自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

rachel_BB 發表於 11-11-23 09:25
我個仔依家k1,我見到呢啲功課量,頭都暈~~~

禾個戚親仔 .......k3 已用 小一書,真係黐 Q 線
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

但係其實文中有度都講得岩喎..
其實好多功課唔難..有上堂專心做..真係可以5-10分鐘內完成...可惜小朋友大多心散...同樣既功課..有人可以一小時完成.有人要做到晚上11點...小朋友個性都有有關係..

而默書測驗果D..都係啦..如果小朋友自律.專心做晒D功課...實有時間溫習架

shop_baby  AGREE  發表於 11-11-23 11:14

珍珠宮

kiu1112 發表於 11-11-23 09:27
竟然上榜

所以咪 post 上嚟參詳吓

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

mouth:

珍珠宮

月希 發表於 11-11-23 09:28
但係其實文中有度都講得岩喎..
其實好多功課唔難..有上堂專心做..真係可以5-10分鐘內完成...可惜小朋友大多心散...同樣既功課..有人可以一小時完成.有人要做到晚上11點...小朋友個性都有有關係..

而默書測驗果D..都係啦..如果小朋友自律.專心做晒D功課...實有時間溫習架
12 x 4 既詞語,有人 15分鐘 亦有人要一個鐘

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

翡翠宮

好媽媽勳章

水晶宮

Bing.Jing 發表於 11-11-23 09:25
個個衝字入嚟打冷震

晨早流流post d 咁嚇人嘅野,須知係事實,但係令人不安,又無警告字句

小心我去廣管局舉你 (e,唔記得佢地受唔受tim,唔理,一於舉左先,橫樹呢期興)

珍珠宮

IgnatiusWong 發表於 11-11-23 09:34
晨早流流post d 咁嚇人嘅野,須知係事實,但係令人不安,又無警告字句

小心我去廣管局舉你:censure ...

銀哋一早 post 上嚟,等大家了解現實,早 d 找到人生目標啫
你毛見 9 唔 9 有會員問 ................

..............xxx 學校深唔深呀? 有幾樣功課呀? 做幾耐呀 ??...........

其實深又點淺又點,一餐飯有人食三個字,有人食兩粒鐘,
大家胃口 n 速度都唔同,點比較?

180    發表於 11-11-23 13:40
kittypo  非常同意  發表於 11-11-23 10:50
peaceaa1122  真的不可不.  講得好啱. 點比較!  發表於 11-11-23 09:49
janelle00  贊成!  發表於 11-11-23 09:48

大宅

水晶宮

Bing.Jing 發表於 11-11-23 09:40
銀哋一早 post 上嚟,等大家了解現實,早 d 找到人生目標啫
你毛見 ...

里呢期上得多教育版咩.....

伯爵府

畀面勳章

咁多功課又係難為我地 d 家長....:;pppp:

珍珠宮

回覆:Bing.Jing 的帖子

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

大宅

環保接龍勳章

clara1975 發表於 11-11-23 09:45
咁多功課又係難為我地 d 家長....

其實多功課多唔多係唔關父母的事

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:咁多功課又係難為我地+d+家長....

原帖由 clara1975 於 11-11-23 發表
咁多功課又係難為我地 d 家長....
Agree,係好痛苦tim!!我個仔K3d功課我已經想死,上到小一仲要測驗、考試

長期都情緒低落

大宅

畀面勳章

引用:Quote:rachel_BB+發表於+11-11-23+09:25+我

原帖由 Bing.Jing 於 11-11-23 發表
禾個戚親仔 .......k3 已用 小一書,真係黐 Q 線
我係想講如果個仔到小學嗰時咁多功課,我真係頭都暈~~

侯爵府

滿意媽 我試過,結果係,老師call我,問我有無檢查功課,點解欠交? 發表於 1 分鐘前

咁你點答?

珍珠宮

IgnatiusWong 發表於 11-11-23 09:43
里呢期上得多教育版咩.....

係呢排早咗起身睇報紙啫

男爵府

2018復活節勳章

而家小朋友讀書慘過返工, 一早要6點幾起身, 直至5:30至放學, 放左學仲要做功課, 溫習....... 由朝到黑都座0係度, 郁動都少過家長. 所以放假會好似放監咁!!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

好耐以前有個校長問過我女做功課要做到幾點, 我話放左學六點幾, 做到十一點幾, 佢話可能程度唔啱我女, 叫我考慮搵過間適合學校, 但我當然無聽當耳邊風啦, 後來先知校長真係好意的.. 不過換轉其他家長, 可能一早就投訴個校長覺得學生唔得, 就想盡辦法要踢佢出校 (但呢個校長講完, 我又無搵其他學校, 佢都無再叫, 又無其他行動)

所以做功課做到耐, 都係一種預兆

首頁
12345...7

尾頁

跳至