自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

bbJP 發表於 11-11-21 13:01
請教,父母應該點樣配合?
thx

國際小學冇功課,有都好少,要知小朋友進度較難
要多 D 同老師溝通,了解下小朋友情形
家長唯一最重要就係陪小朋友閱讀,去圖書館借又好,買又好,總之就係要睇多 D 書
P5 - 初中係關鍵時期,如果底子唔好,高中成績一定唔會好
要教孩子正確學習心態,要懂得自學,努力
高中就係為入大學努力
好多國際學校學生/家長,到高中先知驚,但個底打得唔好,追得辛苦

wonderlulu  依家到中學都唔少,但你可以選做BASIC,分數唔覺,但一到公開試就見晒。  發表於 11-11-21 20:40

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

nintendo 發表於 11-11-21 11:21
樓主,你小朋友而家讀邊間?
幾年前你講過,話同小朋友轉返去傳統學校架
乜而家又轉返國際學校咩? ...
貢好記性既.........係bk真係唔好亂up, 係有人會記得架....

siu-miu  係囉, 真係好恐怖喎, 咁都得既?  發表於 11-11-21 14:36
meow~meow  亂up有 $ 分? .........有病真係要睇醫生........  發表於 11-11-21 13:35
meow~meow  BK 真係多怪人.......................................  發表於 11-11-21 13:34
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

大宅

見親這些 topic, 為引起不必要爭論都很少回應,只是實在覺得好好笑,討論的家長大都將著眼點放在中文上,本人小朋友讀國際學校,但都不是說國際比傳統好,因實在係各有千秋.國際學校和本地傳統學校更加不是a choice of English or Chinese.

其實選國際學校的家長亦知道選得國際就難免要犧牲中文程度,也不是purely為了逃避默書考試, 他們為的是國際學校的理念同教學模式,培養小朋友的critical thinking skill and problem solving skill, 保留小朋友最寶貴的creativity, 就算換來較低的中文程度都是絕對值得的,但不等如要完全放棄中文,很多家長誤會了國際學校的家長, 以為他們proud of 小朋友不懂中文,其實絕對不是這回事.

我認識的國際學校家長,絕對無一個是以小朋友不懂中文為榮,有的話相信只是小部分極度膚淺自己英文又差的自卑家長.我認識的國際學校家長有好多是DBS DGS MCS LS...等名校校友,而且不是讀不成書的壞分子, 而是成績優異再升讀外國名牌大學之輩, 個個都是成功人士, 難道這班人不知道中文的重要性?難度他們是傻的嗎?

bunbuncoco  good,最緊要都係搵適合小朋友的學校.  發表於 11-11-22 11:30
crystalpui  講得好....  發表於 11-11-21 17:45
方麗娟  AGREEX2  發表於 11-11-21 14:13
PCMW  agree  發表於 11-11-21 13:39

大宅

引用:Quote:戀仔狂+發表於+11-11-21+11:50+我覺

原帖由 nintendo 於 11-11-21 發表
井底之蛙囉
呢,那個 "超級大聲",打 GOLF 好叻個個女仔
高中讀 ESF,然後接受訪問扮唔明人地問佢乜,又扮 ...
但系佢d 英文發音眞系好外國咼

nintendo  信不信由你  發表於 11-11-21 13:22

侯爵府

2018復活節勳章

sabun 發表於 11-11-21 13:08
對,如讀緊IB小學嗰啲點裝備佢上中學(MYP),出面冇人補IB課程喎?

一切裝備,應該在學校學到
個人應為 IBDP 前,一定不用補習

水晶宮

壞女孩 發表於 11-11-21 13:14
見親這些 topic, 為引起不必要爭論都很少回應,只是實在覺得好好笑,討論的家長大都將著眼點放在中文上,本人 ...

我認識的國際學校家長,絕對無一個是以小朋友不懂中文為榮,有的話相信只是小部分極度膚淺自己英文又差的自卑家長.

唔洗咁偏激既,星加坡華人英文叻掛? 但都多以唔講中文,唔識中文為榮,呢個係 part of 事實和風氣,無人話選國際學校的家長100 % 唔要中文 wor.
Bye

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

見親這些 topic, 為引起不必要爭論都很少回應,只是實在覺得好好笑,討論的家長大都將著眼點放在中文上,本人 ...
同意你所講的 -->>小部分極度膚淺自己英文又差的自卑家長,

但我諗我真係幾唔好彩既係我識親個d都係呢小部份喇.....可能我識得人小啦...
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

meow~meow 發表於 11-11-21 13:23
我認識的國際學校家長,絕對無一個是以小朋友不懂中文為榮,有的話相信只是小部分極度膚淺自己英文又差的自 ...

