自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 持續發燒

0甘點解佢耳後腫咗嘅? 醫生有冇講?

你自己都要小心, 而家唔可以病架! 努力!

仲有, 玫瑰疹係源自唔同病毒, 唔係終生免疫架, 有可能出完又出架! 但玫瑰疹唔會耳後腫就真! 德國麻疹會耳後腫, 你有冇打針?

禁止訪問

大宅

一歲打果支MMR混合疫苗有包德國麻疹. 不是說他患德國麻疹. 只是耳後腫及發燒是其中病徵. 放心, 沒事的.

禁止訪問

大宅

0甘咪安樂囉! 仲有無燒? 如果平時精神好就okay啦, 你安心待產嘞!

大宅

我個B月頭都係咁,連續二個星期,朝早就無事,但五六點後就會發燒,成晚都訓唔到。睇過醫生,又係食左藥就退,藥力過又發過,最後無計可施下只好食抗生素,食完就真係乜事都無啦!

禁止訪問

大宅

"海龍海馬煲瘦肉
我呀朗以前燒左好耐九彩咁

有BK媽咪叫我煲
哇得左

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

我囡exactly又係咁. 最初係咳. 咳到半夜哭醒. 睇過幾個e生. 連養和既曹x洲都看了. 要食氣管藥. 之後又生眼蒼要食抗生素.

但上星期一開始發燒. 晚晚燒, 38.3-39度. 日頭無事. 夜晚就燒. 成晚check住要同佢沖涼降溫. 餵退燒藥, 但藥力過左又燒番. 上星期四晚, 見佢提早發燒(8:30pm)即同佢去法國e院照肺, e生話好清. dr leung 話佢咽喉發炎. 但燒咁耐都係入院check check. 搵番睇開既法國兒科梁仲賢. 見佢燒至40度(104)即吊鹽水, 沖涼塞肛. 抽血, 抽鼻液. 囡(2.5yrs)哭住叫痛痛, 話好驚驚. 哭住叫媽咪daddy. 我同佢一齊喊. :-( :-( :-( :-( (我已懷有身孕, 姑娘都叫我不要太擔心). 但聞者心酸. :-( :-( . 一直高燒至上星期六. (dr leung放大假. 佢既case會轉比dr ma. 但我印象中好似有bk mami話佢唔好. 而我又撞到劉定宇e生巡房, 於是轉e生). dr lau換晒d藥. d燒退左. 但藥力一過又燒. 而血report話有隻泠"型"素高左係其中一細菌感染. e生好肯定話係受細菌感染. 但因食左抗生素再驗血都驗唔到乜野. 所以到e+都唔知咩感染.

直至今個星期二才退燒. 每日吊針. 因無胃口食野又轉吊營養素. 燒退左就係面+身出紅袗. 問e生是否玫瑰袗? e生話不是, 因玫瑰袗不會燒咁耐. 而d袗出左兩日已退. 尼兩日亦已退燒. 希望觀察多兩日可出院.

e+d菌真係好勁. 防不勝防

所以打算等佢出院我會煲以下湯水:

Quote fm BK:

<咳嗽初期 (無痰果時)>

海龍, 海馬(選黑色非白色), 海雀及川貝

做法:
以上東西每样買一両, 分三次(即三天)煲, 加一片薑, 加果皮(凍水落), 加瘦肉煲约兩个鈡(四人份量), 可加一點蜜棗.
註:
早上煲, 每天喝兩至三歺, 連續飲三天; 因為这个只是湯水而不是中藥, 所以一家大細都可以飲.

我个女兩歲几果時, 同朋友个女都試过, 都止咗咳, 希望可以幫到你, 如果你試过得嘅話請話我知.

<咳嗽有痰時>

鱷魚, 無花果, 陳皮, 南北杏, 瘦肉, 川貝

<清肺>

沙參, 玉竹, 蓮子, 百合, 准山, 合掌爪 (2個), 瘦肉$20

<補身好>

鯽魚豆腐湯

<預防咳嗽>

瑤柱, 陳皮, 百合, 蘿蔔, 瘦肉

<止咳>

"登" 川貝雪梨, "登" 45分鐘.

<食完西藥, 好返之後>

重有等佢好返, 就比D燕窩佢食(時間要超過1個月- 不用買太貴價錢普通都ok)等佢底圢得好D, 就算病都快D好嗎.

<麥米大魚頭湯>

小朋友食得西藥多, 會成日出淡汗, 大家可以煲以下湯水比佢地飲, 好有效.

