論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

If you just have 4-1/2 months to go, you do not have the need to terminate her by giving her 1 month $$.

I would wait till the end of the contract if I were you. You need 2-3 months to have the replacement in place. I would buy time and choose the most suitable one.

男爵府

炒啦!冇誠信同5好比第2d mama受害!
除非d人想請斷約暏!:;pppp:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

You are not stupid, you're just treat her too good and the result was they took for granted. Good Luck!

大宅

將來傭人若可攞HK ID,最低工資都死啦。
HK 政府都不知平日做咩野,入境處又會讓急症產婦過關,不車她去深圳醫院的。
stupid

翡翠宮

回覆:覺得自己好蠢

如果仲有4個月不如照用,反正未必即刻請到工人!

禁止訪問

引用:如果仲有4個月不如照用,反正未必即刻請到

複式洋房

你唔炒佢,佢就變完約工人,下次請著佢既家庭就大檸樂。

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

唔好炒佢, 仲要對佢好似以前咁好. 跟住去請個新既, 見得來, 辦手續都參不多時間. 唔好益佢地, 炒佢地真係好貴. 有邊個工人唔講電話, 唔send sms...., 有2個b需要佢幫手照顧, 對佢好d先, 新工人到左先再算....

happyday5hk  我之前同佢講過,佢做野甘慢, 就算有人請佢, 最後都會被炒...  發表於 11-11-24 00:56
happyday5hk  頭先同朋友講過,朋友都話對佢好D, 等佢自己後悔  發表於 11-11-24 00:54

大宅

畀面勳章

回覆 回覆:abbylauabbylau的帖子

agree

男爵府

個個工人兩, 三個電話旁身, 比你做的做道具 je

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

happyday5hk 頭先同朋友講過,朋友都話對佢好D, 等佢自己後悔 發表於 9 小時前

佢地有甘高智慧去反思?
我吾記得左, 係CONTRACT 完前, 幾耐TERMINATE 先叫完約
我會, 係呢個DEADLINE 前一日, 即係, 例如, CONTRACT 係12月31日到期, 要11月30號TERMINATE都算完約的話, 即係11月29號LAST DAY 就吾算完約, 我就會係10月30號通知佢做多一個完, 提早完約

甘即係=比人抄..............
呢個時侯就請定人

再講, 吾好甘傻
以為叫工人放個MOBILE 係CAM 前面, 係廳當眼處
就=佢地日間無講電話, 無SEND SMS
放出黎既, 只不過係道具, 呃緊你
10個工人, 9個有2個MOBILE 以上

jloklok  haha 次次你寫d野都好有point ! good !  發表於 11-11-24 16:59
happyday5hk  你呢招都幾好喔, 但有d人話提前兩個月早都叫完約? 等我查清楚先  發表於 11-11-24 11:00
happyday5hk  唉, 就係呢刻先知, 所以覺得好蠢...  發表於 11-11-24 10:58

大宅

happyday5hk 發表於 11-11-23 19:55
我呢個工人仲有四個半月就完約,之前interview時講明working hour吾可以講電話,因當時細bb得10個月大,大b ...

樓主, 你唔係蠢, 而係你心地好, 以心比心, 想佢對自己仔女好. 唔好唔開心或激氣. 我以前都係好似你咁, 比佢地欺騙得多. 不如開始搵過個工人, 唔好為佢地d工人令自己身心傷痛. 唔值呀.

happyday5hk  你講得好0岩, 係被欺騙感情果種感覺, 好傷...  發表於 11-11-24 11:01

禁止訪問

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆 wongwlv 的帖子

If I were you will waiting finish contract. Then no need to paid extra cost, at the same time call agent to find other one to replace. Normally find other helper need 2 -3 nmonths.

wongwlv  上次抄時因為工人仲有成年約, 等唔到. 但只有4個月, 搵得嚟, 新都到.  發表於 11-11-24 11:13

大宅

樓主,你唔係蠢,係d人唔識珍惜啫。
快d搵過個,忍埋個4個零月就會有好日子過了。

別墅

你搵新工人都要時間,而且有兩個小朋友要照顧,所以唔好炒佢,用埋個工人這4個月,若果佢繼續係香港搵僱主,到時就爆晒D嘢出嚟,唔好比佢再害人!

Good luck!

happyday5hk  放心, 大家都係媽媽, 我吳會俾佢害人  發表於 11-11-24 15:55

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至