跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 rose-mag 的帖子

可能我呢度唐人少,唐人超市係嘅香港士多,選擇少價錢都唔平,可以在鬼佬超市買到都唔會去唐人超市買。基本廚藝係阿媽由細訓練,焗爐唔係香港廚房常見,都係阿仔番學之後見其他媽媽做便開始研究,阿仔話我已經晉升做"baker",學校bake sales叫我做蛋撻,佢話好快便賣晒,因為啲老外一定係brownie、muffin或者cookie重要係from the box,我都唔知開心阿仔欣賞,定自己羅苦來辛。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cookingmama88 發表於 11-11-28 06:59

可能我呢度唐人少,唐人超市係嘅香港士多,選擇少價錢都唔平,可以在鬼佬超市買到都 ...
我都差不多,煮嘢係由細訓練,因為我係大女,阿媽喺屋企車衫,
我估我果代個個都差不多,唔係車衫就係穿膠花,當阿媽趕貨時,
我就幫手煮簡單嘢,阿媽去煮餸,我就幫佢車衫,焗嘢係中一上家政堂學,
但一直都冇焗爐,都係嚟到美國先pick up番,好彩仲記得基本手勢。
我都覺有時都唔知係咩原因要整,感恩節前整到夜晚一點,
第二日拎去囡囡學校,放學時對仔女話佢地食咗好多隻燒賣;
整蘋果批時對仔女輪流cut星星玩,可能就係呢D丁點嘢就motivate我去做啩。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

我哋嘅年代很多媽媽係屋企做外發,我阿媽穿膠花、穿珠仔和做鎖匙扣,姐姐好細便在工廠番工,阿媽便訓練我,在屋村長大見到啲家庭都係咁,點都識少少。移民之後冇家人在身邊,又冇香港食野咁方便,馬死落地行,唔通餓死二個仔和老公,阿仔現在係teenager開始願意試新野,比較有心機煮,不過廚房係我嘅地方佢哋好少會幫手。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cookingmama88 發表於 11-11-29 04:45

我哋嘅年代很多媽媽係屋企做外發,我阿媽穿膠花、穿珠仔和做鎖匙扣,姐姐好細便在工 ...
我個廚房要同老公爭嚟用,因為佢會整第二日午餐,通常係三文治或者意粉,
咁佢整我就帶,有時唔多好味都算,有心整食得落肚我冇投訴,
但個仔會,如果唔鍾意第二日會食剩晒。不過,佢唔識整沙律,
真係R晒頭。因為佢要減肥,會食沙律加蔬菜湯,
所以一個星期總有一兩日我係會整第二日午餐。另外,佢又鍾意晚飯後食snack,
所以我會整D醃菜或涼拌菜,整其他嘢就要等到夜晚或者周末。
有時都幾失落,因為老公大份,喺廚房時佢要我地所有人出去,
唔好阻住佢,有時想一觸即發整都唔得。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

回覆 big007 的帖子

焗左差唔多 4 個鐘
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

大宅

cookingmama88 發表於 11-11-28 22:59

可能我呢度唐人少,唐人超市係嘅香港士多,選擇少價錢都唔平,可以在鬼佬超市買到都 ...
你咁叻識整蛋撻,可唔可以俾個recipe教吓我?我都好想試吓整。

大宅

usbaby 發表於 11-11-30 06:01
回覆 big007 的帖子
Yummy

子爵府

阿仔啲lunch一定係三文治,由Grade 5開始自己pack,老公帶飯,當然係晚餐剩餸,我會幫佢,佢會在我個廚房洗碗咁大把。啲人仔唔食沙律醬,菜都唔願食多啲,沙律係老外嘅生果沙律,港人叫果盤。你做什麼整D醃菜或涼拌菜?我只識做雪菜。

子爵府

回覆 ckh689 的帖子

我係跟呢個食譜http://www.christinesrecipes.com/2009/03/cantonese-egg-tarts.html#ixzz1CvaYgz2j做,又或者去我個度睇bloghttp://blog.yahoo.com/_M2BFZTBRHXHJ4JWZYLELVN7LE4/articles/75416/category/Cake%2C+bread%E8%9B%8B%E7%B3%95%E5%92%8C%E9%BA%B5%E5%8C%85

王國長老

cookingmama88 發表於 11-11-30 09:05

阿仔啲lunch一定係三文治,由Grade 5開始自己pack,老公帶飯,當然係晚餐剩餸,我會 ...