麥米大魚頭湯 (二至四人分量):

材料:
麥米半飯碗
大魚頭一個
豆腐一件

做法:
將大魚頭用兩三片薑煎香, 水滾後加埋麥米同豆腐, 煲個半時, 加適量鹽調味. 飲得.

淡水大魚的大魚頭. 我平時都係用大個大湯煲就半煲水, 水滾大滾十五分鐘, 然後再細火煲半小時至 45 分鐘
麥米係雜貨店有售架, 湯煲個半鐘就飲得架喇. 小朋友吃完西藥之後煲比佢飲. 其實平時間中煲來飲都好好架.

quote bk:

我同事話因為食西藥食得多會好寒涼容易出淡汗, 而咖啡是比較燥熱所以有幫忙, 佢話只要係盤水度加兩湯匙咖啡就得嫁啦!! (約沖兩次就應該會好返), 你可以試試!!!

我聽老人家講小朋友流淡汗好傷身,
有兩種方法可以試出是否流淡汗,
一是用口嘗,沒有咸味名付其實是淡的,
方法二是小朋友在靜態或涼的地方,亦是不停流汗的(通常是食緊藥水時),大家可以留意一下小朋友有冇此情況!!!
聽講用咖啡水洗白白亦可!!

<合掌瓜紅蘿蔔栗米湯>

材料:
合掌瓜 兩個
紅蘿蔔(細) 兩個
粟米 兩條
豬展 約$20
蜜棗 兩粒
果皮 一片

<清熱化痰>

蓮藒冬瓜扁豆羅漢果湯

材料:
冬瓜 一斤
蓮藒 半斤
羅漢果 一個
扁豆 三分一飯碗
西施骨 $20
果皮 一片
蜜棗 一粒

先下扁豆, 果皮, 蜜棗, 水滾將其他材料放入, 大滾半小時, 再慢火煲兩個鐘, 下鹽調味.

洋房

Baby yellow:

我女三歲都試過燒了很多日成個月, 晚上和晨早, 藥力過又發, 擔心到工作都唔想返, 醫生話BB吃消炎藥和抗生素太多, BB無哂抗體, 要立即停藥, 燒才可吃藥, BB燒了太久, 身體太燥熱,人家教我COOK 羚羊絲......我問余仁生藥行, 他教我COOK, 還介紹退燒清熱散, 佰幾元/只, 我買了兩只(SORRY!FORGET NAME! 問他們,因為只得小量品種給小孩. BB吃了兩次羚羊絲, 一只清熱散, 便沒有燒, 完全好了, 有時試下中式醫治都無妨. 

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

今年四月囡囡因連續六天高燒(除了塞patpat後,差不多早早晚晚都接近41度),最後入了仁安住三日,入院前看了五次醫生,包括兩次私家,一次政府急症,兩次仁安,個個都是話普通感冒,但最後確定是細菌感染

公爵府

牛年勳章

看到大家的留言, 小朋友發燒真是令媽媽好辛苦, 天氣轉變, 大家都要小心健康, 星期日只有20度咋 :wink: :wink:

公爵府

牛年勳章

Icycream,

dr leung放大假. 佢既case會轉比dr ma. 但我印象中好似有bk mami話佢唔好. 而我又撞到劉定宇e生巡房, 於是轉e生). dr lau換晒d藥. d燒退左. 但藥力一過又燒. 而血report話有隻泠"型"素高左係其中一細菌感染. e生好肯定話係受細菌感染. 但因食左抗生素再驗血都驗唔到乜野. 所以到e+都唔知咩感染.

8 掛問下, 妳即是轉, 亞Dr Ma 咪好瘀

子爵府

CMMANDY,

無既...e+醫院都不知幾爆. 好多小朋友入院. 法國e院据我知好似只有2兒科e生. 我不嬲都睇開dr leung. 佢好nice, 又解釋詳盡. (因我係新手媽咪, 梗有好多野問好多野擔心. 而dr leung又好有耐性. 最主要佢唔成日開重藥. 成日話你不需要擔心, 只要見佢(囡)有精神玩便不怕).

btw, 我好開心, 今日阿囡終於不用吊針, 可下床玩了. 希望尼兩日可出院. 住左個幾星期私家房, 埋單都唔知要幾錢??

公爵府

牛年勳章

Icycream,

好囉,終於不用吊針, 可下床玩, 做媽媽真是好擔心, 希望她可以快d無恙出院, 出院過萬就一定要, 我記得我表弟個囡住左4日, 埋單2 萬幾, 不過她看肺炎, 妳有沒有買住院保險.

:wink: :wink:

首頁

尾頁

跳至