跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Re: 請工人照顧bb的媽咪, 可否入黎分享下...

唔該晒咁多位媽咪( ~火火~, sumyee,Joycelyn, Cat108)

我會裝眼仔(就算起咁意都可以嚇倒下個印印)...另外, 我會要佢mark低每日bb的飲食同大小便...我唔會要佢幫bb沖涼, 我會放工自己幫佢沖(因為我要把握哩個機會多d親子, 同埋可以睇到阿女有無比人蝦"touchwood).
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

大宅

施晴媽咪 寫道:
唔該晒咁多位媽咪( ~火火~, sumyee,Joycelyn, Cat108)

我會裝眼仔(就算起咁意都可以嚇倒下個印印)...另外, 我會要佢mark低每日bb的飲食同大小便...我唔會要佢幫bb沖涼, 我會放工自己幫佢沖(因為我要把握哩個機會多d親子, 同埋可以睇到阿女有無比人蝦"touchwood).

施晴媽咪:

又係播, 你放工幫佢沖涼可以睇倒你阿女有無比人 '蝦'同有無病 (touchwood) ... 如出疹, 發熱, etc.

d 工人未必發覺倒 bb 頭, 身, 手心, 腳板好熱 (發燒) 的.

Joycelyn

大宅

虎到金來勳章

但天氣涼, 中午沖涼會比較好. 我就會放工後自己幫bb換片,再check.

別墅

hi 施晴媽咪,

星期六接左個印印,ok嗎?

男爵府

好媽媽勳章

我會要求佢同佢探熱. 謝提醒.

Joycelyn 寫道:
施晴媽咪:

又係播, 你放工幫佢沖涼可以睇倒你阿女有無比人 '蝦'同有無病 (touchwood) ... 如出疹, 發熱, etc.

d 工人未必發覺倒 bb 頭, 身, 手心, 腳板好熱 (發燒) 的.

Joycelyn

男爵府

好媽媽勳章

我都會自己同佢揍住先...因為我驚佢幫bb仲touchwood仲易咩咩...同埋, 如果遲d好凍, 我會開暖燈同暖爐呢!(可能之前返育嬰園都係要放學成6點半先返到家, 慣左)...到遲d, 佢上手既, ok既, 我估我會比佢中午幫bb沖

sumyee 寫道:
但天氣涼, 中午沖涼會比較好. 我就會放工後自己幫bb換片,再check.

男爵府

好媽媽勳章

唉!!!!!!!...仲未接呀, agent話佢地係買後補機票...咩而家撞o岩佢地新年喎, 好full......我心諗, 過年唔係d印印返鄉咩...乜會攪到黎香港既機位都無?? R 晒頭 ?-( ...仲答我話下禮拜一喎, 到時個個印趕住返香港打工, 咪仲FULL? :evil: ...激C我 :-(

bowlinghead 寫道:
hi 施晴媽咪,

星期六接左個印印,ok嗎?

大宅

係呀, 我上年印印都係咁上下時侯黎, 個agent話接近新年, 佢地好多會想過埋新年先黎架, 可能你工人就係咁勒.

別墅

施晴媽咪,

因為你得一個月時間train個印印, 係呢段時間, 除佐教佢, 仲要俾多d機會佢落手落腳做, 因為好多工人新嚟報到, 唔明唔識都唔敢出聲, 加上新嚟好多野要學, 記唔記得都成問題, 所以一定要佢自己做, 做啱做錯都可以即時俾佢知, 第日你返佐工, 佢都唔駛"拿手唔成勢". 另外由於得佢一個揍, 之後你要返工, 個女可以話係交晒俾佢, 所以你一定要教識佢一d基本既急救常識 (eg: 傷口處理)同埋危機認變方法(eg: 有事打俾邊個最近, or touchwood 火燭應該點樣逃生等...) 可能我份人好唔放心人地, 所以諗既野比較多, anyway, hope it's help.

複式洋房

施晴媽咪:
我有個習慣每日要工人留bb 既大大, 用膠袋包住, 我放工返呢check. 有時bb d "nan si" 個工人會話無, 都係自己睇過好d.
我之前把工人當本地人看待, 想對她好d會對bb好d, 其實 bun bun 係好 cheap, 會不停試你底線, 你對佢好d佢會要求多多, tun pop 多多, 唔好對佢甘好, 有唔對要即話, 不過唔好話得太過, 始終bb係佢湊 - 我呢幾個月都比個 bun bun 搞到想死! 有時間找返之前我post 個topic 同你 share

大宅

飛飛 寫道:
施晴媽咪:
我有個習慣每日要工人留bb 既大大, 用膠袋包住, 我放工返呢check. 有時bb d "nan si" 個工人會話無, 都係自己睇過好d.
我之前把工人當本地人看待, 想對她好d會對bb好d, 其實 bun bun 係好 cheap, 會不停試你底線, 你對佢好d佢會要求多多, tun pop 多多, 唔好對佢甘好, 有唔對要即話, 不過唔好話得太過, 始終bb係佢湊 - 我呢幾個月都比個 bun bun 搞到想死! 有時間找返之前我post 個topic 同你 share

飛飛:

臭臭都留丫. 真嚴謹.

Joycelyn :mrgreen:

大宅

係呀, 過埋新年黎仲好啦 ! 因為佢地成個十月都要齋戒(清晨四時後至黃昏都唔食得野), 話哂返新工, 我驚佢無野食, 無力做野揍bb, 兼血糖低聽您既指示聽得唔清唔楚呀. 我個工人齋左成個月, 今日開始食得野啦 !

細露寫道:
係呀, 我上年印印都係咁上下時侯黎, 個agent話接近新年, 佢地好多會想過埋新年先黎架, 可能你工人就係咁勒.

禁止訪問

複式洋房

SOMAN2603,你隻咩CEM?可以上網睇,可否介紹下。
:-) :-) :-) :-) :-)

禁止訪問

複式洋房

我係生熙雯之前一個月請左而家既bun bun, 佢係香港係左超過六年,湊過九個月以上bb,起初佢好好,有禮貌又識湊bb,煮飯唔錯
我一共放左四個多月產假,到我返工前一個月,佢已經搞唔掂,中午我要去快餐店食飯,之後佢同我講做唔掂,我想一早一晚都係我餵 bb, 點會咁,之後幾日我無訓午睡,比我見到佢有訓,佢即刻彈起,我問佢係咪做唔掂,作話無啦! :evil:
我返左工之後佢當我無到,唔會叫你早晨、我返房瞓啦!好多時返到屋企佢望都唔望,走入廁所做野,算啦,見佢都有心機湊,點知佢六點幾叫醒bb食奶,仲話bb要食,直至我捉到作沖奶,BB未醒,佢話﹔以為我要早左餵
之後我要請多一個本地人幫手湊BB

大宅

我工人病o左,佢唔係好肯帶口罩,我返工時唔知佢會唔會帶口罩.
呢個工人越來越勞氣!雖然佢湊我個女湊得唔錯,我個女都好跟佢,但佢越來越唔聽人講!

大宅

聽人講,d印印會由第八個月開始變衰,因為佢地還哂debt. 

大宅

飛飛同其他媽咪,
請問你地知唔知道有人可以在公眾假期湊bb(淨係上晝都得),我覺得星期日同公眾假期工人放假真係好辛苦,我真係想目訓耐少少,下晝都夜晚可以有精神同bb玩!

複式洋房

MrsBunBun,
我都唔知呀, 所以做左好耐 panda

首頁
12345...8

尾頁

跳至