自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想知,母係教徙[老公唔係教徒],點解幫唔到小朋友領洗?哥哥都洗到!依家話要我同老公去參加????課!再補結婚禮!再攞証書先!而家都唔知點算!我之前幫仔洗禮都唔需要!去讀書你估老公唔使返工!須知道領洗係好莊嚴同神聖,一生人只能領一次的聖事,係須要尊重的。但現咁樣!都唔知點算!

男爵府

小朋友幾多歲? over 3歲要番小朋友慕道班先可以洗禮 (please correct me if I am wrong)

男爵府

9m

禁止訪問

子爵府

回覆 pakwong 的帖子

"哥哥都洗到!"咁即係洗左啦?咁妹妹唔駛咁急,等佢返小朋友慕道班時先洗都唔遲!

禁止訪問

大宅

pakwong 發表於 11-11-22 15:28
想知,母係教徙[老公唔係教徒],點解幫唔到小朋友領洗?哥哥都洗到!依家話要我同老公去參加????課!再補結婚 ...

嬰兒領洗, 首要條件係父母要先領婚配聖事, 即結婚時係天主教堂行禮, 係天主教堂行禮就先要上堂..... 如果當時無係天主教堂行禮, 宜家就要補領婚配聖事, 可能係呢個原因要你上堂..... 如果你想小朋友入教, 都無辦法, 唯有上堂啦....

超級版主

2021勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔好介意:
1. 如果你有去開church, 點會而家至突然發現形式有變? 你有無問神父? 你都識講係好莊嚴同神聖, 去彌撒同領聖體都好莊嚴同神聖wor
2. 你有無問過第2個堂區係咪咁做法?
3. fyi, 成人上慕道班, 多數都係星期六日(佢地都想多d人讀架)

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

thth 發表於 11-11-22 16:12
嬰兒領洗, 首要條件係父母要先領婚配聖事, 即結婚時係天主教堂行禮, 係天主教堂行禮就先要上堂..... 如果
領洗是一件莊嚴的事,婚配聖事同樣是八件聖事之一.作為父母,我們有責任教育子女做好教友本份.要上堂可以選擇一些晚上彧假日的課程,很多堂區都會安排課程在工餘彧假日,以方便上班的人士.妳可以向堂區查詢,看有沒有適合妳們的?

男爵府

回覆 thth 的帖子

只是好奇怪之前同亞仔洗禮唔使咁做!而家個女洗就要!

男爵府

elainealex 發表於 11-11-22 16:04
點解領洗只係為咗5分? 有冇想過今天所擁有的是天主所賜, 應時時感恩.
上慕導班好, 上婚姻課程又好, 天主只 ...

我諗你要清楚!唔係人人都好似你咁講為咗5分!

男爵府

thth 發表於 11-11-22 16:12
嬰兒領洗, 首要條件係父母要先領婚配聖事, 即結婚時係天主教堂行禮, 係天主教堂行禮就先要上堂..... 如果 ...

thx

男爵府

weeweed 發表於 11-11-22 16:47
領洗是一件莊嚴的事,婚配聖事同樣是八件聖事之一.作為父母,我們有責任教育子女做好教友本份.要上堂可以選擇 ...

男爵府

weeweed 發表於 11-11-22 16:47
領洗是一件莊嚴的事,婚配聖事同樣是八件聖事之一.作為父母,我們有責任教育子女做好教友本份.要上堂可以選擇 ...

我會去問!唔該

超級版主

2021勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

新一年既慕道班, 應該會O係黎緊星期日(4旬期第一個禮拜)開始, 而家問正好時候

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:天主教bb洗禮

唔係九月咩

男爵府

醒目開學勳章

回覆:天主教bb洗禮

可能間間聖堂不同,問多幾個神父先啦

禁止訪問

男爵府

pakwong 發表於 11-11-22 17:14
回覆 thth 的帖子

只是好奇怪之前同亞仔洗禮唔使咁做!而家個女洗就要! ...

首頁

尾頁

跳至