自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2021勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我好少見(幾年冇見)的表妹結婚, 聽我媽講佢要慳錢唔擺酒, 擺餐廳(唔係酒店)的cocktail.
我諗住都ok喇, 點知見佢facebook上寫果日係閒日星期五晏晝兩點黎, 我答佢唔得閒請假去.
第二日返去阿媽度見佢托阿媽派左帖, 帖上仲寫我老公闔家統請. 有埋回禮利是同餅卡. 我老公直頭唔識佢, 點會請假去, 我幾年都冇見佢, 有假都留比小朋友用, 阿仔返學梗加點會去. 請問做幾錢人情適合?

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我好CHEAP架咋, 呢D情況我會再即刻打電話恭喜佢, 仲即刻講埋到時一家缺席, 等佢唔駛預我一家的位, 然後再搭去飲的親朋轉交賀禮$300。因為一早講明唔到, 理論上佢可安排請其他人補上, 又或如有半席以上人不到, 酒樓亦可容許退回1席半席的,新人唔會蝕左我一家的位錢囉。

水晶宮

牛年勳章 2021勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

佢唔係擺酒呀, 係係餐廳搞下午cocktail咋....
聽阿媽講果度只容納到60人, 佢派帖都唔只派60人帖, 即係預好多人都唔去架....

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

三舊叫呀媽帶去

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

男爵府

回覆:又係做人情問題

我重衰,買份禮物叫阿媽帶去比佢!記得加張card,要你仔仔女女簽隻亀,好有誠意啦!

水晶宮

買份禮物我都有諗過...
因我阿媽聽過表妹講話係想賺錢
要我做人情都冇所謂, cocktail都冇所謂, 揀星期五下晝玩野咩, 即係想齋收人情唔預我地去啫....條氣有d唔順...不過一場親戚, 唔知點好....

男爵府

回覆:又係做人情問題

今個月有2單都係62個邊親戚請飲,無論請先生夫人、闔府統請,我地唔去,99都叫我地封$200!

大宅

你都知道佢擺明想賺人情, 就唔駛怕唔好意思, 細細地封利是就可以了

伯爵府

唉, 一世人一兩次, 幾舊水豪俾佢囉.

水晶宮

估唔到佢會用結婚賺親戚錢, 果時我結婚, 唔想打搞人, 係先問左人黎唔黎飲先比帖佢, 費事要人做人情喇...而家d人點解咁市僧架

首頁

尾頁

跳至