咁肯食生果都Okay啦,如果唔食瓜菜唔食生果就幣啦,我同事個女唔食任何綠色嘢同瓜菜,但會食babyfood果D,所以我同事去到個女六七歲都仲買babyfood。

我個仔都係半個鬼仔,鍾意食pizza、熱狗,至愛salami、mushroom,但佢會食麵,每個星期都有一餐用暖壺帶整熱嘅麵或意粉,三文治pizza熱狗會切到細細份,我個女preschool有午餐包埋,中西都有,校長有時會買炒麵、漢堡包、chicken nuggets,叫做樣樣俾佢地試吓。

我果兩個好得意,鍾意食瓜菜生果,唔鍾意食肉,除非煮到好淋切到好細,唔係唔肯食或者趙完吐渣,海鮮唔多鍾意食,而且我都少俾佢地食除咗魚,佢地又勁鍾意食魚,識得吐骨,當然我會揀完至俾佢地。個仔同個女口味都唔同,個仔似爸爸,食美式嘢多,個女就較like中式食物,太甜嘅嘢佢地唔鍾意,佢地同我老公都咀尖,唔鍾意食會唔食,所以有時整到佢地滿意都係一個挑戰,好似考試咁。

我都係醃D簡單嘢,好似青瓜、蘿蔔、黃芽白等,至於涼拌或小食就通常係拍青瓜(不過我只係切件唔拍)、焗金菇、雜錦瓜菜絲等,新年我會包角仔,平日都耐唔耐包吓水餃雲吞。

大宅

cookingmama88 發表於 11-12-1 01:09
回覆 ckh689 的帖子

我係跟呢個食譜http://www.christinesrecipes.com/2009/03/cantonese-egg-tarts.html# ...

收到,即刻睇。唔該晒

子爵府

我家大少畀我叫佢做香港人,中式佢冇問題,仲要係飯桶,只是啲腸胃唔受得太油膩。二少係鬼仔,無肉不歡,菜煮到好淋佢先會食,但係好鍾意麵,非常喜歡甜嘅嘢,蛋糕和cookies都係佢至愛。我想學角仔、水餃雲吞,可以被個食譜我嗎?

王國長老

cookingmama88 發表於 11-11-30 16:23

我家大少畀我叫佢做香港人,中式佢冇問題,仲要係飯桶,只是啲腸胃唔受得太油膩。二 ...
我要少少時間寫至得,因為整到慣咗,都冇咩點計份量,另外係包嘅手勢要注意,等我呢一兩個星期搵日整完影好相放上Blog先。其實唔係難架,只要包多D就識,我都係偷吓師加創作。

子爵府

多謝!期待你嘅食譜。
昨晚收到老公在Newegg買嘅光波爐,佢話送畀我來發麵包,哈哈冇藉口偷懶添,要上網搵食譜來試新玩具。

王國長老

cookingmama88 發表於 11-12-1 05:48

多謝!期待你嘅食譜。
我而家欠落好多食譜債呀,走佬都唔掂,要整合桃cupcake、心太軟、雲吞水餃。。。LOL,不過我鍾意整,冇咩所謂,只係有時太忙,要人等我唔係幾好意思。

我老公今日問我好唔好買個麵包機,因為想自己整麵包俾個仔食。光波爐其實係點work架?同焗爐果D有咩分別?我聽就聽得多,但唔係好知係點用。烹飪錦囊果邊都有好多個P講光波爐,你去搵吓靈感啦。期待你新光波爐作品。

子爵府

放心,我會慢慢等。

我都有部好細概麵包機,不過用來做港式麵包太細,所以入了冷宮。我用中種法來做,麵糊發二次,稍麻煩。光波爐同焗爐差不多,唔駛pre heat,時間短啲,好多人話蛋糕較乾;多謝等我去睇睇。

王國長老

回覆 cookingmama88 的帖子

今晚整嘅雲吞,用咗兩個包法,食譜去我個Blog度睇啦。
http://blog.yahoo.com/rose-mag/articles/498604/index

子爵府

多謝!你嘅雲吞皮係咪買㗎?

王國長老

cookingmama88 發表於 11-12-18 06:13

多謝!你嘅雲吞皮係咪買㗎?
係呀,我喺華人超市買架,自己整要搞好耐,都係即買即整。

子爵府

係什麼牌子?我試過呢度買啲水交皮唔新鮮,老外超市都好像有,等我去睇睇。

首頁

尾頁

跳至