.試過兩個月無maid,掛住做家務,兩個無人理,一日跌倒撞倒,到佢

大宅

我有個同事個菲菲打佢個仔,因為佢個仔唔食好!
但佢只warm佢,原因係冇人幫手....點知越來越差,重將佢個仔dup落sofa!! :evil:
跟往佢話報警,個衰菲菲即刻走過隔離屋,話佢地打佢...惡人先告狀。
而家仲好似要上court。煩到嘔。
你重比機會佢?你估佢會多謝你。
我又有另一個friend半夜要菲菲走,因為佢整傷個女....
我friend即刻叫看更上去做証人,然後報警,charge佢。咁先係最好的方法。

大宅

打得一次一定有下次

大宅

ccakpsk,

我都覺得你應即刻報警驗傷兼炒Q左佢啦 , 唔俾D教訓佢點得啊 , 冇工人埋叫PARTIME OR 鐘點頂住先囉

大宅

ccakpsk,

我地都好明白, 做兩個小朋友既全職媽咪係好辛苦既, 所以先要請工人幫手, 如果個工人真係幫到手就最好喇, 如果唔係既仲會傷害埋妳地既小朋友, 咁就要決斷啲...
以我既觀點, 如果個工人係擔心自已既女同呀媽既, 就會好珍惜份工, 點會敢打妳個女吖...有啲工人就係知道太太冇咗佢地唔得, 就會變本加厲...我睇妳呢個工人都唔多好, 起碼心地唔善良, 連細路都打...就算妳唔報警都好, 都要炒咗佢, 免留後患, 最多喺請過個期間搵鐘點幫住手先囉...
唉, 我真係覺得我地啲香港媽咪好慘, 呢個咩制度黎架...點解外國啲地方唔會發生啲咁既事, 而我地經常發生...

別墅

如抄工人, 一定即時補$及通知入境處.不要一個月通知

大宅

ccakpsk,
喂!我記得啦!呢個post我見過,仲contact過想請

複式洋房

Woodyryan,
I don't understand wor!!

[quote]
Woodyryan 寫道:
ccakpsk,
喂!我記得啦!呢個post我見過,仲contact過想請

複式洋房

woodryan,
你仲記得,好

大宅

快d炒咗佢,一係報警。如果唔係你要小心佢一定有下一次,我本身就係一個受害者,個工人賤到用滚水灼傷我得15個月大的BB,所以你一定盡快炒咗佢認真D去正视呢個問題!

洋房

佢係虔誠基督徒,傳道人就唔會打人/小朋友啦! 唔好再自欺欺人啦
With lots of loves....... Kristin :-D

大宅

無論如何可以報警備案先﹐冇行動=同個工人講我冇所謂=你下次再黎多獲都得=好似另一媽媽講下次唔小心用滾水淋都得

我都試過工人走佬﹐等2個月先有新工人﹐自己一個揍兩個﹐其一仲係初生﹐係好辛苦架﹐邊個話做父母係容易﹖家務既野﹐找老公同鐘點分擔囉﹐煮少餐飯咪買外賣﹐冇話冇左個工人會死架。

你都話你一向都唔俾工人揍女﹐你自己揍﹐但工人都找到機會打大女。你點知黎緊佢會唔會又咁“好彩”又有機會黎多獲﹖你想辛苦兩個月定博一博下次打頭定打手打腳定滾水淋﹖你唔想辛苦2個月﹐想唔想個女再受苦﹖一次都已太多啦﹗﹗

鄧你個女慘﹐咁大個危機都冇人同佢化解。

別墅

justjust 寫道:
無論如何可以報警備案先﹐冇行動=同個工人講我冇所謂=你下次再黎多獲都得=好似另一媽媽講下次唔小心用滾水淋都得 我都試過工人走佬﹐等2個月先有新工人﹐自己一個揍兩個﹐其一仲係初生﹐係好辛苦架﹐邊個話做父母係容易﹖家務既野﹐找老公同鐘點分擔囉﹐煮少餐飯咪買外賣﹐冇話冇左個工人會死架。 你都話你一向都唔俾工人揍女﹐你自己揍﹐但工人都找到機會打大女。你點知黎緊佢會唔會又咁“好彩”又有機會黎多獲﹖你想辛苦兩個月定博一博下次打頭定打手打腳定滾水淋﹖你唔想辛苦2個月﹐想唔想個女再受苦﹖一次都已太多啦﹗﹗ 鄧你個女慘﹐咁大個危機都冇人同佢化解。

totally agree

大宅

由樓主最初貼文上黎到今日,已經幾日,個d傷痕都無晒咁滯啦。如果佢事發之後第二朝都唔報,而家先去報都無用。

其實,大家都見到呢輪d新聞,一個淋滾水,一個扭斷腳,所以先勸樓主快d報案炒左個工人。但每個人每個家庭都有自己要面臨既問題,亦都有自己既處理方面。

到左而家,我地只能希望個工人只係一時之氣,以後唔會再咁做啦。

事實上,一個人照顧兩個小朋友,亦真係有時會睇唔晒,亦會發生跌撞既意外既。

大宅

由樓主最初貼文上黎到今日,已經幾日,個d傷痕都無晒咁滯啦。如果佢事發之後第二朝都唔報,而家先去報都無用。

同意﹐但想像唔到可以唔炒仲留係屋企2個月

其實,大家都見到呢輪d新聞,一個淋滾水,一個扭斷腳,所以先勸樓主快d報案炒左個工人。但每個人每個家庭都有自己要面臨既問題,亦都有自己既處理方面。

所以唔明﹐點解睇到咁多恐怖新聞﹐仲唔提高防範。唉﹐有時好炆﹐唔知點講﹐大家都提晒意見﹐結論係我都係等新工人黎﹐咁問咩問題呢﹖我寧可冇問過﹐就睇唔到唔知道﹐唔須要花心思打字﹐唔會擔心小朋友安危。

到左而家,我地只能希望個工人只係一時之氣,以後唔會再咁做啦。

唯有係咁望。

事實上,一個人照顧兩個小朋友,亦真係有時會睇唔晒,亦會發生跌撞既意外既。

岩丫﹐就算俾你十個人睇住都會有跌撞﹐碰傷﹐呢D情形可教小朋友小心D﹐唔好亂跑亂跳爬高等等﹐或放BB落網床﹐搖椅等等去減少意外機會﹐但有時都避無可避。但一個打人既工人既去留就絕對可以控制到﹐將再受傷既機會減至零。

首頁

尾頁

跳至