跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 返開pg, 老師教佢'一個頭仔搖搖搖,兩隻眼睛眨眨眨...兩隻手仔拍拍拍...' 佢就返到屋企拿着公仔做,仲翻轉公仔自己加左句'一個patpat搽膏膏'!!!笑到我肚痛!

複式洋房

回覆:superying 的帖子

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

你BB咁叻既, 識講成句句子....

我仔遲講野呀, 依家仲係講單字/詞語JERmouth:

大宅

回覆:幸福謝師奶 的帖子

唔知係咪我媽咪日日帶佢落街同d friends social, 佢識模仿發音後突然間自己講好多嘢,都是近呢個月叻左!!不過叫佢唔講,佢有mood就自己講!

你不妨同佢講多d,朝早臨瞓睇下BB有無自言自語吖!

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

superying 發表於 11-11-23 16:33
唔知係咪我媽咪日日帶佢落街同d friends social, 佢識模仿發音後突然間自己講好多嘢,都是近呢個月叻左!!不 ...
你個B都有自言自語ga......我果個都係丫.......依家每朝佢負責吵醒佢爸爸陪佢起身食早餐.......我都發現阿B係呢個將月講野清楚左,冇再BB話......仲要有文有路咁答人......之前講野都要睇心情,但依家就好左好多,有番D禮貌(其中都要提一提)......我都覺得帶佢落公園﹠行街街係有幫助ga......
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

大宅

回覆:FrankieFUNG 的帖子

其實見到佢自己練習講話真係好開心,平時叫極都唔講! 佢最近參加完生日會,睡前仲唱happy birthday to u!!

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

superying 發表於 11-11-23 21:15
其實見到佢自己練習講話真係好開心,平時叫極都唔講! 佢最近參加完生日會,睡前仲唱happy birthday to u!!

...
我反而之前佢唔講野時想佢講多D野,但依家佢一turn on 個power 之後,成日都提佢靜一靜,到我個腦休息下......依家陪佢番教會之後,佢成日都係度唱D詩歌同做動作,再唔係就要我播歌俾佢聽.....
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

大宅

好得意啊!

大宅

你bb好可愛呀! 如果我bb一日講話唱歌做動作,我肯定會笑到見牙唔見眼! 唔會俾佢停!!

版主

回覆 superying 的帖子

唔得ga......佢真係唔識攰,講唔停,仲要我俾反應佢,有時個腦都真係好攰~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

大宅

仲未有此經驗, 到時要向你請教!(心裏仍是十分期待)

大宅

邊間pg o甘好引起你baby自己作句o甘勁??
Baby 6磅開刀出世了(2月25日), 3月1日出院

大宅

回覆:vivib 的帖子

香港基督教服務處(TST)幼潛pg

大宅

好可愛。我個女還是只講少少單字咋!

首頁

尾頁

跳至