母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下兩個月大bb,每日食幾多餐?同埋幾多oz?

我想攞個參考呀.唔該晒.我個b而家每餐大概5oz (因為要返工,所以泵出來俾佢). 佢一日有4餐係用樽食, 早上埋身餵一次, 晚上9:30 / 12:30 埋身餵身兩次. 一日食7餐係咪多呢?

男爵府

Re: 想問下兩個月大bb,每日食幾多餐?同埋幾多oz?

我BB都是兩個月,佢都係食5OZ但有時食不完,佢大概4小時吃一次,一日吃6餐左右.晚上最後的一餐,埋身餵前/後會餵2-3OZ奶粉,等佢訓天光!

公爵府

我囝囝剛出世時係細碼10% 條線, 當佢2個月時, 一餐只係食100ml, 即大約3oz 多d, 每隔4hours 食一餐, 當我放工後或 放假就埋身餵, 都唔知食幾多, 不過都係大約4 hours 食一次, 夜奶就冇定時, 可以一晚食幾次都試過.

大宅

我bb一日六餐, 每餐6oz人奶.

大宅

我bb2個月到現在3月半月,日頭4-5支5oz奶。晚間8:00埋身10mins,之後大覺訓至2-3:00 10mins,5-6:00 10mins,8:00 10mins。

伯爵府

我bb剛3個月大每2個鐘-2個半鐘就要食一次,每次4oz
大b駿逸細b駿晞

禁止訪問

睛靈勳章

男爵府

My bb drinks 3 - 3.5oz, once every 3 hours, 3 to 4 bottles a day. Once I go back home, I would breastfeed her directly.

大宅

applecarey 寫道:
如果埋身餵
你地小B食幾耐??

applecarey,
因為我d奶流量慢,所以我埋身餵會餵40min,希望bb遲d食得叻d的時候可以縮短時間. 不過有時我真係寧願泵出來俾佢食,因為起碼知道佢食左幾多嘛. 埋身餵就係唔知佢飽唔飽,佢都仲係成日瞓著覺. 健康院的姑娘同埋d書話bb食夠就會自己放開個口,我個b係從來都唔會架!!!

複式洋房

stliu,

我個b同你個b差唔多 我試過比佢啜左70mins 直至佢訓左都唔放口

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