自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今年十一假期,亞女的幾位幼稚園舊同學約我們一齊去山頂公園玩,全部都是以前話要取我個女既男同學。現在大家都三年班了,但一起玩時,和幼稚園時沒分別,一樣玩到攬埋一堆。睇見佢地玩,真係好sweet。

我地幾位家長傾計,都不約而同話小朋友係小學幾年來都冇真心朋友,只有幼稚園這班是老友。放假/開生日會都不想請小學同學玩,只想同幼稚園老友玩。

你們的小朋友也是一樣嗎? 真希望第日拒地長大後仍能保持這份純真的友誼

水晶宮

有一個,其實果個小朋友K2就轉左第間學校,凈係K1同亞仔係同學,仲要唔同班...不過衣家亻巨地仲係C黨,而我同果個媽咪又係C黨
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

上了小學幾年,你的小朋友還有和幼稚園同學玩嗎?

我仔都係p.3!佢有幾個同學仔由k1-p.3都讀埋同一班,都好friend!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

希望有甘既一日即是明年升小順利

男爵府

我仔的best friend也是幼稚園同學,几乎每個周未都一齊吃出街早餐。大家住得好近。

珍珠宮

熱血金章

今年暑假, 幼兒園有舊生活動, 十多位同班的同學, 臨走時他們要老師續一叫名字叫放學, 他們才願意離開. 之後又在校外的千秋架,滑梯上, 玩一輪, 跳一輪, 捉迷藏.
這班小朋友都是升中四的.
眼見這班小朋友無論外形,性格都有很大的改變, 但一到遊玩的一刻, 彷彿回到那些年. 當年的純真模樣又返回來.
他們也約定了中學畢業那年暑假, 再返到幼兒園一聚

KT0603  嘩! 正傻瓜! 幸福好簡單 發表於 11-11-23 13:34
gigi1020  so sweet  發表於 11-11-23 12:02
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

toffeetong 發表於 11-11-22 23:34
今年暑假, 幼兒園有舊生活動, 十多位同班的同學, 臨走時他們要老師續一叫名字叫放學, 他們才願意離開. 之後 ...
中四啦?好感動.......
宜家小學壓力咁大,
所有同學都係對手,
可能只有K1-3先有所謂童年,友誼.......

珍珠宮

熱血金章

Chocobean 發表於 11-11-22 23:43
中四啦?好感動.......
宜家小學壓力咁大,
所有同學都係對手,

你講中了.
我地大人都奇怪, 點解佢地平日全冇聯絡, 亦不同中學, 仲可以玩到咁DIN. 就因為大家都唔係競爭對手, 所以都脫了面具.

活動初時都唔多交流, 個個好似好怕羞咁.
但到老師開始講返毎位同學的趣事, 相片, 甚至在畢業禮上的話劇表演, 老師更找了當年毎位同學穿過的戲服出來, 同學們就開始PICK UP番好多記憶, 老師更記得誰穿那件衫, 因為毎件衫都是她親手度尺, 一針一線的做出來. 女生把衣服和帽子穿上, 男生就披在身/頭上, 有一兩件更被C烈了.
他們都忘記了已長大了. 即時熱烘烘的拍照, 還即時和舊相做對比. XX肥了穿不下戲服快減肥; YY變了巨人以前是長袍,現在是襯衫; ZZ還穿得上即是沒有長大過>.<................

LuLuKiuKiu  個 老師好犀利呀!  發表於 11-11-23 13:33
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

2年

子爵府

畀面勳章

toffeetong 發表於 11-11-23 00:23
你講中了.
我地大人都奇怪, 點解佢地平日全冇聯絡, 亦不同中學, 仲可以玩到咁DIN. 就因為大家都唔係競爭對 ...

so sweet! 我前年因工作關係回到自己的幼稚園, 學校好多東西都無改變, 一見到就諗返起小時候的開心回憶. 那天寫了一封電郵到學校多謝學校當年的啟蒙同老師的關愛, 渡過了人生最開心的兩年. 想不到學校第二天即點電郵, 找點我的檔案及說給我聽兩位班主任的近況 (老師都退休了!)! 又邀請我到校友聚會, 很warm, 好似同個好耐無見的朋友通訊一樣.

