親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

去長洲定大澳好呢?

星期六想帶女女去離島玩,長洲去過但大澳未去過,所以想問問大澳有咩好玩,6歲小朋友適合去走一趟嗎?又或是還有什麼地方好玩?例如大嶼山又怎樣?

子爵府

Re: 去長洲定大澳好呢?

長洲比較多選擇, 可以踏單車, 係沙灘玩沙, 探張保仔洞及食海鮮, 而大澳只是逛下食下買啲手信.

別墅

咁大嶼山上寶連寺睇大佛及食齊又適合嗎?因我都是未去過,只到過長洲,但首選都要以適合小朋友為主,唔該幫幫忙!

子爵府

flower99 寫道:
咁大嶼山上寶連寺睇大佛及食齊又適合嗎?因我都是未去過,只到過長洲,但首選都要以適合小朋友為主,唔該幫幫忙!
咁呢個選擇都唔錯, 俾小朋友試吓食齋之餘又可行上大佛抛銀仔!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有些人會入大澳睇中華白海豚,但未必一定睇到,不過我都未試過,有些bk媽咪見過就話好開心.

男爵府

Hi 肥仔媽咪:

It's been a long time since I last visited Tai O. What is the best way to get there now?

Take the ferry from Central to Lantau and then the bus or go to Tung Chung by MTR then the bus?

Which way is better/faster?

rgds, jjmame

洋房

想快就一定係 MTR 去東涌 再轉 巴士....

子爵府

jjmame,

Hi! 係乘MTR快過坐船好多, 而且由東涌坐車到大澳路程亦比由梅窩去近一半.

男爵府

How long does it take by bus from Tung Chung to Tai O? Is the bus schedule frequent? Thanks for the information.

子爵府

jjmame 寫道:
How long does it take by bus from Tung Chung to Tai O? Is the bus schedule frequent? Thanks for the information.
大約30分鐘, 如果公眾假期去巴士都好密.

BUS SCHEDULE

男爵府

Thank you 肥仔媽咪.

By the way, have you decided whether you'll go to Korea or Japan during Xmas? I'm seriously thinking of Korea.

子爵府

jjmame,

你睇返我之前個post加咗巴士schedule, 至於韓國定北海道仍然未決定, 韓國仔仔已經去過, 剛剛見某些旅行社出咗北海道線新行程都幾吸引, 而且今年我又未出過門所以去北海道機會大d.

男爵府

肥仔媽咪:

"剛剛見某些旅行社出咗北海道線新行程都幾吸引" - which travel agent is it? Can you share? I'm interested too. But Hokkaido is very expensive.

子爵府

jjmame 寫道:
肥仔媽咪:

"剛剛見某些旅行社出咗北海道線新行程都幾吸引" - which travel agent is it? Can you share? I'm interested too. But Hokkaido is very expensive.
係呀, 除了團費貴最怕要置好多物品, 仔仔又可能只用一次所以都好大考慮, 我早上看電視有旅行社廣告有破冰船坐(旅行社名冇留意, 明天認真啲睇! ), 但廣告提過從1月開始不知12月去有冇?

大宅

我鐘意大澳
我今年去過 2 次:
3月 去時是 Friday, 好少人, 行得好'書' 服
10月 去時是星期六, 好似長洲多人,
又有學生團, 長者團, lunch dinner都要等位

我兩次都係 MTR 去東涌 再轉 巴士(50mins)
若是星期六, 車開得好密, 走一架開一架

我最近呢次都有坐 boat仔 睇海豚
但未去到海中心因為太大風好大浪
所以不能再出, 只看看周邊風景 同 水上house
講真, 出到海 架 boat仔 好'浪', 我好 scare
只希望快 D 上反陸地

行下 影下相 食下 買下手信 已半日
我個仔(6歲) 就四處影相,
影house, 影人, 影 plant, 影 cat dog
用 DC, 之後可以 delete 反

其實大澳無特別野玩
如果只係 relax 下就幾好

子爵府

Vaseline 寫道:

我兩次都係 MTR 去東涌 再轉 巴士(50mins)
若是星期六, 車開得好密, 走一架開一架

原來車程要成50分鐘, 我還以為大約30分鐘, thanks!

男爵府

Vaseline:
我最近呢次都有坐 boat仔 睇海豚

Where did you rent the boat?

If I go on Sunday, will there be too many people?

thx, jjmame

大宅

肥仔媽咪,
係呀! 足足 50min!
如果早起身好 tire , 夠時間 take a nap.

jjmame,

你行到條橋 附近, 就會有人問你坐唔坐船
$20 一位, 有專人駕駛+導遊(同1個人)
若你人多可以講價的!!
我第一次坐唔知可以講價, 4個人比 $80 :-(
10月呢次就 講到 $50 4位 差好遠架!

我上次星期六 大概 11:00到
可能剛有兩車學生團到
就多人到成條街塞滿
但過後都 OK,
無 長洲 咁 誇張

首頁

尾頁

跳至