跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 請工人照顧bb的媽咪, 可否入黎分享下...

火火

您講得好啱呀, 我個工人都係咁架, 唔多識處理冬天預寒, 真係要當佢小朋友咁教架.

所以我地自己會跟得好緊, 老公就會成日睇住天氣預告, 我就周不時打電話返屋企提佢凍, 要著多件外套, 又問佢阿囡隻手仔凍唔凍, 凍就加多件外套, 我會預備阿囡一件長袖, 一件背心外套係廳樹, 等佢可以隨時幫個囡著.

若果怕工人病病, 可以每日比一粒vitamin c (1000mg)佢食, 每日都只係hk$0.50. 不過我工人唔多願食, 唯有比佢飲德露沙橙汁, 增強佢抵抗力.

~火火~ 寫道:
但你地要留意下個工人會唔會好似我呢個咁..

放bb落床之前唔會幫佢除衫,起身o係被竇出黎又唔會幫bb加返件衫,第一日開始凍已經教左佢,都要幾日先識.自己訓覺蓋綿胎仲著5,6件衫同帶埋頸巾,但起身反而會除左d冇著咁多,落街又唔會帶頸巾同著返件褸,咁樣真係好易"攝"親架嘛 我朋友個工人就係同我呢個一樣咁做而病左幾日 最慘仲要惹埋佢個女呢 :tongue:

開頭教佢應該點著衫真係心諗點會咁蠢架 ?-( 不過佢答我:哦,咁架?太太....先記起佢果度冇冬天真係未試過凍丫嘛,唔識唔係奇,唯有當佢小朋友咁教同幫佢諗埋著咩衫囉..真係好怕佢病呀

火火

大宅

飛飛,

您會唔會試吓比mead johnson隻 vitamin drop熙雯食呀 ? 食左, bb抵抗力可能好d, 唔會咁易病病, 我都打算今日去買比薳然.

薳然兩個多月大時, 係育嬰院惹到病, 又係小支氣管炎, 嚇到我cc吓, 真係成個星期無覺好瞓, 連飯都食唔落, 晚上要望住佢瞓, 驚佢呼吸唔到. 所以我好明白您既感受, 父母最痛就係仔女病, 打打吓呢幾隻字, 有d眼濕濕.

飛飛 寫道:
救命呀!
個姐仔仲穿件短衫, 外面有件好薄外套, 仲凍到初下初下, 我返屋企見佢甘, 問佢點解唔穿冬天衫, 佢指下個櫃, 費事應我!
晚上沖完涼都係換件短衫, 外面有件好薄外套, 我老公問佢, d冬天衫係咪send 左返philippines, 佢話唔係, 佢唔凍 仲話已經執左冬天衫出呢
bb 上星期初支氣管炎, 我同bb"目訓" 左差唔多一個星期, 而家剛剛好番 :-( 個pk 唔知想點 :-( :-( :-(

複式洋房

薳然媽媽:

我都係每晚留意天氣報告.跟住同你一樣放一件長袖,一件背心.另外放多一件好厚o既夾棉晨褸o係廳.跟住臨訓前教定個工人第二朝幫bb著邊件.不過其實都係唔放心.每朝一聽到bb起身,就飛奔過bb房幫佢著衫,換片,餵奶...每晚又驚bb"富"被,總係訓下醒下...好彩唔駛返工咋

我老公話我精神太過緊張,我諗每個媽媽都係咁架啦.加上我bb早前都係小支氣管炎,要去診所聞氣同比物理治療師拍痰..
每次諗起個仔果次咁辛苦就心痛呢 :-(

火火[quote]
薳然媽媽 寫道:
火火

您講得好啱呀, 我個工人都係咁架, 唔多識處理冬天預寒, 真係要當佢小朋友咁教架.

