論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

工人佢今朝問我借$200寄返去比個囡睇醫生,佢話等唔到下星期出糧,佢平日表現都OK,我應唔應該借比佢?其實我只係怕先例一開陸續有來啫。

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

可以借.但叫佢自已簽收借左$
珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我試過一次
第二日按比例出糧比佢
但講明下不為例

大宅

畀面勳章

If she needs that for urgent (if u trust her) and the amount is under her salary, I will.

大宅

但講明下不為例 ! 我姑仔個工人,成日假期前問借$,又吾洗還AGENT $,因為要去按摩,問開有條路!

大宅

但講明下不為例 ! 我姑仔個工人,成日假期前問借$,又吾洗還AGENT $,因為要去按摩,問開有條路!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

200元都無, 吾係呀麻.........
200元都係$
我1元都吾會借
一個人, 3740, 包食包住
點會用到200元都無

大宅

個人認為僱主同傭工嘅關係唔需要對立, 如果平時個工人做野冇問題, 人品又冇乜野, 有時江湖救急邊個都會發生, 三幾百冇乜所謂啦, 要佢簽收番張紙再用人工扣就得喇.

大宅

CrabPincers 發表於 11-11-23 15:41
200元都無, 吾係呀麻.........
200元都係$
我1元都吾會借
又唔好咁講, 好多真係鄉下人, 一份工資要養成村人, 唔係個個賺錢買花戴嘅..........

公爵府

DaddyCool 發表於 11-11-23 15:46

我都吾係賺錢買花戴的, 我都要養家
甘係吾係, 我個個月都可以月月清
然之後, 月尾, 問老闆, 我個女無$ 看醫生, 吾該借200元比我?

做人, 要識得點樣理財, 做人做到甘, 月尾就黎無$, 連200元都要問老闆借
你又點知佢係吾係真係個女要去看醫生急需200元?
定係無$ 去玩?
借開一次, 就有第二次
第一次可以借200, 第二次400, 第三次可能2000
人肉提款機, 又吾駛利息, 幾好

下次個女又病又借過?
做人吾會連一D 儲備都無卦, 甘有突發事件點?
如果係2000元, 都話佢地無儲到甘多$者, 200元WOR.......我會覺得係試探, 看下太太肯吾肯借........

公爵府

DaddyCool 發表於 11-11-23 15:43
個人認為僱主同傭工嘅關係唔需要對立, 如果平時個工人做野冇問題, 人品又冇乜野, 有時江湖救急邊個都會發生 ...

吾好以為係人工扣就無事
隨時比人告你UNDERPAID
做僱主, 係無需要同工人對立
但亦無必要做人肉提款機
你有你立場, 我亦有我立場
我自問做僱主, 只需要按照佢應得既比佢
吾會要佢吃虧, 亦吾會刻薄
借$, 我無需要做到
佢有需要, 隨時可以去邦民樹借, 我吾介意
吾會同佢有$銀瓜葛, 我吾係佢親人, 亦吾係善堂

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

公爵府

DaddyCool 發表於 11-11-23 16:06
唔使咁大反應嘅.............

之前我都提過話三幾百, 唔係好似你咁一路引伸到二千..........

都吾知邊個大反應先
我講我吾借
又比人講到我同工人對立
甘你話係工人人工樹扣
甘想問你, 係出CHEQUE 比佢, 定係比CASH先?
出CHEQUE, 你出3740-200=3540比佢? 我識字, 看到你講寫借據, 但呢張借據, 會吾會有法律效力, 我吾知
我只係知道, 依家D 工人, 乜野都可以告一餐
為免第時有爭拗, 一元幾百都好, 我絕對吾會同工人有$ 銀瓜葛
你亦可以江湖救急, 選擇借$ 比工人
我亦有我選擇, 選擇吾會借$比工人

大宅

aiya, 我回應第一個 post 嗰時都冇引用你嘅文, 只係對事件嘅睇法, 咁邊度係話你同個工人對立呢? 我係第二個 post 先引用你嘅文........你自己睇清楚先講啦.............

每個人對事情都有唔同睇法或立場, 當然我會尊重你嘅選擇.

男爵府

引用:Quote:DaddyCool+發表於+11-11-23+16:06+唔

原帖由 CrabPincers 於 11-11-23 發表
都吾知邊個大反應先
我講我吾借
又比人講到我同工人對立
無錯,呢張借據有無法律效力真係要上到庭先知,無謂為左佢自己責任嘅問題將自己推向風險地帶。所以我唔會借,佢地無親人在個邊?問我借會快得過佢家鄉借?借得黎再滙過去,個邊仲要攞,蚊訓啦。

公爵府

雖然無引文
但之前, 個個POST 都係講借
係得我一個話吾借
好難吾令我覺得個POST 係講緊我, 吾借$ = 同工人對立
如果有誤會就SORRY 啦
當然, 我亦尊重其他MEMBERS 話借$比工人的意見
但我有我的立場
我請工人大大話話都10幾年
真係得一個工人開過口問我借$
但我亦選擇吾借
佢亦都繼續同我打工
無話黑面或者其他小動作
當然佢有無出外面借$我吾知
但佢借左, 佢有還, 我亦都吾會理佢

做僱主, 要識得PROTECT 自己
雖然, 做晒工夫, 都會有機會比佢地亂告
但, 就吾會甘輕易有位比佢地去告

再講, 我以前有個同事, 每逢月尾都問我江湖救急, 借一百幾十
頭幾次我都會借, 越借越多
但佢又會還
但有分別咩?
月尾借, 月頭還
最後, 我選擇吾再借
之後, 連FD 都無埋

最好, 就係一開始就吾借

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

回覆:工人姐姐想我借$200比佢

多謝大家意見,我最後都借咗比佢,而且佢都簽咗借據比我,我諗工人姐姐真係急住要錢,佢仲問準我即刻出去寄錢返去,佢仲還緊錢比agency,又無親戚在香港打工,所以我知佢無錢係唔出奇,佢已叫我下星期出糧時扣返$200。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

HappyDay2008 發表於 11-11-23 17:55
多謝大家意見,我最後都借咗比佢,而且佢都簽咗借據比我,我諗工人姐姐真係急住要錢,佢仲問準我即刻出去寄錢返 ...
你唔好扣佢糧呀,你出足比佢再叫佢還番比你啦.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

複式洋房

是我會借嘅,可以是人工里扣除。

大宅

回覆 DaddyCool 的帖子

support you, 有人太大反應了

首頁

尾頁

跳至