婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

男爵府

+3金熱血

回覆:產前抑鬱,今晚差啲忍唔住要「爆」喇!

老公出trip時可不可以回你媽媽家?老公回來你先返?第時BB出世留在自己媽媽家坐月吧。因99不懂煮嘢比你吃。不過要好好跟丈夫相涼,不要他為難。

男爵府

+3金熱血

其實冬天衫也不用特別洗耐D的,出街買飯盒應該很方便,點解唔出街吃?多MsG?

子爵府

畀面勳章

一機衫洗2個鐘我諗好多人都會覺得耐得滯

你99都冇咩丫 會吾會係你太難服侍呀

應該好似以前古時d人咁
有個陪嫁妹仔跟你嫁過嚟就吾洗煩

SWtwins  我部金章用normal制洗滿一機都要差唔多2個鐘喎!  發表於 11-11-23 15:39

大宅

自己媽咪就梗係對自己服侍周到ga la,點解其望99會照顧你?大肚一樣可以照顧到自己,唔好大小姐咁,樣樣要人服侍周到,文中睇唔出你99對你有幾差,冇補品比你食就唔鍾意,送棻清淡又唔滿意,糖水當早午餐又覺得過份,其實你咁在意自己身體,點解唔自己攪掂呢?你自己郁手煲立腸粥,你99出於好意提你唔好咁煲,你又覺煩,立腸飛幾多次水都係油,拎黎煲粥食就當然冇咁好la,開聲同你講你又唔岩聽,個心成日係到唸,要你自己親自郁手煮野食都算,仲要係身邊哦自己,覺得99好煩?洗衫更加好少事,你99洗左咁多年衫,見你開個機衫洗左咁耐都唔停,開聲問下你ja,你咪一開始就清楚d答佢點解開咁耐時間去洗lo,你唔講清楚,佢又點會知呢?問多幾次都好正常呀,心痛水費都好正常woo,就算唔計較水費,都應該節約用水la,洗冬天衫好似平時洗衫咁ga時間就ok ga la,你99住左間屋咁多年,你覺得99唔乾淨,d野成屋都係?擔心bb出世唔知點住?老實講...你係搬入去住個位,就算唔滿意都要忍,鬼叫自己冇能力搬出去咩,有d野有得必有失,想留返d錢比bb而買唔到樓迫住同99住的話,你就要忍,你估你99要習慣同你一齊生活,佢又好自在嗎?而家未生bb已經咁多怨言,生左bb就更加多野令你討厭99,冇能力搬出去,就要平衡下自己心態,再慢慢去溶入同99共同生活,怨係冇用架,就做媽咪la,要學識照顧自己,bb,同家庭,唔好再好似做女時咁,下下要人就你,服侍你,可能我講野比較直接,不過都係想你好而已

pomanlife  agree~~  發表於 11-11-23 11:55

別墅

外家較遠,返去要個半鐘,通常一個禮拜返一次,亦因我要照顧狗狗,所以就算返去住都只可瞓一晚,第二日一定要返去餵狗狗!買外賣唔係唔得,不過太多味精,亦冇可能餐餐食!

豬C9  外賣有味精唔健康, 咁立腸煲粥都唔見得好有益喎  發表於 11-11-23 12:04

別墅

引用:一機衫洗2個鐘我諗好多人都會覺得耐得滯你9

原帖由 yanyan90 於 11-11-23 發表
一機衫洗2個鐘我諗好多人都會覺得耐得滯

你99都冇咩丫 會吾會係你太難服侍呀 ...
其實我開過一個post問過下一般洗衫時間用幾耐,亦有部份人係用接近2小時洗!當然我唔係次次都較咁長時間,只係上年冬天衫擺得太耐冇洗,同埋好大陣嗅丸味!

