懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

有冇人試過大肚去做洗腸呀???

有冇人試過大肚去做洗腸呀???
畢畢,畢畢,我錫晒妳....

大宅

Re: 有冇人試過大肚去做洗腸呀???

大住肚, 唔好攪咁多野啦.

男爵府

not during 大肚 period but before I have bb. after my baby born in nov , i will do it again.

男爵府

我而家10週, 去左3次啦. 未有前都去過幾次, 都係好有問題先去. 我都知有左唔應該去, 但係唔通真係唔去廁所咩. 我早一輪胃氣犀利到飲唔到水又食唔到太多菜, 結果一個禮拜冇去, 到我去到洗腸都去唔到! 因為真係太乾. 結果我隔日又去左次先攪掂. 我而家都努力迫自己飲多d水, 一餐食唔到咁多纖維, 就分開幾餐食, 如果可以我都盡量唔會去. 不過自己去唔到, d毒水咪又係經條大腸吸返入d血度比返bb. still, 始終有risk, 所以要諗清楚.

民房

但係去唔到真係好辛苦呀....我有食菜,又有食生果...重一日食
兩至三種...又飲成3L水...但係成六日都去唔到,真係好辛苦!!!!有好多可以用的方法都試過,都係唔得..連醫生都冇咩辦法...所以想試下去洗腸......

複式洋房

I have the same problem ( for over 11 days )
My doctor gave me some drug ( safe to pregrant women ) , you can buy from 藥房 ($50 a box ?? --for 50 packs ?? --- i don't remember the price and how many pack in one box )

Forlax Macrogol 4000 10 g

i take 2 packs per day now ( I'm 38 wk )
i hope it can help you .

男爵府

呢d野真係唔敢話叫你去, 真係個人決定. 有d人話洗腸驚影響子宮收縮, 所以會導致小產. 我唔敢講會唔會, 我上幾次冇事唔代表下次冇事. 個center嘅therapist就叫我最好過左頭個3個月先去, 但係唔通唔去廁所咩. 佢話都有孕婦試過有嚴重便秘, 由兩個幾月開始到生個日每星期去兩次, 因為佢真係一d都去唔到.

我個醫生係我有左之前都已經叫我咪去, 佢話點解要洗左腸d益菌, 我都唔敢同佢講我大住肚都去ga, 實比佢鬧死. 但係冇嚴重便秘嘅人又點會明吖, 以前我試過成個幾星期冇去, 搭地鐵時突然標冷汗, 差d係架車到暈左, 返到屋企即刻好似肚潟咁, 所以便秘係唔可以由佢ga. 你一係試下甘油條同浣腸水先啦.

民房

todeardoris:多謝妳呀.....

民房

elmostoney :甘油條同浣腸水我都用過喇...但係都係唔得呀...好慘呀!!!!!我而家先得個兩個幾月,幾時至到生呀....
我第一胎都唔會咁....平時都冇事...都唔知點解會咁????
該用戶已被刪除

民房

亜希子:但係食定塞呀???ths!!

洋房

最好唔好啦
媽媽我愛你…你生我出來辛苦你。

民房

咁我而家點算好呀?? :cry:

大宅

abbybutt 寫道:
但係去唔到真係好辛苦呀....我有食菜,又有食生果...重一日食
兩至三種...又飲成3L水...但係成六日都去唔到,真係好辛苦!!!!有好多可以用的方法都試過,都係唔得..連醫生都冇咩辦法...所以想試下去洗腸......

你有冇試下食紅米或係粗米呀? 因我未有bb之前都係去得唔好架,有左之後就重差d, 咁我咪係夜晚果餐食紅米&早餐就食麥包,同埋我就好小食醫生開比我食果d鈣片or維他命丸 因為我覺得好鬼燥架 你地可以試下
我的相片璁璁@BabyFace我o係05年12月14日出世o架 ! !

男爵府

Me too! 由二個月起已便秘, 食乜都無用, 試過早晚honey+荳漿, 西梅&juice, kiwi, 火龍果, banana, at least 8 cups of water.......一點便意都無, 每次好大力去都是一粒粒, 簡直想死!
到了5

民房

anny18 & dubyboy 多謝妳地呀!!!

男爵府

dubyboy, then i must try the natural fibre too. is it metamucil?

民房

但係我而家日日都有飲.....一日三次呀....都係唔得呀!!!! :-( :-( :-(
我連醫院用的洗腸通便劑都用過...都係唔得呀...如果唔係 :-( :-( 我都唔諗洗腸啦...可以用的方法我都試過喇...我就嚟可以做通便專家喇....唉~~~~

民房

麻煩咁多位幫小妹諗諗法子啦...好慘呀 :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

男爵府

abbybutt,

可以試下幫自己按下肚, 當然小心避開子宮. 條腸嘅出口係你嘅右腹, 你可以由上腹從左到右再落右腹, 睇下可唔可以幫下你d腸郁同埋推下d便便. 但一定要配合飲食, 試下食清淡d, 少d油, 食少d麵包(yeast會減慢腸蠕動)同肉. 我有左之前個輪, 朝早食半個木瓜, 飲黑豆漿, 一個星期有一半時間早餐都唔食麵包, 食其他野, 午飯後食個萍果, 晚黑多菜少肉, 又再食生果(好多時係火龍果同kiwi)真係去得好好. 有左之後唔敢食木瓜同火龍果, 又唔敢飲豆漿, 胃口差左又食唔到咁多菜, 食野就select d自己鍾意食嘅, 而家衰左.

首頁

尾頁

跳至