家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

大廈喉管淤塞, 令我全屋水浸

大廈喉管淤塞, 令我全屋水浸, CLAIM管理處, 管理處向保險公司CLAIM第三者賠償, 剛剛收到保險公司通知, 由於管理處無疏忽, 過這事件只算意外, 無得賠償. :-( :-(

你地話有無天理, 有無人熟悉呢類CASE, 可否比意見及教我怎樣做

大宅

Re: 大廈喉管淤塞, 令我全屋水浸

管理處買的第三者保險有無得賠償和你無關. 因為你是向管理處索賠. 如果保險公司沒有賠償給管理處, 管理處需要自己賠償給你. 所以管理處不能因保險公司沒有賠償給它, 而不賠償給你.

另外你自己有沒有買家居保險. 如果有你可以要求賠償.

伯爵府

業主立案法團 (不是管理處) 買第三保, 就係保障因法團疏忽導致第三者有身體或財物損失. 如果保險公司唔賠係因為法團無疏忽, 咁法團亦唔會賠償比苦主. 如果有買家居保亦可以索償. 如果認為法團有責任就只有訴諸法律, 詳情請向律師詢問.

侯爵府

但個surveyer話就算訴諸法律,我都是輸的, 請問透過小額錢債, 成功機會會大d嗎?

洋房

I think the chance is little, u need to prove it is the negligence on the part of Management. However, the pipe blocked is not under the control of the Management Company, it is caused by other tenant who flow debries into the waste water pipe. Have u buy household insurance and/or Fire Insurance with perils insurance policy? If yes, u can claim and cover your lost.
:-o

侯爵府

Eammie,
surveyer & bldg mgt 就是好似你咁講.我真是好失望. 我只是買了火險.

伯爵府

worry,

現在如何了 :-|

祝你一切順利啦!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

侯爵府

kingawa,
咁都撞番你? 真係好開心.

基本上一切都安頓好, 現在屋企裝修緊, 我們住緊酒店, 用左好多錢, 最唔高興是點解咁唔公平? 明明是管理處的問題, 都無法索償? 對我地呢d小業主一d保障都無? 現正嘗試小額錢債索嘗, 希望幫到手. 不過真係好煩, 好多野搞.

伯爵府

worry:

要住hotel
好似好多日了bor
咁要洗幾多錢
水浸到邊

我想到都覺得心痛 :-|
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

我地大陸工廠都試過水浸,水掩機器,非常恐怖,
損失有幾十萬.....................
可想而知,正在受水災的人多淒慘 :cry:

侯爵府

KINGAWA,
水深7吋呀, 你話恐怖嗎? 幸好, 酒店錢可CLAIM番自己個份火險單, 但D家具電器就要自己錢啦 :-( :-(
點解要發生響我身上?

水晶宮

:-( :-( 妳都好慘呀!
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

係呀, 好慘, 有無D專業好MAMI, 可以教下路.

複式洋房

我家姐屋企都試過比水浸過, 仲系咸水tim, 系居屋, 都冇得
陪, 不過好彩佢自己買左家居保, 唯有claim自己份單

侯爵府

JuneAo,
咁請問你家姐份家居保claim足嗎? 下張保單會不否貴好多?

複式洋房

其實這些case絕對會發生在任何人身上. 我都有買家居保險. 但聽WORRY的經歷, 管理處真係一句 "意外"就乜都唔洗負責. 如果咁講, 大廈外部高空維修, 有工人從高處跌下死亡, 咁管理處又係一句 "意外"卸膞, 又要小業主賠償? 仲有天理ge?
:-) :-D

侯爵府

siuhak,
係呀, 真係無天理, 管理處重講埋大廈公契第6.x條有說明的, 就算告到法庭, 都係佢地win, 不過, 我都會試試小額錢債追討.

伯爵府

worry,

你回家了嗎

侯爵府

kingawa,
我今日回家啦, 但真係有好野要執拾, 好煩.

伯爵府

辛苦你了

首頁

尾頁

跳至