時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

Frankly, 都幾無聊

子爵府

我覺得都要睇吓個動議背景係咩先得.
唔通我哋班選民唔投票比班泛民議員, 就代表我哋唔支持民主.

男爵府

其實仲有個有關提高強積金供款入息上張的投票。

只得2個人反對。

【本報訊】本港打工仔除要面對高通脹和經濟放緩外,明年六月起更可能多付強積金供款。立法會昨日通過調高強積金強制性供款入息上限,由月薪二萬元調升至二萬五千元,明年六月一日起生效後,估計有約五十一萬名打工仔每月要供多二百五十元,他們的僱主亦須供多相同款額。大部分議員都支持調高入息上限,但批評強積金制度未能有效保障市民退休後生活及中介人收費過高。

促設全民退休保障

自由黨主席劉健儀表示,本港中小企已為最低工資「咬緊牙關」,又要面對歐美債務危機等不明朗因素,調高供款水平會加重僱主負擔。她又批評強積金中介人收費過高,促請當局盡快推出強積金自由行,透過競爭調低收費。

工聯會議員葉偉明指出,有僱員反對調高最高水平,因不想「供多一蚊就多一蚊被蒸發」。職工盟議員李卓人亦斥責強積金制度已淪為「過街老鼠」,打工仔都不想供款只落入中介人袋中,促請當局另設全民退休保障。會計界議員陳茂波批評政府「精神分裂」,對公務員公積金的供款比率極為大方,但保障普羅打工仔卻託詞經濟狀況、營商環境,遲遲才肯調整水平。

禁止訪問

引用:選民x聯ga選民唔該下次投票用腦想清楚

男爵府

你地D老公出年要供多D強積金啦.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我想生三個 發表於 11-11-24 10:31
即係,輸咗,種票就一定係投曬俾對家....
...

另一位議員李永達指,今次涉嫌「種票」事件會否影響區選結果,現時沒有證據不能作結論...(http://hk.news.yahoo.com/%E6%B0%91%E4%B8%BB%E9%BB%A8%E4%BF%83%E7%95%B6%E5%B1%80%E6%AD%A3%E8%A6%96%E7%8F%BE%E9%81%B8%E6%B0%91%E7%99%BB%E8%A8%98%E5%88%B6%E5%BA%A6%E6%BC%8F%E6%B4%9E-093200174.html)

但種票就是唔 arm...

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

新聞自由,包唔包要偷聽警察既電波通信?包唔包參與訓街,唔俾拉?包唔包糸人話自己糸記者,就一定要俾入現場?包唔包佢地選擇性報新聞,都糸自由?新聞自由定糸“作”新聞自由?

cmember  同意!!  發表於 11-11-25 12:04
不知所謂的乙陸!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:如果一個政府係獨裁專制,你爭取,就可以爭取

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

唔支持泛民的人,不持相同見就係民建聯,用這種思維就是言論自由的基礎嗎? 是保皇,是民建聯,有咩問題? 要唔要坐監? 係咪犯左法? 一個自由的社會,不能包容其他黨派,又係咩的民主? 咩叫捍衛新聞自由? 咁香港在新聞自由上缺少左咩呢? 需要去捍衛? 作新聞,發放未經證實的消息,抹黑,偏激報導,偏幫某些政黨,幫他們打壓反對聲音,非黑即白思想,有佢講無人講的傳媒,又有咩資格講新聞自由,容不下批評聲音,著重口號,不求實際又講咩捍衛,要知道「捍衛」係動詞,唔係口號, 捍衛新聞自由, 重點又係想表達咩呢? 連不同意見的人都包容唔到,連基本專重別人的思維都無,仲成日講自由,係咪有些不倫不類呢? 唔好人講你就信,多些學習獨立思考,才可以真正改變社會,要記著口號係死的,人係生的,無理由大班生的人,追著死實實的詞語走。
我無對任何政黨偏好,本來係泛民支持者,亦未投過票比制建的人,近來見到泛民的所作所謂及手法,和六七十年代的共產黨無分別,專向無知青少年下手,因為他們跟本不了解共產黨,所以比較容易欺騙,把一個,一個的理念,變成口號,私有化,或作攻擊對手之用,非常反感,實在心痛。

smallmama  yes, agree  發表於 11-12-5 11:24
SandyKL  講得好呀!個人自由僭越規範,名為放縱,即係冇規矩  發表於 11-11-27 18:09
QQilky  讚  發表於 11-11-24 23:58
alicemic  讚!  發表於 11-11-24 23:44
701003  agree  發表於 11-11-24 23:44
DoReMi媽媽  讚!  發表於 11-11-24 22:49
oldcake  講得好!  發表於 11-11-24 21:53

別墅

飯民拋一句悍衛新聞自由,應聲蟲就話香港無新聞自由;唔怪得港大有李成康呢啲學生,無咁既傳媒,點歪曲到佢被警方非法禁錮,呢個虛構既事實。

珍珠宮

好媽媽勳章

毒蘋果濫用新聞自由, 其實係想扼殺市民既新聞自由, 最好就係有佢地講, 無你地講, 就係佢地"新聞自由"的定義, 大家唔好上當了.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

echoo 發表於 11-11-24 22:33
毒蘋果濫用新聞自由, 其實係想扼殺市民既新聞自由, 最好就係有佢地講, 無你地講, 就係佢地"新聞自由"的定義 ...
冇錯, 濫用新聞自由, 咪又係扼殺巿民的知情權.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

echoo 發表於 11-11-24 22:33
毒蘋果濫用新聞自由, 其實係想扼殺市民既新聞自由, 最好就係有佢地講, 無你地講, 就係佢地"新聞自由"的定義 ...
冇錯, 濫用新聞自由, 咪又係扼殺巿民的知情權.

象牙宮

曲曲 發表於 11-11-24 21:13
同意~ 種票亦可以係輸嘅人做
咪係, 總之有人輸咗就唔檢討自己的錯處, 一味想找黑材料去推諉.:;pppp:

象牙宮

曲曲 發表於 11-11-24 21:13
同意~ 種票亦可以係輸嘅人做
咪係, 總之有人輸咗就唔檢討自己的錯處, 一味想找黑材料去推諉.:;pppp:

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:看清楚誰反對捍衛新聞自由

點解兩張for謝俊偉都系空白既?佢兩個會都無去?

水晶宮

咩標題刀無 係咪豉油落唔落防腐劑呀?

男爵府

回覆:看清楚誰反對捍衛新聞自由

我尋日睇到呢段新聞都冷笑一下,其實民x聯不嬲都係咁,對住鏡頭一個樣,一到投票就現形:;pppp:

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

根本而家傳媒報導不盡不實,手法煸動用詞嘩眾取寵,已經自由到可以任佢編排,作到天花亂墜! 如果話發新聞稿會令到事件失實,相信只係有人又利用傳媒煸動群眾既又一借口,好心唔好又比人洗腦啦!

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

首頁

尾頁

跳至