SWtwins  個半兩個鐘好正常! 我未試過洗衫少過個半鐘!  發表於 11-11-23 15:43

別墅

引用:自己媽咪就梗係對自己服侍周到ga+la,點解其

原帖由 hinhofion 於 11-11-23 發表
自己媽咪就梗係對自己服侍周到ga la,點解其望99會照顧你?大肚一樣可以照顧到自己,唔好大小姐咁,樣樣要人服 ...
多謝你嘅直言,其實喺度開得post,都係想俾自已有一個發洩嘅空間,揀得呢個主題,10個有8個都係同99有問題,或者不滿,關係唔好冇路宣泄先上嚟,係咪?我亦有睇過你發嘅post,相信你同你99嘅關係都已經勢成水火,去到惡劣嘅狀態,你有你對你99嘅感受,我同樣有我對我99嘅感受!你話你99喺你6個月時叫你飲西瓜汁,你都覺得佢好似靠害,你都有過bb,知道孕婦容易有妊娠糖尿,幾日都煲湯水俾我作為早餐加午餐,你真係覺得冇問題嗎?未結婚前,媽咪係好錫我,煮飯煲湯俾我飲而人哋覺得我好似好大小姐,但其實我係好獨立,樂已可以照顧自己!但結婚後,又陀住bb,老公唔係成日喺身邊,自己一個,有時會變得多嘢諗咗,孤獨感多咗!本來都唔打算依賴99,自己煮嘢食,都係趁佢唔喺屋企時先入廚房煮,因為廚房真係佢嘅天地,佢煮嘢俾我食,有時明知唔啱自己口味,都照食,唔想浪費佢一番心機!其實一家唔知一家事,大家生活方式唔同,要習慣係需要一段時間,現階段我真係唔鍾意99去干涉我煮嘅粥粉麵飯,洗衫嘅原因,無錯,我明白我而家冇能力搬出去就要忍受,唔係可以點?所以我先打咁長篇喺bk去宣洩一下,將抑鬱發洩喺網絡世界!

伯爵府

你係咪覺得呢個老人家好煩呀?
不過其實佢講的內容, 都係以事論事啫.
佢教你的方法, 有無d係有智慧o既可取呢?
如影響情緒, 減少接觸都係一個方法.

大宅

daidaidai 發表於 11-11-23 09:19
多謝你嘅直言,其實喺度開得post,都係想俾自已有一個發洩嘅空間,揀得呢個主題,10個有8個都係同99有問題, ...

我同99關係以前真係好差架,不過經過一段時間,自己睇化左好多野,關係改善左好多la,真係要睇下自己心態同睇法,放得下以前ga事,人真係開心左,至於西瓜汁個單野,我e+唸起都覺自己無謂,可能真係懷孕其太敏感,亂唸野
我知我講ga野未必岩你聽,唔岩聽就當睇唔到la

禁止訪問

伯爵府

樓主, 隻狗唔可以搬返外家既話, 你老公以前又點養佢?
我諗你都明白, 解決方法只有兩個.
1) 妥協.
2) 搬返外家直至坐完月出返黎做野.

btw, 唔係好明白點解要辭職, 公司真係無人, 要大肚婆出trip?

子爵府

好媽媽勳章

慳慳地搬出去住...自己鍾意煮咩就煮咩...唔會有人係你身邊哦你...bb出世又唔會驚地方污穢...而家你住係你奶奶屋企...bb未出世已經有好多野令你唔滿意...將來出左世...仲有大把野令你唔開心...唔滿意...如果無能力搬出去住...就要學識忍耐...學識同人相處...

[url=http://lilypie.com][img]

珍珠宮

回覆 yanyan90 的帖子

講得好呀 ! 你自己有左點解要99燉野你食 ???? 個仔係你自己話要架

大宅

其実我都覚是你有D難撹。你就快為人母了、不要継続想你的媽咪如何好鍾意煮飯煲湯俾你飲,怕你出面食唔飽,冇湯水飲,從來唔駛你自己煮飯。。等等。自己開始学煮飯吧!可能你的99也像你一様、給他自己的媽媽種慣了

題外話、第1次聴到煲粥放臘腸

大宅

陪月勳章

無計,唯有靠自己。我大肚果時咩湯水、補品都係自己整,都唔難的,上網學下、問下人就得架啦
你奶奶可能係煩d,不過佢講d野又無錯,臘腸真係唔岩大肚婆食架。

大宅

陪月勳章

無計,唯有靠自己。我大肚果時咩湯水、補品都係自己整,都唔難的,上網學下、問下人就得架啦
你奶奶可能係煩d,不過佢講d野又無錯,臘腸真係唔岩大肚婆食架。

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章

我同6299住...我而家胎緊第二胎雖然99住晚餐...
有時日頭都會問我食唔食野...佢整開整埋....
不過岩食就食唔岩食未食少D囉...
之後自己出街食....
我99都唔會話煲D咩湯咩補品比我....
我上一胎都冇...

男爵府

算啦, 人人處境都唔同, 既然你而家唔使返工咁得閒, 咪自己學下煮飯囉, 去下工聯會又得又平, 第時可能搬返出去住, 都要識煮下飯架! 我都無人會理我架, 日日都係自己煮比自己食, 99 永遠都唔會問下我, 我自己都當無99 架啦, 幸好我哋唔使一齊住, 唔識煲湯咪去鴻X堂買囉, 唔好諗埋一邊啦

首頁

尾頁

跳至