自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 我戒緊煙...請你地精神支持,有冇成功戒煙的媽媽?

natalie_74 寫道:
Kitwong ,不如戒埋一份呀,我實支持你的,你已經思想上想戒,就再加多一點,例如:成日胃痛,成煙唔好睇呀(在街上食煙真係好多人白眼的),食到個人D頭髮,手袋同間屋好大陣煙味,食煙令D 皮膚唔靚,又貴咁等等.......,總之戒煙有好冇壞!我本身好大癮,我一起身就食,一出街又食,講電話又食,睇書又食,煮飯又食,總之我係食得好勁果隻,我都決心戒,因為.......個仔同自己!為人為己

我屋企一日廿四小時都好陣煙味架,因為唔只我一個食,仲有我老公、老豆,亞哥,食得最勁
愛 我 就 別 傷 害 我

公爵府

畀面勳章

我又係中學開始食,食左10幾年,最犀利個時一日差唔多兩包煙,到知道自己有bb之後就一啖都冇食啦,到而家bb7個月啦,都冇再食返,以前點介都介唔到,但係為左bb,我一定唔可以食返,因為我唔可以傷害囡囡.

水晶宮

好媽媽勳章

我諗我最大o既動力就係,成班朋友同我保險經紀都話我生完一定食返。因唔衰得,所以好成功戒左。
依家連份保單都係寫住非吸煙。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

複式洋房

Re: 我戒緊煙...請你地各位精神支持,多謝多謝,有冇成功戒煙的媽媽?

比心機,你實得架!
我有大女的時候都冇食,但生完之後返工見d同事
食我又食返.跟住有

洋房

Re: 我戒緊煙...請你地各位精神支持,多謝多謝,有冇成功戒煙的媽媽?

其實只要個心諗住一食煙既壞處,就真係好容易介,我以前就係咁諗如果我個肺黑晒,d牙累晒,仲有百病纏身到時我會點,咁就介左,而家有成5年冇食過煙,d朋友都引誘唔到我,你都一定介到,加油!!!!!!!
最新秋冬童裝衫、褸,歡迎參觀!!Smart Kid's Shop

別墅

natalie_74

支持你介煙 身體最要緊

男爵府

雪晴晴 寫道:
我又係中學開始食,食左10幾年,最犀利個時一日差唔多兩包煙,到知道自己有bb之後就一啖都冇食啦,到而家bb7個月啦,都冇再食返,以前點介都介唔到,但係為左bb,我一定唔可以食返,因為我唔可以傷害囡囡.

我都係同呢位媽咪一樣, 一知道有左bb就戎煙,
但有時見到朋友人食都想食番, 由其係飯後個一支,
但一諗到我個囡囡就一d想食既感覺都無囉,
比心機呀, 加油, 加油, 你係得既

[/url]

男爵府

嘻...我唸到樣野...........
係我心目中冇咩好難...........最難既係..............減肥 :-( :-( :-(

民房

好多謝咁多位媽咪的支持,smartkaka,cway,chingmy1002,rainniecheung,momokomeimei,yfcapple,clarelam,sung米米,雪晴晴,kitwong(雖然你咁情況難戒d,但試下啦) ,貓bb等等....
我見到咁多支持,發覺完來有很多媽咪食左好耐煙,但一有b就戒得倒,我覺得好叻,patpat234直情在保單上寫非煙民,真厲害,希望咁多位已戒煙的媽咪keep住唔好再食,而我自己都要支持落去,我之前果幾次都戒唔成,我覺得同自己心態好有關,之前果 d 戒煙好似未ready好,但真係我個仔講,媽咪:(你真係唔好食煙啦,我好唔鐘意你食煙,你再買煙我會喊)最打動我,!我會努力,今日己經第六日,奸爸爹!

禁止訪問

民房

你好彤b^^,頭兩日真係好難捱,不過我呢次戒煙冇之前果d咁辛苦,以前戒煙想盡辦法找煙食,問親友,街坊就唔會,忍唔住一,兩日都係買番 ,今次好好多,因為頭四日用戒煙香口珠頂住,今日第六日,呢兩日都係用薄荷香口珠,不過心癮仲係有,總之我一定要忍住唔買煙,咁我成功機會就好大!多謝你的支持! :lol:

民房

好多謝bk咁多位媽咪,好感動,有你們精神支持真令我事半功倍,今日已經係第七日,真係好開心,相信有很多人也看過這一個討論,也作出了支持,萬二分感謝,本人也分享了很多過來人戒煙的心路歷程,大倍份是為了有小孩子或為小孩子(像我)而戒的,怎樣也好,我都相信戒煙有好冇壞,雖然我心癮仍在,有時飽飯後或講電話時有野諗時也想食一枝,不過已經戒左咁多日,我也試過食過,在第五日和第七日時曾點過半枝煙,放在手裏玩了很久,但只吸了一口馬上把它丟了,因為我知自己意志比較弱,所以唔敢再食怕自己控制唔住(因為本人是很大癮的),但我信自己已成功了大半,因為我將煙量減至最低及冇再買煙了,我的目的是唔會再買唔會再想及十枝都唔會再食才是成功,多謝咁耐以黎bk的媽咪,我希望下次我再上黎時我已經完全戒煙成功!

首頁

尾頁

跳至