懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

我依家好擔心,35週,有無媽媽好似我BB咁,大步跨過,沒有事平安出世?大家俾下意見如何留意BB既跳動?醫生跟我說一天三次,每次一小時五次以上有動就可以。。。

大宅

有個大陸 office 同事都係咁, 冇事 wor, 都係咁上下周數, 佢地 D 醫生話唔怕, 佢自己都冇担心 wor, 不過會留意胎動有冇異樣 lor, 有就要即刻去醫院, 佢生左大半年啦, 冇野 wor.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我住外國, d 醫生直頭拒絕我既要求去睇bb 有冇臍帶纏頸, 話冇必要去知, 生果陣有辦法去處理, 佢地亦唔想對產婦造成不必要既壓力.

樓主你唔駛太擔心, 只要好似平時咁留意有胎動就得.

大宅

陪月勳章

回覆:臍帶箍頸。。。好擔心。。。

多謝回覆!

別墅

回覆:yanyunk 的帖子

我阿b都有,不過上星期已經平安健康咁出世嚕

大宅

陪月勳章

多謝您回答哦!恭喜晒!
見您咁講我都無咁擔心!咁您係順產呀?

禁止訪問

大宅

陪月勳章

Suncheng 發表於 11-11-21 07:15
我都問過醫生,佢話BB喺肚入面有哩個情況係好常見,但有胎水包住佢所以唔會有問題,只要你時常留意佢胎動次 ...

多謝您回應哦...我有留意佢既胎動...唔知係咪自己個心形住形住....
好似少左胎動咁既...
擔心死啦...
仲有幾個星期..就足月家啦...希望BB加油!!!..我醫生話我16號係預產啦...
本身話係23號哦~~~~

大宅

我都係35WCheck到話臍帶纏頸一週,講到可大可小咁,我都開Post出來問人點算,日日留意住胎動,但係我唔識得點去數胎動吖

大宅

陪月勳章

引用:我都係35WCheck到話臍帶纏頸一週,講到可大

原帖由 Kimki_Ng 於 11-11-21 發表
我都係35WCheck到話臍帶纏頸一週,講到可大可小咁,我都開Post出來問人點算,日日留意住胎動,但係我唔識得 ...
尤醫生同我講一日計三次,每次一小時內五下以上為之正常!

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

星期六聽講座,靳醫生話好常見,唔使擔心

龍馬精神.......

別墅

我21W,今日睇醫生都話臍帶圈住左一個圈,醫生話都冇辦法的,好常見,但唔會太大問題,唔好擔心咁多啦

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

我阿b出世都臍帶圈住左2個圈...只要你check up既時候醫生講冇問題就ok...dont worry~

複式洋房

別擔 心, 我阿媽話我出世一樣有呢個情況, 之後一樣健健康康

別墅

回覆:yanyunk 的帖子

我岩岩生完bb
同樣都有你呢個問題
生得個陣
柯左個頭之後
如果醫生見到纏頸會叫你唔好用力
等佢 剪左先 再柯bb 出黎
唔洗擔心 計住佢有郁夠就冇問題
加油呀^^

別墅

唔駛擔心,佢太頑皮了! 有可能會走返轉正常位添! 不過,記住留意佢動靜!

大宅

條臍帶成50-60CM長, 子宮入面又係晒水, BB又轉黎轉去, 繞一兩個圈好正常架咋, 唔駛擔心! 想當年我阿媽生我, 仲未有掃描呢樣野, 我自己出世條臍帶都係繞左兩個圈, 最後咪又係平安地呱呱落地! 相信BB, 相信自己, 唔會有事的!

大宅

YES YES, 好正常的, BB 係肚入面唔係用個肺呼吸, 所以無問題的, 只係接生O個時要小心

首頁

尾頁

跳至