自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

其實一路有IN私小同直資,佢都冇太大反應,IN完前後,都冇問結果,我都冇提,因為4間後備,2間REJECT,1間收左但冇註冊,因為直資,又未去到超喜歡,唔想放棄政府自行同大抽獎!

直到今晚,佢突然問我有冇小學收佢,我話未有,佢有個朋友仔自行入左,我地選同一間,我話X入左,跟住佢眼紅左,想喊,我話唔緊要LA,我地遲D有KA LA, 佢係咁喊住口話冇KA冇KA, 我唯有攬住佢係咁話,一定有書讀KA!

水晶宮

2021勳章

塞翁失馬, 焉知非褔...當年我地都係失落於第一輪, 點知反而係第二輪入到跨區第一志願.......:!希望你小朋友最後都入到一間適合佢既學校!祝褔你...

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

未到最後都唔知邊間最適合自己
十卜十卜

la_source  agree  發表於 11-11-21 21:49

公爵府

畀面勳章

其實我本身都冇太大唔開心,因為都打擊得7788,同得15分都預左,不過冇諗到阿囡會問同會有咁既反應,攪到依家有D心痛個囡,同諗返自己5歲應該左一舊飯,點解依家D小朋友咁快識唔開心LI D野!

男爵府

樓主囡囡好成熟哦.....識得擔心自已既事,擔心有無學校收....
我囝囝都係升小一,但尋晚我同佢講,MAMI好緊張呀,聽日知小一結果喇,佢無咩反應,到今早一早知結果,我高高興興同佢講,"入左啦入左啦....有學校收左你喇",佢只回左我一句"即係有書讀呀MAMI?"佢全程都無咩反應,無開心無唔開心,轉個頭走左去玩LU.....呆

伯爵府

請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

侯爵府

2021勳章 陪月勳章

回覆:阿囡唔開心,小一自行入唔到

我無同小朋友講!唔想一個五歲小朋友再承受搵小學的壓力

子爵府

畀面勳章

又到考試周!

珊瑚宮

家長心態好緊要, 你正面啲佢就正面啲,

當然, 佢見朋友仔有, 會自己都想要一份, 但其實無長遠意義, 我好服你安慰佢, 好多媽媽傷心到忍唔到, 抱頭大哭 反而係嚇親仔女嘅原因。

公爵府

畀面勳章

回覆 pizzapark 的帖子

其實我冇講,係原來佢幼稚園老師有講今日自行派位,佢跟住返黎問,唉!

翡翠宮

好媽媽勳章

上年我咩都無同個仔講.... 只係提過暑假後大個囝, 要讀小一... 邊間學校就未知, 遲 d 先通知.....

我估主樓主囡囡, 只係見今日個個老師家長大人, 都好緊張問派咩學校, 佢聽到少少, 又聽到樓主話同學仔收左, 佢唔知遊戲規則, 以為個個小朋友都有學校收左, 以為自己差無人要無書讀o者...

你同佢講多 d 其他一樣未派到o既同學, 平衡下~~ 話佢知係抽獎, 唔關叻唔叻事...

公爵府

畀面勳章

回覆 jolo 的帖子

係R,佢有問點解入唔到,我話其實好似抽獎,咁阿X抽到LOR,我地都有KA,不過遲D先者!

大宅

我仔都係入吾到但冇反應

大宅

我仔都係入吾到但冇反應

大宅

我仔都係入吾到但冇反應

男爵府

wonderlulu 發表於 11-11-21 22:10
家長心態好緊要, 你正面啲佢就正面啲 ==> agree with u

珊瑚宮

2021勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

pizzapark 發表於 11-11-21 22:04
我無同小朋友講!唔想一個五歲小朋友再承受搵小學的壓力

ME TOO

翡翠宮

想生BB熱投 hashtag影視迷勳章

再接再厲!!唔好放棄呀

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

其實壓力可能來自幼稚園內的, 因為好大機會係近排好多小朋友陸續有offer, 咁老師又會問, 小不免響班上問下d 小朋友邊間收, 邊間唔收.......好殘酷嫁.

樓主, 加油, 仲有第2輪, 又有music chair, 仲可以等waiting 果2間dss/私校.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

~~~~ 花生組組員 ~~~~

首頁

尾頁

跳至