論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我想講我大肚嗰時阿媽都無照顧我啦,何況我老細.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

禁止訪問

男爵府

回覆:外傭在港生仔, 僱主應全面照顧....痴線

痴線我屋企現在有個大肚工人,我希望你以後請d工人個個黎到第一個月就搞大個肚等你去服侍佢

珍珠宮

畀面勳章

回覆 Pris 的帖子

別墅

回覆:Pris 的帖子

真係唔知話佢白痴定天真囉,勞工法例,佢吔分分鍾熟過我吔la,百再者呢個根本係好個別嘅例子又點能夠同全部傭工拉埋黎講呢?什麼提供唔完善,我想問唔好話外國la就算係香港自己打工啊,唔通叫老闆送我入醫院,又幫我凑埋小朋友咩,我吔咪又係自己攪定,感叫唔文明,我相信無一個國家既老闆有禁完善既提供囉,簡直用屎忽諗野,乜禁大個人無思考能力嫁咩,生bb唔係要諗清楚嫁咩,乜有之前唔係應該考慮自己應唔應有嫁咩,佢又唔係比人強姦,有乜禁值得同情呢,到生左先黎當垃圾掉,禁不負責任,跟本談不上什麼社會問題囉真係Y理當道理

大宅

生左個仔當垃圾掉,個d先係唔文明,冇血性,我請過一個印印,偷偷出去攪野比我發現炒左,勞生一定會話我係無良僮主,應該提供家中大狀供印姐營業,唔應該阻止佢有性行為的權利。痴孖根!

大宅

勞先生係咪想做攻民黨主席呀.

別墅

回覆:Mamaeunice 的帖子

勞永樂寫,佢好似係公民黨的

別墅

回覆:Nadiayim 的帖子

勞永樂不知所謂

大宅

真係同勞生勞氣都無用, 不如祝佢同佢既親朋戚友都咁好彩請晒d大肚外傭, 睇佢仲會唔會咁人道. 記得叫佢老婆燉埋嘢俾佢工人補身.

大宅

勞生真係有病. 比埋主人房佢工人瞓, 請埋陪月比佢好唔好 ? 低 B !

珍珠宮

Nadiayim 發表於 11-11-23 03:16
真係唔知話佢白痴定天真囉,勞工法例,佢吔分分鍾熟過我吔la,百再者呢個根本係好個別嘅例子又點能夠同全部 ...

Agree!
Can I ask my employer send me to hospital?
Can I bring my newborn B to office ?
Can I look after my B and work together in office?

男爵府

白痴!
智障!
低b!
:

男爵府

外傭在港生仔, 僱主應全面照顧....痴線

好明顯佢係趕交稿求其寫d野。 論點毫無說服力, 無層次, 無深度。

大宅

美國夠文明啦,又唔見有法例要僱主送雇員去醫院?

別墅

筆者是勞永樂, 上述咁多位介唔介意我Copy你意見,向該筆者反映?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

來港工作外傭扔掉其初生嬰兒並非首次,反映她們長期被拒於社會主流,既未能接收關乎切身權益的重要資訊,遇事亦不獲得與港人看齊的支援!她們斥巨資支付介紹費、滿足本國貪官污吏苛索,方可來港當廉價勞工,若來港不久便遭解僱,遣返祖家,即陷難以翻身困局。
外傭普遍不認識本港法例,不懂孕婦享十周有薪產假;亦不懂《性別歧視條例》禁止僱主以僱員懷孕為由予以解僱。發現意外懷孕,唯一可求教者,往往只是困窘程度與自己不相伯仲的同鄉。是以,擔憂解僱隱藏懷孕,外傭躲在廁所產子、產後迅速棄置嬰兒等事件,一而再發生。這群活在社會邊緣的流動勞工,根本並不知曉,把懷孕的事實告知僱主,並要求確認,才是她們獲得法律保障的開始!
但是,縱然獲得免解僱及有薪產假等法定保障又如何?產假期間,按合約規定仍然可以獨個兒居於僱主家中,但如何安排照顧這孕婦的人手?臨盆之時,外傭是否亦獨個兒自行前往醫院?產後是否可以在僱主家中邊帶孩子邊打工?只要把這些問題的答案,與本地孕婦的待遇比較,不難發現外傭的世界原來與主流社會的世界,落差巨大!真正文明的社會,會否對此視而不見?

勞生似乎對外傭依家既處境極不了解.首先她們扔掉其初生嬰兒,這是本性問題,並唔可以話因為佢口中長期被拒於社會而咁做,此位勞生思想真係有問題.另外話外傭未能接收關乎切身權益的重要資訊,勞生真係唔清楚當外傭入境時,已有本港勞例小冊子派比佢地,仲有埋不同翻譯.唔該阿勞生有時間寫文時先抽時間去勞資或小額旁聽,每日有幾多外傭同僱主既糾紛,亦順便去欣賞下佢地對勞例既熟悉程度先好去學人寫文.

佢地比既介紹費係當地政府要收,根本唔關僱主事,唔該唔好入埋僱主數,仲有,依家工人斷約,經領事館發出証明,就已經可以向番當地agent 按比例拎番$$的.而現實係依家外傭鍾意炒僱主多d,因為可以拎多個月人工同機票,再係香港再搵水魚,真係邊個陷難以翻身困局?

最後,本地孕婦一樣要做,公司又可以安排咩人手去安排照顧這孕婦?真係天真又無知的一位"作"者.

男爵府

真係低能!
佢地係黎打工架! 黎組織家庭架?
你有生理需要要搞野,唔該帶返個袋,諗清楚自己咩身份黎!
僱主俾你響屋企湊仔?份糧點計呀?水電煤點計呀?
我地可以湊埋個仔一路做野一路湊仔架咩?
老細會因為你有個仔而俾你工作時間湊仔架咩?
我地如果返返下工作動唔係自己入醫院架咩?老細會親自車我地去架?
真搞笑!

男爵府

呢個勞永樂係咪high大左呀!我都想叫我老細我生仔時比間屋我住!唔好扮英雄啦!你咁民主又咁有愛心,乜叫d外傭大肚去搵你照顧囉!我哋呢d媽媽僱主係封建架喇!

水晶宮

作者雖然係e生,但睇佢都真係需要睇下e生check下佢個腦係咪有病?幫佢出稿果個又係超低能

首頁

尾頁

跳至