論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我現在放產假中,自己照顧個13日大囝囝,生BB前請左個印印,佢11月頭黎我家,請佢果時當然話自己有湊NB經驗,佢雖然好勤力家務同煮飯做足,但我一直都冇比佢湊我仔,原因有2個,1佢得25歲未結婚冇仔女,上一份工只湊過一個3個月大既BB一段短時間。2語言不通,佢唔講英文又只會有限中文。我應該炒左佢,請褓姆湊仔,定比個印印試下呢?

侯爵府

BK Milk勳章

11月頭來既 都唔夠一個月喔 就講到炒字???

1 你趁沒返工前 好好訓練個姐姐 看她的手勢 細心與否

次次距搞bb d 野你就跟到實一實 看看她是否可以勝任

2 語言不通 你見工果陣知唔知? 如果真係溝通唔到好麻煩喔

3 請褓姆湊仔 如果你經濟能力許可就請 但條數一定好襟計

男爵府

回覆 回覆:Laivy的帖子

你無ftm定要返工?你請佢時唔知架咩 如果你要返工 就一定要試下放手比佢學 搞唔掂先再諗啦

日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

大宅

回覆:請各位比D意見

點解樓主咁奇怪,你請人時明知人地背景都仲請,請左返來人地做得好地地又話炒,唔俾佢試下湊就覚得佢唔掂,你自己何嘗不是新手媽媽嗎?你又湊得好好嗎?唔好咁多心,你一邊教佢一邊睇下佢做成點先啦,話唔定佢仲湊得好d呢!

水晶宮

2021勳章

我而家個工人做咗年半,請個時20歳,未婚,冇小朋友,話有湊b經驗(當然係冇喇),一開始都係教換片,開奶,餵奶,但你一定要響而家開始教,你唔比佢試下,以後你返工,你有排擔心!
而且你都話佢勤力。咁點解咁快諗住炒佢呢?

大宅

其實當初請工人請得好急,一直話湊nb印印決貨,請印印既原因係我99初初話會幫我地睇住BB,現在當然佢冇能為力啦。所以一直都冇考慮賓賓。依家同工人用好有限廣東話溝通,我怕第日得佢同個仔,有咩事都講唔清楚,個agent 當時話佢湊過nb,前幾日我問佢先知,佢只湊過好短時間,就係因為我係新手媽,所以好擔心。
但我個工人黎左大半個月,家務真係做得好好,只要佢聽得明我講既,佢就會做,唔洗講第二次,初初BB未出世冇咁多野做時,佢將我屋企可以洗可以抺既野全部搬出黎清潔。所以我先15\16,唔知點好!

別墅

我都係過來人,其實要湊 nb 溝通好重要,如果成日唔知你講咩,之後會有好多磨察!

複式洋房

請工人無可能一黎到你家就乜都識,你應該先教工人然後再比佢慢慢試下。
而且初生BB最好當然自己落手落腳揍一排先啦,當你餵奶、掃風、換片、幫BB沖涼時就一定要個工人睇住你點做。如果過多一排你比工人試幾次仍然雞手鴨腳既,到時先決定換都未遲,因為個工人一個月都未做滿,又無犯大錯你就炒左佢,佢變左斷約都好可憐囉。

至於溝通方面,你可以去買2本學廣東話既書比佢得閒睇下既。

別墅

我覺得有愛心同勤力好重要,如果平時觀察佢係有愛心嘅人,我會比机會佢學。

SAGO  對...有愛心...好緊要...  發表於 11-11-23 17:36

大宅

陪月勳章

同意樓上幾位, 我都覺得有冇經驗係其次
佢態度, 愛心, 耐性先最重要
溝通唔到唔洗太擔心, 佢只係黎左一個月都未夠, 中文當然有限
最緊要佢聽話, 肯學
可以叫佢放假時搵多d 同鄉教佢, 好快會識
或者你去買d 書比佢學中文, 佢聽話既自然會去睇去學

難得搵到個肯做唔黑面唔駁咀的工人
呢度好多媽媽想搵都搵唔到

男爵府

回覆 回覆:ginnie717的帖子

印學中文好快 我之前個印都無點同佢講中文 唔使半年我同老公講笑話佢都識笑 都唔知邊個教佢架 如果佢有心學 呢個工人已經值得留 有心學唔識 好話識但唔做

日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

樓主試下放鬆d,你係唔係初為人母?
我好明白果種心情,BB甘細好難好快接受有外人接觸到BB,你產後有呢個心情係好易理解的!
唔好甘快就唸要炒佢
多的教佢點樣做!最緊要唔好驚佢害BB,如果唔係你會有產後抑鬱!睇多少少時間,比個機會佢啦

珍惜 感恩
You got this!!

大宅

我個經驗同樓主差不多, 我工人6月上任, 佢未婚, 29/yr, 以前話有nb經驗, 但又係無..乜都唔識..佢黎後的3日我就生bb, 跟住一個月有陪月跟, 陪月都幫我教佢好多野, 例如:煮飯, 餵奶..初初係好有心機學架....跟住我坐月2個半月先返工...係坐月期間佢都ok既..因為有我睇住..點知我一返工...唔係lee樣問題就果樣問題!而家我都15/16想fire 佢.
問題一: 買了手機後, 日日係home sms..抱住阿bb係度sms...話佢..佢係房sms..仲要帶埋你個b入房..
問題二: 無記性, 叫佢lunch煮乜, dinner煮乜..佢可以完全唔記得..按自己的意思煮..
問題三: 唔會同佢拉開d野拖&掃...要叫佢先做..
問題四: 叫佢唔可以鍚bb..(over 5次)..佢仲要鍚...仲咀對咀..真係變態
問題五: 完全唔識同bb玩....教佢點同bb玩...佢唔follow..
問題六: 未問過你就攞你d野食...
問題七: 勁用水...清潔用品..

以上只係其中7點...我同佢講我有cam..佢都可以咁....你地話我lee個係咪炒得??

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至