產前產後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

各位, 我18號生左BB, 當時無剪會陰, 因為助產士話夠生, 但最終都要聯針, 仲要聯左成半個鐘, 我聽有D順產媽媽講, 傷口三日度就唔痛, 可以行動自如, 但我都4日啦, 每日都要食止痛餅先無咁痛, 仲要行路都痛, 我坐時仲要用水泡呀, 真係好辛苦

想問下過來人大概幾時先無咁痛, 我依家可以做D咩讓傷口快點好返??

侯爵府

2021勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:順產傷口

我個時痛左一個星期,坐足一星期水泡但我忍到唔食止痛藥!
保持傷口清潔,每次大小便完都用沖洗瓶沖下佢先印乾就好快好了,加油!

別墅

我生完已經吾痛,我覺得因人而異

大宅

我都覺,我昨天生的,到依家都晤覺好痛。冇食過止痛餅。

新手妈咪.!多多指教!!!

公爵府

回覆:yitaihop 的帖子

爆開可能耐d好。

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係順產, 要剪先生得, 我冇食止痛藥, 足足痛左2個星期有多.
下面要注意清潔會舒服d架.

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我滿月先唔使坐水泡咋

翡翠宮

回覆 yitaihop 的帖子

我生果時都冇剪,不過就自己整爆左所以要聯針,我仲慘啦,聯左成45分鐘!!生都係10分鐘唔夠~!
開頭幾日都唔係好痛,點知兩個星期都仲痛,之後去左睇私家,我同醫生講用左45分鐘聯針不過傷口仲痛,醫生未睇已經話應該係傷口發炎!
佢幫我檢查之後話要拆晒D線因為發晒炎最終睇左成個幾月醫生用左幾千蚊先搞掂咋!!!

rubymaami  睇完你講好驚呀....(我37W啦)  發表於 11-11-22 14:57

別墅

好驚呀,我第五日傷口仲有水出,最慘抱b嗰時顧唔到坐姿,我諗傷口有爆/發炎,有食藥都好痛

男爵府

我估痛唔痛係同醫生聯針手勢好唔好有關! 我自己都唔洗剪, 爆左少少, 亦都需要聯針, 但真係好神奇, 一啲都唔痛, 唔洗坐水泡, 又唔洗食止痛餅! 生完休息幾個鐘, 就可以自己行去bb房餵bb了!
知足常樂!  

男爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

回覆 Oceanus 的帖子

好慘呀, 要痛到滿月....我依家痛但要返醫院睇囝囝, 餵佢食奶, 行動好唔方便, 好想快點好, 起碼行路坐低自在點就好啦!!

翡翠宮

回覆 [email protected] 的帖子

哈哈,我仲未講完,我次次覆診都要洗傷口,你知啦,果D位好薄弱架嘛,個醫生仲好大力咁"MIC"落黎,又要整到好入喎,佢話細力抹唔走D污糟嘢喎~!! 洗左幾次都未好佢就幫我"室"消炎藥....不過呢下就唔係點痛...唔舒服囉!

不過唔洗擔心嘅,可能係我唔好彩姐,遇著個新手助產士~! 講返聯果時,佢聯左一陣,係咁叫我唔好郁,其實我都冇郁,因為生果D痛已經抵晒聯針嘅痛,之後佢都仲叫我唔好郁,我咪話我根本就冇郁,佢就唔出聲係咁聯,我不停望住個鐘,之後忍唔住問佢點解要聯咁耐,佢就話我成日郁所以佢聯唔到......中途佢有行開過,應該想搵人幫手!! 唉,怪自己唔好彩啦!

大宅

回覆 [email protected] 的帖子

個姑娘自己唔掂就賴人, 唔係幾好噃 ~

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 yitaihop 的帖子

係呀我本身諗住餵人奶架,但餵左幾日,因為坐都好痛,所以迫住唔餵人奶,改為屋企人幫我餵奶粉呀....

男爵府

唉,我既經驗係聯針痛過生仔

珍珠宮

2021勳章

kerochanchan 發表於 11-11-22 12:07
我估痛唔痛係同醫生聯針手勢好唔好有關! 我自己都唔洗剪, 爆左少少, 亦都需要聯針, 但真係好神奇, 一啲都唔 ...
同意!我有剪,但醫生手勢好好,生完 4 個幾鐘已經可以落地去 toilet,行路完全唔痛,係坐落床o個下掂到少少唔舒服,都唔係話好痛

york_carmen  zitzai, 你生咗喇, 恭喜晒呀, 係仔定女呀?  我之前PM過你你收唔收到?  發表於 11-11-23 16:03

大宅

順產傷口

我生完要一個星期多先唔覺痛,但傷口埋口就開始好痕。:;pppp:

[url=http://www.friso.com.hk/index.jsp][img]http://friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=MIKE&mn=AMY&y=2011&m=11&d=7&bg=bg3&mk=pragnancy2.png[/img][/url]

大宅

順產傷口

我19 生左…個傷口一直都keep住痛,只要唔郁就唔痛,我想問如果傷口發炎係點gar…我用鏡照來,只係有d紅,無咩特別…但過左幾日都仲痛既??

複式洋房

咁啱嘅!我個仔都係18/11出世,而我個傷口有少少腫,坐時有少少痛。

首頁

尾頁

跳至