自由報料

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

lazypig 發表於 11-11-24 11:04
但是現在是講緊幾十個郵票, 我手上已是 30個

冇理由係郵票機到按幾十張郵票出來
如果係假的,應該搵返真正的物主出來,免得其它人受害(包括用真郵票交換者)

大宅

會唔會係用過既郵票呀?
以我所知,有一種方法可以將用過既郵票(寄出之前做手腳),
之後收方可以收到郵件後,洗甩個郵戳(會連背面既膠水都洗埋),
之後再用過...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

lazypig 發表於 11-11-24 10:36
影左相
但 flickr 今日唔知點解唔比copy 覆圖

試下upload上BK相簿,簡單易用

相冊使用教學(包括上載圖片及添加圖片在帖子內

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

真係第一次聽

禁止訪問

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆:假郵票

大宅

吓, 有假郵票, 我用惠康印花同人換咗好多郵票返黎(幾十個)...
d 郵票有大有細, 有齒孔, d紙冇真郵票咁滑, 好似真係薄d, 冇膠水, 但背後有一絲絲顏色線!
我有用過寄嘢ok寄到!
如果想去郵局問要點同職員講? 都唔知問唔問好???

男爵府

醒目開學勳章

請問幾位事主去左郵局, 問清楚郵票係真定假未?

希望去左郵局的媽媽覆覆我地!

想知係咪真係有假郵票?

珍珠宮

MommyPanel勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

郵票都假......真係咩人都有呀!!
嗰 d 郵票兩邊有冇"鞋圾圾" 的防假條紋?
我唔知點講....>_<" 不過好似由唔知02定03年開始, 由轉左$1.4郵票開始, 所有出的郵票都會有這兩邊的!

不過去左郵局問真假的媽媽唔知問成點呢

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我未聽過喎

珍珠宮

MommyPanel勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 wcpcelia 的帖子

未聽過郵票兩邊有冇"鞋圾圾" 的防假條紋?

哦....只要你摸過就知ga 啦~因我十幾年前開始集郵, 所以見到有里d轉變...

大宅

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係乜事都可以發生, 無諗過郵票有假~

wcpcelia  真係從來無留意架…謝謝指教  發表於 11-11-24 15:39

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

郵票假我又無聽過,
我估係回郵信封剪來落...
我以前買過回郵信封剪落來果d郵票,後面粘住張白紙
宜家講呢隻郵票,我都同人換左百幾個
14:53pm 3.57kg

侯爵府

醒目開學勳章

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

郵票都有假.....咩世界.....

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

真通用郵票應該在紫外光燈下一照, 就會出現發光的防偽條紋.
樓主可以試吓.

更正係防偽纖維, 及其他防偽特徵:

防偽特徵

新通用郵票在多方面加強了郵票的防偽特徵,包括:
  • 印刷郵票的紙張混有多種纖維,市民從郵票背面是否混有橙色和綠色纖維,即可判辨真偽。另外,在紫外光下,亦可看見黃色的防偽纖維。
  • 郵票左右兩邊的垂直位置均有橢圓齒孔。
  • 高面額郵票顯示面額的數字更以幻彩變色油墨印刷,即使從不同角度看,郵票都充滿光澤。同時,在“$”符號以及顯示面額的數值附近均有小孔。每個郵票上面亦以細字顯示有關雀鳥名稱
http://www.hongkongpost.com/chi/publications/news/2006/20061204a/factsheet/index.htm

mlyuen    發表於 11-11-25 14:50

伯爵府

引用:郵票假我又無聽過,我估係回郵信封剪來落...

原帖由 hd_dh2008 於 11-11-24 發表
郵票假我又無聽過,
我估係回郵信封剪來落...
我以前買過回郵信封剪落來果d郵票,後面粘住張白紙
Agree

星期五是無飯主婦日

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

伯爵府

陪月勳章

珍珠宮

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Juliaqq 發表於 11-11-24 10:22
回覆 sying 的帖子

入錢係郵票機買的size係細d, 但都好似有膠水喎?!
肯定係有膠水啦

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至