自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

大廈喉管淤塞, 令我全屋水浸

大廈喉管淤塞, 令我全屋水浸, CLAIM管理處, 管理處向保險公司CLAIM第三者賠償, 剛剛收到保險公司通知, 由於管理處無疏忽, 過這事件只算意外, 無得賠償.

你地話有無天理, 有無人熟悉呢類CASE, 可否比意見及教我怎樣做

大宅

Re: 大廈喉管淤塞, 令我全屋水浸

樓齡舊, 去水位都數會淤塞.
我都試過, 重要深落樓下單位.
大廈大維修, 換過新的去水喉未.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

侯爵府

小寶貝,
我得9年樓齡, 應算新.

大宅

甘你是不是前排成日落大雨, 全屋水浸. 我就係啦!
樓齡甘新應該係你層數與樓下層數之間的去水喉有淤塞物, 搵人通一通.
我想通都唔得, 條喉太舊一通就穿曝. 要等大廈整體大維修.

喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

大宅

畀面勳章

話時話, 係咪得你一間係咁?! 吾怕走上走落去問下其他住客有無相同情況?! 如果有, 一起發信去發展商投訴或者FAX去快週刊代你跟進.
你有無買家居保?! 我朋友又試過無端端爆咸水管, 浸到佢成屋木地板報銷, 維修裝修搞到佢頭痛.
自此以後, 我自己都買定家居保安全D. 雖然一年洗五佰幾, 但買個安心都好 (吾好問我係邊樹買, 我吾係SALES). :mrgreen:

侯爵府

係大廈喉管淤塞, 令水倒流致我單位, 是我一個單位呀, 咁你個friend追到徟管理處賠償嗎?

首頁

尾頁

跳至