論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

請姐姐主要幫我做cleaning同cooking,佢未嚟過香港,之前話响Singapore做過1年,Malaysia做過2年,會cooking,上星期5接左姐姐,出街食完飯帶佢去買少少日用品同埋買左包通心粉諗住叫佢第二日煮俾女女做lunch,見佢一臉迷茫話唔知通心粉係乜,已經開始有d担心,心諗可能sin/馬果边冇食過所以唔知啫,返到屋企等佢沖涼之後教佢煮一次,即刻知出事,佢似乎唔識cooking喎....問佢,原來佢响malaysia係只做cleaning冇cooking,响singapore亦只係間中煮下嘢俾小主人食咋!!! 唉...冇計,都嚟左,唯有教下啦,應該都有少少知識啩,第二日一早起身帶佢去上agent俾既cooking course,佢一落堂即刻好開心同佢講撞到個老朋友,送左個電話俾佢,我都覺得賴嘢,但電話呢樣嘢遲早都要面對既。。。最慘我之後帶佢去街市買餸,叫佢買朝早學完既嘢,佢完全唔識,咁叫佢話我知佢會煮咩,佢竟然話唔識!!

尋晚叫佢沖完涼同我講聲先好去瞓,但佢又竟然唔出聲去左瞓覺,咁我咪嬲嬲地叫醒佢,話佢知我等緊佢通知我沖完涼囉,佢先話唔記得左喎!都唔知係咪想試我容忍力?!

依家冇計,打算唯有辛苦d,買定嘢教佢準備,我放工返嚟再教佢煮囉。。。
唯一安慰佢暫時會自動起身做清潔咋。。。。

翡翠宮

回覆:姐姐到左啦..但係....

希望佢肯用心學喇!剛到hk可能未慣!

大宅

BK Milk勳章

回覆 peony_so_hk 的帖子

唉..希望啦,但依家係加重左我既精神同心理負擔

男爵府

好媽媽勳章

回覆:姐姐到左啦..但係....

你買d cook book俾佢跟住煮,否則你一定冇啖好食。我以前印印响星加坡做4年,但都唔識煮pasta,試過佢煮的餸都係偏咸同辣,唔啱香港人口味。一開始我响cook book揀定每晚餸菜叫佢跟住買同煮,大約3星期後開始放手俾佢稔。

禁止訪問

大宅

我果個請佢之前話識煮,黎到先至騰晒雞,話唔識/唔敢煮,對中國食材認知是10% only。唉,真係無啖好食。
我要返工,而家唯有叫99每晚過來教佢煮,但佢都係好似一頭霧水。都唔知幾時先可以放手比佢煮。

fapig  冇左前面d字添,我係話你好彩過我,你有99幫手教,我99完全唔識  發表於 11-11-21 15:52
fapig  食,我放工仲要買埋飯盒or煮飯俾佢地食,我頂唔住,先要請工人咋  發表於 11-11-21 15:50

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

唉, 可以預計到你一定有排教, 我試過請過印印, 佢唔知咩叫電飯煲, 完全唔識煮, 清潔就ok啦, 但我c6都係決定一個星期後炒左, 之後請左賓賓, 基本野ok, 但試過買左現成煲湯料比佢煲, 但佢都要加其他野落去, 問佢點解, 佢話cook book教, 叫佢比我睇, 先知佢將幾款湯撈埋一齊, 仲話唔關佢事, 係我無講清楚, 之後更加教而不善, 又係炒左, 所以樓主, 我祝你好運

fapig  我都知跟住條路好難行...唉  發表於 11-11-21 13:22

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆 miumiu0101 的帖子

Cook book is not workable. I also print some for my helper, but she only keep it. She never study cook book & do the same.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

albertle 發表於 11-11-21 13:11
回覆 miumiu0101 的帖子

Cook book is not workable. I also print some for my helper, but she onl ...

無錯, 我都有比cook佢, 但佢有時間寧願傾電話send message瞓覺, 都唔會睇下, 叫佢抄cook book比我睇, 跟住第二日照住整, 最後都係跟佢自己果套, 睬我都傻

大宅

BK Milk勳章

唉,我都買左幾本cook book呀,諗住佢唔睇,我都起碼可以望下煮咩好,再叫99帶佢去街市買材料囉。。冇晒計。。

翡翠宮

引用:我果個請佢之前話識煮,黎到先至騰晒雞,話

原帖由 RainMa 於 11-11-21 發表
我果個請佢之前話識煮,黎到先至騰晒雞,話唔識/唔敢煮,對中國食材認知是10% only。唉,真係無啖好食。
我 ...
啲公主未嚟就乜都識,嚟到就樣樣都唔識!
我個印印之前話識湊 bb 又識小小英文!嚟到之後, bb 喊佢驚到一齊喊!不過好彩聽教肯學,而家都算ok !

珍珠宮

fapig 發表於 11-11-21 13:23
唉,我都買左幾本cook book呀,諗住佢唔睇,我都起碼可以望下煮咩好,再叫99帶佢去街市買材料囉。。冇晒計 ...

你比我好, 你有99幫手, 我就唯有靠c6教, 因為佢早返過我, 但可能男人無耐性呱, 最後佢都係要我炒左工人

翡翠宮

引用:唉,我都買左幾本cook+book呀,諗住佢唔睇,

原帖由 fapig 於 11-11-21 發表
唉,我都買左幾本cook book呀,諗住佢唔睇,我都起碼可以望下煮咩好,再叫99帶佢去街市買材料囉。。冇晒計 ...
Agent 有冇cook book 比工人?
我之前問阿妺借咗啲印印 cook book比我個印印,佢都有用心睇!所以而家 cooking ok!
不過你一定要定家規! eg :工作時一定唔可以打電話, send SMS 都唔得!只準放假,or 晚上休息時用!我工人知道我唔比佢工作時用電話,所以平時佢冇嘢做就睇 cook book or 教廣東話嘅書,有時連我個女連英文故事書都睇,所以而家會用簡單英文同我個女溝通!

珍珠宮

peony_so_hk 發表於 11-11-21 13:36
Agent 有冇cook book 比工人?
我之前問阿妺借咗啲印印 cook book比我個印印,佢都有用心睇!所以而家 cook ...

你就好啦, 就算我而家個工人, 佢無野做都寧願返房發呆都唔會睇下cook book, 不過, 見佢唔係太過份先忍下佢, 費時下下執到正

翡翠宮

引用:Quote:peony_so_hk+發表於+11-11-21+13:36+

原帖由 miumiu0101 於 11-11-21 發表
你就好啦, 就算我而家個工人, 佢無野做都寧願返房發呆都唔會睇下cook book, 不過, 見佢唔係太過份先忍下佢 ...
係呀!有時唔太過份就算喇!
不過我個工人試過將佢啲底衫褲放入洗衣機洗,比我發現咗,我有即時話佢,因為我講過唔可以!

首頁

尾頁

跳至