論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

而且, d外傭在港偷食搞大個肚, 還可以生仔帶回國面對她們的家人嗎/?

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

佢緊係咁講啦, 佢老婆係婦產科醫生黎架嘛.

大宅

鬼唔望呢條粉腸連同佢d子子孫孫都請到呢d大肚外傭!

別墅

回覆:ivanama 的帖子

痴痴哋!
對我們非常不公平!
政府幾時會為僱主們立一些保障既法例。莫非官員沒有請僱傭既煩惱?

別墅

佢真係忽上腦囉...!!!

大宅

回覆:FiChan 的帖子

佢無鏡出亂咁講呀!痴痴地,佢哋來港做嘢搵錢,要生仔就返老家生囉!

伯爵府

牛年勳章

她們斥巨資支付介紹費、滿足她們國家貪官污吏苛索,方可來港當廉價勞工,若來港不久便遭解僱,遣返祖家,即陷難以翻身困局。 - this is not us causing 貪污 issue. why we have to suffer too???

有薪產假 - this is already stated in our labour law. So cannot agrue.

產後是否可以在僱主家中邊帶孩子邊打工? sorry, must say "NO". Can I bring my child back to office or any work place. I dont think my boss would allow this. If they are taking care of their own baby. Do they still have time to take care my children???? and doing any other household duites?

真正文明的社會,會否對此視而不見? - when something is out of our control what we can do. They should know why are we employing them? Helping us to take care of our children and household work. If they cannot do these, what is the point to hire them???? May be 勞生 better remain them, back to their home country is best option.

複式洋房

回覆:外傭在港生仔, 僱主應全面照顧....痴線

好想知道寫這篇文是邊個
唔通唔係香港人?

翡翠宮

佢咁好心,以後有大肚工人,不如幫手照顧喇!

別墅

無野嗎 .... 接受唔到囉... 仲要包佢生埋仔, 比埋產假佢... 我地請呢D 人幫手係照顧個屋企同BB... 唔係請佢黎嘆世界同男人HAPPY 嫁... mouth: 佢地係咪SHORT 左呀

男爵府

好媽媽勳章

咁不如倒轉啦! 我要求老細比對外傭同等待遇我,咁我可以帶埋我仔返工,唔水請佢d人啦!

痴痴地嫁!!!

複式洋房

生養死葬乜都包,呢份工太好啦!

大宅

勞生,
咁先解決香港人問題先,如果香港用做到"僱主全面照顧香港員工",咁你就可以大大聲聲講依翻說話喇~~~
大家性質唔同,我老細唔會包食包住包工人囉。有d工連醫療保都無,睇醫生都係自己比錢。
但我地請工人就基付嘜都包,生癌都包醫。眾都點呀

禁止訪問

男爵府

:痴痴地unknown:

大宅

幫佢養埋仔好唔好? 勞永樂食咗忽得, 上腦呀. 一路上班一路湊仔, 叫佢問下佢老婆自己得唔得, 俾唔俾?

複式洋房

佢講就輕鬆容易,難為我地D僱主。

別墅

呢條粉腸係咪有病?

別墅

男爵府

首頁

尾頁

跳至