意見反饋
義工

育兒好物 今日: 0|主題: 92834

有無醫BB面疹?奶癬的方法

複式洋房

國民生產總值:179

有無醫BB面疹?奶癬的方法

我BB面疹愈來愈差?奶癬,有無好方法,請教路

水晶宮

國民生產總值:58784

Re: 有無醫BB面疹?奶癬的方法

我囡囡試過用好多方法, 但用凡士林較好 d. 不過要一飲完奶, 就幫佢洗面 and then 幫佢搽

大宅

國民生產總值:1747

我個bb都係, 我係佢飲奶時(因為最乖最定)幫佢用棉花濕煲過的暖開水潔面. 之後幫佢塗一層薄薄的雪花膏 or Aquanace Cream (好似係咁串). 到佢下餐奶再重覆以上動作. 幾日後便會好好多.

當然, 如果你覺得唔安心或者好似幾嚴重的話, 梗係去睇醫生啦.

別墅

國民生產總值:712

Just discover a baby cream which Buy from Taiwan.
But, it is made in Germany.
The name is Baby Creme--it has advertisiment in Taiwan magazineine.
好好用。Now, my BB's face (8 months) 好滑。
later , i have a cataloge.

複式洋房

國民生產總值:414

我想問你bb係咪面仔好鞋同好似好乾起晒蕉咁(初頭你一粒粒)
我之前個b都係咁...我都以為係奶癬..於是我買奶癬膏幫佢擦,點知仲衰..我而家都係比佢擦lotion...而家變返滑滑呀~
因為姑娘話佢敏感

男爵府

國民生產總值:5295

我係BB睇開兒科嗰度配奶疹膏同keep住搽防敏感潤膚露,宜家面仔又白又滑呀! :-P

水晶宮

國民生產總值:65824

2019新春慶豚圓 2019勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我亞仔以前就成面奶癬 或 濕疹, 用過好多牌子都唔得. (用過 Oilatum / QV / 亞 B 哥 / 凡士林....等等.

最後, 在 bb展發現有只叫 DermaVeen 既 Cream, 果時都係用試下心態來買比亞仔用, 一用之下, 而家個身同面就白滑了.

你可以在萬寧藥劑部找到 $8x/500ml, 可以搽身及面的.

大宅

國民生產總值:3541

我個囡之前都有好多粒粒,醫生話係敏感,睇bk mami介紹買o左隻防敏感+保濕o既cream,牌子係cetaphil,$6x一枝,用完之後我個囡真係白白滑滑冇晒粒粒喇~

子爵府

國民生產總值:11942

2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mandybau 寫道:
Just discover a baby cream which Buy from Taiwan.
But, it is made in Germany.
The name is Baby Creme--it has advertisiment in Taiwan magazineine.
好好用。Now, my BB's face (8 months) 好滑。
later , i have a cataloge.

mandybau,
I heard that before, but can't find in HK. Don't u know where I can buy that in HK? How much? Pls PM, thx

複式洋房

謝謝你,我會試用,但唔知可唔可以食得(放入口)呢?因為我BB會用手擦個面,跟住用舌頭lam隻手指,。

別墅

hello aminaty,

That lotion's brand hane not sold in H.K.
But, i have seen that brand's shampoo in 'Ho fa'.
That lotionis sold from Taiwan and about
$$Taiwan 380.
It's my sister given to me as she is living there.

別墅

Sorry--aminaty,
My sister just phone to me ---$$Taiwan 360 in stead of 380.
That means --about HK $90/40ml.

複式洋房

唔知DermaVeen 既 lotion有無相同功效呢!因為我有一枝用緊

複式洋房

唔知DermaVeen 既 lotion有無相同功效呢!因為我有一枝用緊

szeszes 寫道:
我亞仔以前就成面奶癬 或 濕疹, 用過好多牌子都唔得. (用過 Oilatum / QV / 亞 B 哥 / 凡士林....等等.
最後, 在 bb展發現有只叫 DermaVeen 既 Cream, 果時都係用試下心態來買比亞仔用, 一用之下, 而家個身同面就白滑了.
你可以在萬寧藥劑部找到 $8x/500ml, 可以搽身及面的.

別墅

國民生產總值:729

聽人話日本 TSURUKO 柔美嬰孩專用潤膚膏, HK$40好好用, 你可以試吓.

別墅

國民生產總值:729

仲有你可以試下用半邊/枝蓮的汁, 塗在bb的患處對付疹有幫助. 不過先問你相熟的中醫意見比較安全.

大宅

國民生產總值:4169

佢指的應該是DermaVeen 的Eczema cream而非 lotion. 兩者是有少許成份分別的.

小鳳女 寫道:

[quote]
szeszes 寫道:

[/quote]

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.