烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位高手, 如果我前一晚整定一個pizza, i.e. pizza底及擺好晒上面既材料, 再用保鮮紙包好放雪櫃, 第二日至攞出黎焗有冇問題架?

男爵府

我都想知

男爵府

聽過D人講, 一次過焗好幾個餅底
就可以放入冰箱, 每次解凍後放好料就焗得!
咁又無聽過人地做好哂先放入雪櫃第二日焗架喎!?
麵包就無人咁做囉, 因為會佢會自行發酵
咁第二日拎出黎時咪變到勁大??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:聽過D人講,+一次過焗好幾個餅底就可以放入

原帖由 smileemily 於 11-11-21 發表
聽過D人講, 一次過焗好幾個餅底
就可以放入冰箱, 每次解凍後放好料就焗得!
咁又無聽過人地做好哂先放入雪櫃 ...
麵包可以做哂型入雪櫃第2朝至焗。

但pizza會番漲返的。我諗除非第2朝至轆開加topping跟住焗,又或者愛勁厚底,否則不建議。

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

icic....因為我記得曾經見過外國既supermarket有做好晒既pizza只欠焗, 留待比人買返屋企先焗黎食...所以自己諗緊可唔可行...

大宅

回覆 fungwongphie 的帖子

咁即係如果只做左個批底等佢發酵完再放入雪櫃留第二日再攞出黎roll下佢至擺toppings可以嗎?

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:回覆+fungwongphie+的帖子 咁即係如果只做

原帖由 tsejessie333 於 11-11-21 發表

咁即係如果只做左個批底等佢發酵完再放入雪櫃留第二日再攞出黎roll下佢至擺topp ...
I've done this. 係可以的。

我諗如果可以好似飛包咁,會仲薄D。

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:回覆+fungwongphie+的帖子 咁即係如果只做

原帖由 tsejessie333 於 11-11-21 發表

咁即係如果只做左個批底等佢發酵完再放入雪櫃留第二日再攞出黎roll下佢至擺topp ...
我放雪櫃,唔係冰格喎

何謂不誠實使用電腦??

大宅

thx~

珍珠宮

引用:icic....因為我記得曾經見過外國既supermar

icic....因為我記得曾經見過外國既supermarket有做好晒既pizza只欠焗, 留待比人買返屋企先焗黎食...所以自 ...
Taste, city super also have this kind of frozen pizza.

何謂不誠實使用電腦??

大宅

我試夜晚整好餅底,明天早上先焗, 沒有問題喎, 不過我係沒有加野放上面, 只係整好批底加保鮮紙

fungwongphie  我之前整放埋toppings...發起哂.......又因為加咗醬同toppings...冇得再look  發表於 11-11-22 23:10
fungwongphie  冇發起咩??  發表於 11-11-22 23:09

大宅

咁等我搵次做下實驗先

大宅

回覆 den01 的帖子

有冇發脹左???

男爵府

等你的實驗結果,
請到時告知詳細用料及步驟,謝謝!

tsejessie333 發表於 11-11-22 11:39

咁等我搵次做下實驗先

大宅

實驗完畢...都係唔好整晒成個pizza格日焗, 因為你會食到super厚既pizza

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至