所以我地自己會跟得好緊, 老公就會成日睇住天氣預告, 我就周不時打電話返屋企提佢凍, 要著多件外套, 又問佢阿囡隻手仔凍唔凍, 凍就加多件外套, 我會預備阿囡一件長袖, 一件背心外套係廳樹, 等佢可以隨時幫個囡著.

若果怕工人病病, 可以每日比一粒vitamin c (1000mg)佢食, 每日都只係hk$0.50. 不過我工人唔多願食, 唯有比佢飲德露沙橙汁, 增強佢抵抗力.

大宅

火火,

您bb要去聞氣同拍痰, 我阿囡o個次要去醫院抽痰, 真係好陰公, 我諗大家既bb一樣咁辛苦. 不過其實係長痛不如短痛, o個次抽完痰, 佢扭左幾日計, 之後到依家個喉嚨仔好似好咩咩咁 (touchwood x 幾億).

您好幸福啊 ! 我都好想唔駛返工, 但係又有個工人幫手, 真係發緊夢 .

~火火~ 寫道:
加上我bb早前都係小支氣管炎,要去診所聞氣同比物理治療師拍痰..
每次諗起個仔果次咁辛苦就心痛呢 :-(

複式洋房

薳然媽媽 寫道:
火火,

您bb要去聞氣同拍痰, 我阿囡o個次要去醫院抽痰, 真係好陰公, 我諗大家既bb一樣咁辛苦. 不過其實係長痛不如短痛, o個次抽完痰, 佢扭左幾日計, 之後到依家個喉嚨仔好似好咩咩咁 (touchwood x 幾億).

您好幸福啊 ! 我都好想唔駛返工, 但係又有個工人幫手, 真係發緊夢
[/quote]

薳然媽媽:

其實果次個治療師都話如果拍完痰聽到d痰去到喉嚨都要抽痰架.不過之後聽到未到喉嚨就等bb自己"all"出黎咋.不過我諗抽痰會好辛苦.因為佢話如果要抽的話,係會叫我同老公出房唔比我地睇的.你有冇睇呀?

雖然我唔駛返工...但陀bb果陣發現有糖尿病(唔知係咪妊娠糖尿病)生完都仲有,根本就冇足夠體力湊bb呢...因為我一晚去好多次廁所同經常手軟腳軟架....有苦你唔知咋 :-(

火火

複式洋房

[quote]
薳然媽媽 寫道:
飛飛,

您會唔會試吓比mead johnson隻 vitamin drop熙雯食呀 ? 食左, bb抵抗力可能好d, 唔會咁易病病, 我都打算今日去買比薳然.

薳然兩個多月大時, 係育嬰院惹到病, 又係小支氣管炎, 嚇到我cc吓, 真係成個星期無覺好瞓, 連飯都食唔落, 晚上要望住佢瞓, 驚佢呼吸唔到. 所以我好明白您既感受, 父母最痛就係仔女病, 打打吓呢幾隻字, 有d眼濕濕.

quote]

薳然媽媽:
我都有睇過d資料, 仲十五十六, 你bb 肯唔肯食呀? 有無味呀?

薳然媽媽、火火:
熙雯支氣管炎後仲有啖, 有d咳, 佢食左"喉組散"之後真係好化啖
另外我老闆教我用噴濕機, 不過係要噴熱水"晶"氣 (我做野個度好多好多醫生, 我老闆做左好多年, 不過佢唔係醫生, 但都好掂 我之前用開噴cold 水"晶"氣, 佢話唔得! 甘我再買另一部, bb 好左, "目訓"得林左, 唔會d啖頂住"目訓"唔到 , 我覺得好值得買!

大宅

飛飛,

薳然前日試左polyvisol, 有敏感, 成氣頸起哂一粒粒, 今日至退返d, 您都係唔好比熙雯試啦, 萬一佢又起粒粒就唔好啦.

飛飛 寫道:

薳然媽媽:
我都有睇過d資料, 仲十五十六, 你bb 肯唔肯食呀? 有無味呀?

