跳至

首頁

尾頁

大宅

rose-mag 發表於 11-11-22 15:09
今晚焗咗隻火雞啦,要兩公婆夾手夾腳整,因為實在太重啦,
有18磅重,整咗3個幾鐘,未計之前兩三日又溶雪又 ...

yummy yummy !

子爵府

rose-mag隻火雞都焗得好靚,由我家大少幼稚園畀個感恩節菜單開始,每一年都有火雞,只有舊年食雞。今年我唔想去個農夫屋企拿火雞,所以買了火腿,不過叫佢留番隻火雞畀我聖誕節時食。Western NY啲學校得二日假。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

big007, cookingmama88,
多謝你地,隻火雞今日拎咗番學校分埋俾D小朋友同老師食啦,
不過有成五六隻,切晒之後都唔知邊隻打邊隻啦。
老公整gravy真係攞我命,用咗枝老抽當生抽,我問佢點解用老抽,
佢話唔係鼓油咩?爭明顯係唔知道有分別,佢淨係話點解鼓油咁黑?

今日個Thanksgiving Feast有好多嘢食,火雞, cranberry sauce,
fruit salad, corn bread, baked sweet potato crisps, 雜菜粒,
仔仔食唔晒,但只係食淨少少蕃薯片同雜菜粒,有不少只係食一半,
有D甚至冇咩點食過,連杯奶都冇飲過,校長話咁就浪費咗50cents,
如果喺屋企,我一定唔會俾個仔食淨嘢。都有一大班家長幫手佈置同分食物,
大家傾吓做吓都好開心,仲同我媽一個舊鄰居相認tim。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

回覆 rose-mag 的帖子

我老公整野食味道都OK,通常係我病嘅時候煮,但係二個仔唔肯食,仲叫我下次唔好病。嘩!聽到都覺得好開心,可惜我冇份。小朋友在學校顧住玩和講野,通常都會食得少其餘便唔要,十分浪費,我以前pack lunch都係細份三文治,放學番屋企再食snack。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cookingmama88 發表於 11-11-23 06:32

我老公整野食味道都OK,通常係我病嘅時候煮,但係二個仔唔肯食,仲叫我下次唔好病。 ...

我老公整嘢食OK架,佢話佢冇天份,只係練習多,同埋佢係會跟足recipes做,
平日佢會整意大利粉三文治果D,反而沙律咁容易嘅嘢佢就唔識。

子爵府

我老公唔會睇食譜來煮,全部都係以前在澳洲留學時煮嘅野,通常係炒意粉。剛剛焗好蘋果批,個樣好醜怪,第一次唔知阿仔會唔會畀我及格;明日先焗火腿、薯蓉、糯米飯、玉米。

王國長老

cookingmama88 發表於 11-11-23 11:32
我老公唔會睇食譜來煮,全部都係以前在澳洲留學時煮嘅野,通常係炒意粉。剛剛焗好蘋果批,個樣好醜怪,:cry ...

我今晚焗蘋果批,要搵返個份量出嚟,我而家冇咩記性啦。
求先我老公話要去買個批,因為對我冇信心,佢唔記得以前我整過喎。
我話佢想買就買,我點都會整一個架啦,嬲得我。

子爵府

rose-mag 發表於 11-11-23 15:45
我今晚焗蘋果批,要搵返個份量出嚟,我而家冇咩記性啦。
求先我老公話要去買個批,因為對我冇信心,佢唔記 ...
唔駛嬲,男人有時係咁,自己做個啲好食啲,即使個樣唔靚。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

Happy Thanksgiving everyone

o黎左美國 10 年今年係我第一年整 turkey, 隻雞成 22 磅, 老公公司年年都每個員工一隻, 隻隻都咁巨, 好彩焗出o黎好成功.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

王國長老

cookingmama88 發表於 11-11-24 07:00
唔駛嬲,男人有時係咁,自己做個啲好食啲,即使個樣唔靚。
哈哈,今日焗好咗個蘋果批,拎去老公表哥屋企,個個都話好得,
表哥話個皮好香牛油味,62講咗幾次個批好食,表嫂仲搞笑,
叫表哥收埋佢買果個raspberry pie,因為一比之下佢果個好肉酸。

子爵府

咁靚,點都贏買果個啦!我個上面冇星,個邊又做得唔靚,老公唔係好鍾意食批都話好食,都算佢啦。

王國長老

cookingmama88 發表於 11-11-25 06:15

咁靚,點都贏買果個啦!我個上面冇星,個邊又做得唔靚,老公唔係好鍾意食批都話好食 ...