beebe    發表於 11-11-22 00:14
wonderlulu    發表於 11-11-21 20:43
180    發表於 11-11-21 13:59
meow~meow  你老友呀?  發表於 11-11-21 13:32
~~~~ 花生組組員 ~~~~

翡翠宮

畀面勳章

回覆:其實都幾羨慕呀女讀國際學校。

如果我比得起我都想個仔讀國際學校

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

meow~meow 你老友呀? 發表於 4 分鐘前

~~~~ 花生組組員 ~~~~

大宅

meow~meow 發表於 11-11-21 13:23
我認識的國際學校家長,絕對無一個是以小朋友不懂中文為榮,有的話相信只是小部分極度膚淺自己英文又差的自 ...

同意你所講<星加坡華人好多都以唔講中文,唔識中文為榮>,我都對他們很反感.

侯爵府

2018復活節勳章

討論下嗟,唔覺得有爭論喎,你太多心喇

我仔女都讀國際學校,但真係有好多家長好膚淺好自卑
呢點同教育程度無關

家長咩背景我好少問,我自己亦就唔會話比人聽我以前讀邊間中學大學
有個家長識了幾年先知佢係 PHD,但人地唔覺得有幾了不起
大智若愚

讀國際學校中文唔好係事實,如果有間學生 D 中文好好,你可以問問佢背境,九成係高中先轉去國際學校
因為好多學生 GRADE 9 GRADE 10 就去外國讀高中,因此國際學校在高中會收不少來自本地學校的學生
佢地中文好唔奇,但唔係國際學校功勞

大宅

唔知呢 覺得每種教學方式都有好同唔同

最緊要盡量選擇合適既學校

男爵府

nintendo 發表於 11-11-21 11:32
而家間間國際學校都有中文學,學唔學,真係要睇個別家庭選擇
其實從外國返黎的華人父母,反而盡量都想仔女 ...

YES!我個女係傳統中文小學,但去佢學校,真係見到4~5個有西方面孔(應該係MIX)學生响度讀書...!相信他們的父母都深知中文重要性...!!阿女仲話佢地會講中文...

另外,我有錢,都會比佢讀傳統學校,起碼比佢地試下辛苦先,如果真係跟住上,先會轉國際啦!一來由係課程傳統去活動教學會易適應D,倒轉頭,大吉利是,突然有乜經濟問題,真係慳唔到D錢比佢讀,到時要轉返出去傳統學校,適應上係難好多...!!!

水晶宮

關int咩事?我由細到大讀本地學校,我中文差到無朋友,中文全級最差,英文全級最好。我以數學差為榮

beebe    發表於 11-11-22 00:16
shalaladream    發表於 11-11-21 15:04

男爵府

heichunmum 發表於 11-11-21 10:43
咁如果係香港人父母,可以同時培養小朋友讀中文圖書,反正學中文最緊要都係睇課外書

...
就好似之前有個教師MAMI上哂報紙,話佢個女細細個就認讀到2XXX個英文生字,又淨係同佢用英文溝通,但佢冇提到佢個女會唔會認到幾多個中文字,佢都係諗住比讀國際學校...!

有一集窮富翁大作戰,講有個小女孩,佢係IS讀書,英文已經好好,但係佢都要越洋揾個NET網上補英文,即係話去IS都要補習,但唔係補中文,唔知係咪已經好叻中文,定忽略中文啦...1

另外我記得睇一編陳芷菁嘅訪問,佢話佢係同個女講英文,佢話佢個女唔講中文,因為覺得中文好嘈,去D地方有人講中文,佢果女都覺討厭...有人真係咁!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

ms.aeroplane 發表於 11-11-21 14:00
另外我記得睇一編陳芷菁嘅訪問,佢話佢係同個女講英文,佢話佢個女唔講中文,因為覺得中文好嘈,去D地方有人講中文,佢果女都覺討厭...有人真係咁!
真係諷刺, 阿媽(陳芷菁)多數做主持, 仲要係用中文(廣東話)講~
睇佢點教個女啫

大宅

nintendo 發表於 11-11-21 13:13
國際小學冇功課,有都好少,要知小朋友進度較難
要多 D 同老師溝通,了解下小朋友情形
家長唯一最重要就 ...
thx,閱讀好重要我明白,如果傳統小學,齋閱讀我相信一定掂,d咩exercises,practice....學校會做,但係讀IS係咪齋reading就大致ok,如果係真係唔錯,因為培養閱讀興趣,家長花d心機一定得,只是如果其他野,真係唔知點幫,尤其係家長本身英語不是native.
有何高見?
many thanks!!!

禁止訪問

首頁
23456...8

尾頁

跳至