大宅

火火,

姑娘唔比我地睇呀, o個次阿囡抽痰要排隊添呀, 因為有好多初生bb都要抽, 係治療室排緊隊未輪到我地之時, 我聽到第二d bb喊得好厲害, 我驚自己忍唔住喊, 就me埋左去廁所, 我老公就係門口等, 我老公話阿囡喊得好勁, 我地諗個囡d喊聲嚇親個姑娘, 因為姑娘幫阿囡抽完痰後, 抱阿囡出來, 個姑娘手震兼口震. 之後薳然扭左幾日計, 成日要我抱住佢, 相信佢嚇親個姑娘之餘, 佢自已都被嚇親.

您身體唔係咁好, 點解仲成日咁夜至上網呀 ? 好多時見您都係零晨兩點幾post message, 早睡早起身體好呀, 最好晚上十一時前就瞓覺覺豬, 因為身體各個部位係十一時以後要休息架, 您要保重身體喔.

~火火~ 寫道:
薳然媽媽:

其實果次個治療師都話如果拍完痰聽到d痰去到喉嚨都要抽痰架.不過之後聽到未到喉嚨就等bb自己"all"出黎咋.不過我諗抽痰會好辛苦.因為佢話如果要抽的話,係會叫我同老公出房唔比我地睇的.你有冇睇呀?

雖然我唔駛返工...但陀bb果陣發現有糖尿病(唔知係咪妊娠糖尿病)生完都仲有,根本就冇足夠體力湊bb呢...因為我一晚去好多次廁所同經常手軟腳軟架....有苦你唔知咋 :-(

火火

大宅

飛飛 寫道:

薳然媽媽:

飛飛 & 薳然媽媽:

我都係十五十六呀. 我想比 bb 食, 我覺得無問題 (我的七星女姪女出世得 ~ 2 pounds, 醫生都指定日日食 vitamin drop). 但我老公唔想比 bb 食 , 佢 prefer 天然的食物, 話食生果重好啦. 我其實差不多每天都比 bb 食半個蘋果的蘋果泥的, 不過都希望佢抵抗力好 d. :-( :-( :-(

我又唔想因為呢 d 野同老公有唔 'arm' 或意見不一. 生 bb 之前, 我想 bb 食低敏奶粉, 但佢唔 perfer Nestle. 之前我又想 bb 轉食日本奶粉, 佢又唔 prefer. 佢 prefer 外國出名的大奶粉公司.

Joycelyn

複式洋房

薳然媽媽:

個姑娘都嚇到手震兼口震,薳然一定喊得好利害啦.我開頭都係見到bb喊得勁自己就會跟住喊的.而家就好左好多

多謝你關心呀,我都知早d訓對身體好,但我慣左每晚餵完bb食奶,同老公食霄夜後上陣網先訓.訓一陣bb起身我又起身,陪佢玩一陣8點幾先真正訓覺.所以咪訓得晏又夜訓囉!

火火

薳然媽媽 寫道:
火火,

姑娘唔比我地睇呀, o個次阿囡抽痰要排隊添呀, 因為有好多初生bb都要抽, 係治療室排緊隊未輪到我地之時, 我聽到第二d bb喊得好厲害, 我驚自己忍唔住喊, 就me埋左去廁所, 我老公就係門口等, 我老公話阿囡喊得好勁, 我地諗個囡d喊聲嚇親個姑娘, 因為姑娘幫阿囡抽完痰後, 抱阿囡出來, 個姑娘手震兼口震. 之後薳然扭左幾日計, 成日要我抱住佢, 相信佢嚇親個姑娘之餘, 佢自已都被嚇親.

您身體唔係咁好, 點解仲成日咁夜至上網呀 ? 好多時見您都係零晨兩點幾post message, 早睡早起身體好呀, 最好晚上十一時前就瞓覺覺豬, 因為身體各個部位係十一時以後要休息架, 您要保重身體喔.
[/quote]

首頁

尾頁

跳至