今次我果個批邊都麻麻地,因為有星星曲奇模,橫豎都要拮窿,
所以就用個最細嘅星星模cut,整完果陣我自己都覺得好靚。
你老公鍾意食就得啦,自家製嘅唔係賣樣嘛。
我整咗鳳梨酥但跟果個食譜有問題,完全係出唔到個型,
D皮係散嘅,但老公食完一個又一個,佢話好味到停唔到口,
如果我再整佢一定會食到肥幾磅,搞到我唔知再整唔整好。

子爵府

其實街買通常比較甜,唔想阿仔食咁多,而且我住呢度中國食材少又貴,很多由NYC度運來,多倫多比較近但係要過關煩啲,港式麵包9毫子又唔新鮮,佢哋鍾意食所以努力學做,現在都可以,我覺得只要班老板食我便有時煮,肥便做運動。

王國長老

cookingmama88 發表於 11-11-25 14:14

其實街買通常比較甜,唔想阿仔食咁多,而且我住呢度中國食材少又貴,很多由NYC度運 ...
我都有同感,呢度街買又貴又唔好食,好似油炸鬼咁,搵嚟搵去都搵唔到一間係正嘅,
我想學整但睇完食譜就覺得好難搵食材,而家都未試過。
呢度真係唔識都逼到識煮嘢食,好在我一向都鍾意就冇被逼嘅感覺。

大宅

cookingmama88 發表於 11-11-26 06:14

其實街買通常比較甜,唔想阿仔食咁多,而且我住呢度中國食材少又貴,很多由NYC度運 ...

我呢度啲嘢食都係一個 字”甜”!

大宅

rose-mag 發表於 11-11-25 15:18
哈哈,今日焗好咗個蘋果批,拎去老公表哥屋企,個個都話好得,
表哥話個皮好香牛油味,62講咗幾次個批好食 ...

你哋整嘢食好叻呀!

大宅

usbaby 發表於 11-11-25 12:30
Happy Thanksgiving everyone

o黎左美國 10 年今年係我第一年整 turkey, 隻雞成 22 磅, 老公公司 ...

22 磅?焗咗幾耐呀?

子爵府

Amish 和Polish啲蛋糕和麵包味道冇咁甜,Polish cheese cake係二個仔至愛之一,通常在復活節先有,現在每年必食。我屋企一直都食得淸淡,近年大部分菜、生果都在farmers market買,甚至連肉和蛋都會在那裡買,因為有季節性,選擇當然沒有超市那麼多種類,不過非常新鮮,攪到班老板咀都尖,天氣越來越凍,已經開始冇咁多檔,又要去超市買啲加入solution嘅肉,希望唔會投訴啦!

王國長老

cookingmama88 發表於 11-11-27 06:29
Amish 和Polish啲蛋糕和麵包味道冇咁甜,Polish cheese cake係二個仔至愛之一,通常在復活節先有,現在每年 ...
我幾個大帝都咁尖,係俾我媽寵壞了,因為晚餐係我媽整嘅,
佢煮嘢食都幾得架,自細煮俾成家人食,結婚後包辦一家人一日三餐,
廚藝日久磨練,都有好多拿手菜,佢知我老公同仔女口胃,
成日整佢地鍾意嘅菜。兩個小朋友最咀尖,唔鍾意食就可以一D都唔肯食,
要捉佢地口胃最難。我地多數去唐人超市買餸,選擇同價錢都好好。

王國長老

big007 發表於 11-11-26 11:38
你哋整嘢食好叻呀!
呢邊要食啱口味嘢就要自己整,因為老外口味偏甜,又愛煎炸,
中國餐館好食嘅少,又貴又好食嘅更少,唯有自己學整啦。

首頁

尾頁

跳至