嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位好,

BB六週大,發現有小腸氣,醫生建議做手術,但去公立醫院排期,要排到明年三月先可以見醫生,但未知幾時先安排到做手術。請問有無家長有類似情况可以分享下?我們擔心會唔會拖得太耐?

可吾可以排兩間公立醫院?

謝謝。

大宅

回覆:小腸氣

不用太擔心,如果突然間個肚脹得好厲害,而小腸氣嗰粒嘢又按唔到落去,就要即刻去急症室

大宅

回覆:Notmen 的帖子

你係乜小腸氣先?肚臍定大脾股溝位?我b係後者,已經做完手術。你排緊邊間醫院?

複式洋房

Himchumama 問得好,是大脾股溝位,所以都吾夠膽自己推回去,醫生推就好易咁。都吾點先算危急,要立即去急症。
你B在公立做?排左幾耐?
現在排瑪麗,想同時排廣華,因為在BB廣華出世,希望快D,但吾知可吾可以2頭蛇。

大宅

回覆:Notmen 的帖子

我果時自已會間唔中推返上去,開頭都唔敢,不過醫生要我學,因為推上去既目的係monitor佢條腸有冇比個窿勒住。我都係趁佢訓緊覺放鬆曬先敢慢慢推。醫生話如果佢突然哭得很厲害而且陰囊附近小腸氣位置變成黑色的話,便有可能d腸被勒住,要即刻同佢醫院。平時如果無事,佢地係唔會痛同唔舒服,如果正常食奶同有便便就唔使擔心。我係聯合醫院做,排咗兩個月左右。我唔知你可唔可以兩邊排,不過好似全港政府醫院只有瑪麗、聯合同QE有得做呢種小兒外科。唔太肯定廣華有冇得做。

複式洋房

回覆:Himchumama 的帖子

Thx! 我都要學下先得。

禁止訪問

複式洋房

回覆:小腸氣

私家醫生話吾建議自己推。
好消息係去健康院時醫生主動寫紙去瑪麗急症,定左1月中做手術,微創。

首頁

尾頁

跳至