懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

有冇駝住bb的媽媽打左流感針??

我十號去檢查~諗住到時先問醫生~
唔知有冇人駝住bb又打左呢 ?
因我唔知其實需唔需要囉..有冇媽媽已問左doctor意見呢
我係怕影響bb
我同事叫我打..話政府都suggest大肚婆同老人家打..唔知係咪呢..

複式洋房

Re: 有冇駝住bb的媽媽打左流感針??

我上兩週到私家醫生做產前檢查時,醫生叫我打流感針($150),因為孕婦係高危人士之一,好多診所都有得打。不用擔心。

複式洋房

早排我本來想去打流感針, 我就問啱啱生完嗰個friend, 佢叫我小心注意健康就得, 因為支針既藥都會過咗D俾bb, 佢話冇謂喎!
不過依家"禽流感"周圍都係, 連安徽省及湖南省都爆發H5N1禽流感, 好驚呀!
因過期居留成個星期,催佢又唔出嚟,結果俾人逮介出境(肚). 26/2(出世) 3.885kg 8.55lb 2/3(5 days) 3.76kg 8.27lb 28/3(1 m) 4.71kg 10.36lb 2/5 (2m6d) 5.80kg 12.76lb

洋房

係係係~就係好怕呀~但要等多兩星期先可以去見醫生問問~又唔想自己走去打左筅~我最怕係影響bb咋~

禁止訪問

大宅

我打左,醫生話一定唔會影響到bb架!

洋房

AIYA...搞到我想打去問醫生~如果可以打我明天去打添~費事等多半個月啦~出面好似講到好serious咁~

別墅

我上次檢查時喺醫生度打埋啦,貴係貴D,但喺佢度打就唔使擔心支針會唔會對孕婦有副作用啦。實際上打咗之後又乜嘢敏感情況都冇出現過喎。

洋房

醫生電話覆我~佢話我可以打~但打唔打要自己決定啦~
咁即係咪打得呢...
因為原來呢隻針係無分普通人同孕婦的~全人類都可以打的~

伯爵府

醫生話打得架,不過打唔打,真係睇自己~~!!每個人打完反應都唔同,好難講~~! 至於對BB有無影響,如果有,我諗醫管局都唔會叫大肚婆打LA~~!!!
norikolin 寫道:
醫生電話覆我~佢話我可以打~但打唔打要自己決定啦~
咁即係咪打得呢...
因為原來呢隻針係無分普通人同孕婦的~全人類都可以打的~

洋房

咁又係~我擔心嘛~無啦啦打阿B...好驚咁~
明天去打打打~HOHOHOHOHO

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好似話唔打得~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

0岩0岩尋日去產檢,問咗醫生意見話打咗會好d,如果唔打自己出入d多人地方就要小心,最好帶返個口罩,就算老公有流感,都最好要帶返口罩,之後我都係打咗$120,
我問過出面d診所,有d只係收$90-120,不過我諗橫點都係,咪係我產檢(仁安)0個道打埋lor...!!!

洋房

120蚊咋
我因為唔想等到下個月十號見仁安筅打
佢叫我自己可以去普通科見doctor打.
佢話要180蚊
但如果想慳番診金..就等見埋阮醫生先叫佢寫字比我落去打..咁會平d
但我明天都去講座..我諗住打埋..費事煩

男爵府

我10月頭打左, 醫生話只要over 12周就冇問題, 不過人人反應會唔同, 所以打唔打自己決定, 開頭我自己有d猶豫, 醫生都話如果係冇信心就唔好打, 要打就最好10-11月打左佢, 因為高峰期o係11-2月

該用戶已被刪除

禁止訪問

別墅

我尋日剛去完健康院, 個e生話可以打, 而且打左好d, 因為孕婦如果有流感, 容易有併發症, 又唔可以用重藥, 會比較麻煩....
不過, 我公司有醫療中心來推廣打流感針, 個中心寫明孕婦唔可以打喎???? 咁我問尋日個e生, 佢話隻疫苗係一樣, 但間間藥廠唔同, 所以或者間藥廠寫明唔打得, 叫我去診所打時, 問清楚個e生可唔可以打喎... 好似好複雜...

我個婦產科無得打, 請問你地去邊度婦產科打架? 可唔可以介紹俾我?

洋房

我今日打算入仁安普通科打~佢個度話可以打~不過叫我問左醫生先~咁醫生話可以打...
不過我打去普通科..佢話支藥無寫明孕婦不適合...都唔知點~
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至