珍珠宮

熱血金章

Michelle_Hung 發表於 11-11-23 00:43
so sweet! 我前年因工作關係回到自己的幼稚園, 學校好多東西都無改變, 一見到就諗返起小時候的開心回憶. ...

你多了一個娘家.

子爵府

畀面勳章

toffeetong 發表於 11-11-23 00:54
你多了一個娘家.

哈哈, 但無到過聚會啊, 這幾年都忙! 其實最surprise係當年的校長現在仍是校長!!
我當年校長一定唔係十八廿二!! 可能修女真係keep得好些!! 都想搵日返去探下佢問佢記唔記得我先.

另外我有一個中學老師現在是某中學校長, 我每次去完成自己工作都會探一探佢, 對上一次去, 可能我Keep得唔好, 哈哈, 我同佢秘書講我想找校長, 我係佢XX中學的學生, 我見成個office在笑, 原來校長站在我身旁, 跟住佢笑笑口同我講"我決定以後唔再俾o的年紀大o既學生來找我! 搞到我老晒!"

大宅

樓主,我記得我地小朋友應該係同一年,我個又係好掛住幼稚園d同學,一齊玩時好真/好放,雖然而家未至於無真心朋友,不過始終係比以前少,同埋d細路大左,比較"勢利",我小朋友個班有d同學成日話,如果你唔請我食野,我就唔同你做朋友!我叫我小朋友主動唔好同呢d人做朋友

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

差5多無喎, 個班家長好多都鬥邊科成績好, 鬥課外活動多,雖然大家5同學校, 見到都係hi&bye就算

Chocobean  假想敵嘛...  發表於 11-11-23 13:17
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

yuenwa 發表於 11-11-22 23:15
今年十一假期,亞女的幾位幼稚園舊同學約我們一齊去山頂公園玩,全部都是以前話要取我個女既男同學。現在大 ...
樓主, 你個女好幸福喎, 幼稚園已經咁多人爭住娶

大宅

我仔都有一個幼稚園朋友仔, 可能而家仲一齊跳舞, 每個星期都見, 而且我同佢媽咪都做咗好朋友(因為佢哋既關係), 不過佢若見到其他既幼稚園朋友仔時都可以玩埋一堆, 希望佢哋大個都可以繼續呢份友誼 (因為我自己都有個由小一到而家既朋友, 真係唔錯嫁)

男爵府

哈哈! 依幾個男仔好鐘意我個女. 我個女兩歲時係插班生, 我記得第一次去大肌肉室玩, 就有男孩子好gentlemen咁請我個女一齊玩. 有一次, 其中兩個男仔係我面前爭住話要娶我個女, 其他就私底下同我講. 不過我好認真咁同佢地講, 要佢地諗清楚, 娶我個女佢地一定會後悔 佢地幾個小朋友都有個共通點, 就係大家都係獨生子, 好寂寞. 所以我地家長教佢地相親相愛, 第一大個都係好朋友/好兄弟, 要互相幫助.

我個女自從上左小學, 我先發覺而家d小朋友咁evil. 佢地小小事到會向老師打小報告, 但求置同學於死地 (我冇誇張, 總知有人被罰, 其他人就好開心). 我個女話個女班長, 見到個同學舊膠擦好得意, 叫同學借比佢睇下, 但個同學話我而家用緊, 叫佢等一陣, 個班長即刻比左幾個"交差"個同學, 等個同學冇得攞"好學生" 獎品.

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

回覆 yuenwa 的帖子

咁黑暗!?一定要教自己個囡唔好咁樣做人。
表面上幾多個『tick』都假,內心咁醜惡

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

yuenwa 發表於 11-11-23 13:08
哈哈! 依幾個男仔好鐘意我個女. 我個女兩歲時係插班生, 我記得第一次去大肌肉室玩, 就有男孩子好gentlemen ...
5好話咩, 細路係點.........家長點都有責任
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

珊瑚宮

當然少了, 但大家住同區, 一定會碰到, 都OK會一起玩下。

首頁

尾頁

跳至